Pistache macarons met vulling van witte chocolade

Pistache macarons met vulling van witte chocolade

Deze had even een paar pogingen nodig hoor. Want bakken met pistachemeel is toch anders dan bakken met amandelmeel. Uiteindelijk is het gelukkig wel goed gelukt en zijn mijn macarons weer superlekker en mooi geworden!  Ik vind de combinatie van pistache met witte chocolade echt heel erg lekker. Voor mij was de vulling dan ook superlogisch. Beter dan dit wordt het niet 🙂

Om ervoor te zorgen dat de structuur van de macarons goed is, gebruik ik naast pistachemeel ook een klein beetje amandelmeel. En zo werden ook deze macarons perfect! Hoe vaker ik macarons maak, hoe makkelijker het wordt. Maar het blijven delicate koekjes en er kan best wel wat misgaan.

Daarom een paar dingen waar je op moet letten.

  • Je moet de eiwitten goed stijf kloppen. Je kunt de lucht er bij het spatelen van het amandelmeel er weer uit spatelen. Liever net iets te stijf dus, dan niet stijf genoeg
  • Zorg bij het spatelen van het amandelmeel door de eiwitten dat je goed door blijft spatelen totdat je een mooi egaal mengsel krijgt en je er een deel van de lucht uit hebt gespateld. Anders kunnen je macarons hol worden en rijzen ze wellicht niet mooi in de oven
  • Spuit mooie ronde, maar ook platte macarons op de bakplaat. Op die manier worden ze echt het mooist
  • Tik de bakplaat na het opspuiten van de macarons een paar keer hard op je aanrechtblad of de grond. Zo tik je de overgebleven lucht er uit en worden je macarons niet hol van binnen.
  • Je moet de macarons écht even laten drogen buiten de oven. Totdat ze een laagje krijgen waardoor de macarons niet meer plakken
  • Bak de macarons niet op een te hoge temperatuur, dan kunnen ze verkleuren of barsten
  • Laat de macarons goed afkoelen op het bakpapier, anders blijven ze plakken en krijg je ze er niet makkelijk vanaf
  • Laat de macarons volledig afkoelen voordat je ze vult
  • Laat ze daarna een paar uur in de koelkast ‘rijpen’, zo wordt de structuur nog beter en lekkerder
  • Haal ze wel even uit de koelkast voordat je ze eet. Op kamertemperatuur zijn ze wel het lekkerst namelijk!

Het is niet makkelijk, maar als het dan is gelukt, geeft dat naast een heerlijke macaron natuurlijk ook erg veel voldoening! Gaat er nou iets mis bij het maken van deze macarons? Stuur me dan vooral een berichtje, dan kunnen we kijken wat er mis is gegaan en hoe je dat de volgende keer kunt voorkomen. Waarschijnlijk heb ik het ook allemaal meegemaakt namelijk :p

Smakelijk!

Pistache macarons met vulling van witte chocolade
Pin recept Delen op Facebook
3.25 van 12 stemmen

Pistache macarons met witte chocolade vulling

Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 15 minuten
Rusttijd30 minuten
Totale bereidingstijd: 1 uur
Porties: 20 macarons
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • 80 gram eiwit (ongeveer 2 eiwitten)
  • snuf zout
  • paar druppels olijfgroene kleurpasta
  • 50 gram kristalsuiker
  • 150 gram poedersuiker
  • 80 gram pistachenootjes
  • 20 gram amandelmeel

Witte chocoladevulling

  • 150 gram witte chocolade
  • 5 el slagroom
  • 1 tl vanille aroma

Instructies

  • Maal de pistachenootjes fijn totdat je een poederig pistachemeel hebt. Doe dit met de pulsknop zodat je ervoor kunt zorgen dat je geen pasta krijgt. Als je de nootjes namelijk teveel fijnmaalt komen er oliën vrij waardoor je eerder een pasta krijgt dan een meel.
  • Mix de eiwitten met het zout tot mooie stevige stijve pieken. Voeg de kleurpasta toe en mix deze er ook doorheen. Voeg zoveel toe totdat je een heel lichtgroen mengsel hebt. Mix vervolgens theelepel voor theelepel de kristalsuiker door de eiwitten. Doe dit totdat je een mooi glanzend lichtgroen mengsel hebt.
  • Zeef er dan de poedersuiker, het pistachemeel en het amandelmeel boven. Zeef dit echt! Anders wordt de structuur van je macarons niet mooi. Spatel dit vervolgens door het eiwit heen. Nu is het moment dat je er weer wat lucht uit gaat spatelen. Dit hoef je dus niet heel voorzichtig te doen. Je mag zeker wel een minuut spatelen totdat je een mooi egaal mengsel hebt, dat nog vrij stevig is, maar wel van je spatel af glijdt.
  • Doe het mengsel over in een spuitzak en spuit mooie rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Wil je precies even grote rondjes (aanrader), teken dan vooraf rondjes op het bakpapier. Ik gebruikte hier de omtrek van een shotglaasje voor. Probeer mooie platte macarons te spuiten met een ronde spuitmond. Dan worden je macarons het mooist.
  • Laat de bakplaat vervolgens een paar keer voorzichtig op de grond vallen of tik het op het aanrechtblad om de extra lucht te laten ontsnappen. Doe dit met beleid 😉
  • Laat de macarons ongeveer een halfuurtje buiten de oven drogen. Als je de macarons aanraakt mogen ze niet meer plakkerig zijn. Verwarm ondertussen de oven voor op 150 graden (hete lucht). Als je de macarons een half uur hebt laten rusten, bak ze dan in 13 minuutjes af in de oven. De baktijd is afhankelijk van de oven. In mijn oven zijn ze in 13 minuten precies gaar (hete lucht), maar test het vooral bij jouw eigen oven. De bovenkant van de macarons moet mooi krokant zijn en de onderkant droog. Laat de macarons vervolgens op het bakpapier afkoelen.

Witte chocoladevulling

  • Verwarm de slagroom met het vanille aroma in een pannetje. Breek de chocolade in stukjes en doe dit in een kommetje. Giet de hete slagroom over de chocolade heen en en roer totdat je een mooi smeuïg mengsel hebt. Laat dit afkoelen buiten de koelkast en vervolgens een half uurtje in de koelkast.
  • Doe dit over in een spuitzak en spuit op één macaron koekje (als deze volledig zijn afgekoeld) een mooie hoeveelheid vulling (het hele koekje moet bedekt zijn) en doe hier een ander macaron koekje op. Je hebt nu een mooie dubbele gevulde macaron! Vervolg dit met alle koekjes totdat ze op zijn.
  • Laat de macarons ten minste 24 uur 'rijpen' in de koelkast. Op deze manier zijn ze het lekkerst. Deel ze dan vooral met je liefste vrienden en familie, want ze zijn heerlijk!

4 reacties

  1. 3 sterren
    Hoi Evie,

    Je recept heeft een heerlijk koekje opgeleverd.
    Mag ik je vragen waarom je in dit recept de eiwitten los klopt en geen gebruik maakt van kookschuim?

    Vriendelijke groeten,
    H.

    • Hoi,

      Er zijn twee manieren om macarons te maken: de Italiaanse methode (met kookschuim) en de Franse methode. Dit recept is gebaseerd op de Franse methode. Daarbij gebruik je opgeklopt eiwit en geen kookschuim. Fijn dat je in ieder geval tevreden was met het resultaat 🙂

      Zou ik je wel mogen vragen waarom je het recept beoordeelt met drie sterren? Wat zou er anders aan het resultaat moeten zijn om het vijf sterren te geven?

      Groetjes,
      Evie

  2. 5 sterren
    Hoi! Bedoel je met 1 macaron een bovenste of onderste helft? Of bedoel je echt 1 macaron met een boven en onderkant?
    Groetjes Anne-Fleur

3.25 from 12 votes (10 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.