Porchetta met appelcidersaus

Porchetta met appelcidersaus

Dit stond echt al járen op mijn lijstje. Dus toen gewoon buikspek me goed afging, besloot ik ook de uitdaging van de porchetta aan te gaan. En jeetje wat is dit lekker zeg! Echt heel erg goed gelukt, al zeg ik het zelf. Een heerlijke sappige en kruidige binnenkant met een super krokante buitenkant. Precies zoals het hoort dus!

Ik serveerde de porchetta met fluweelzachte pastinaakpuree, geroosterde aardappeltjes (in eendenvet) en een appelcidersaus. En dat was echt een heerlijke combinatie!

Deze porchetta staat echt fantastisch op de kersttafel. Snijd hem vooral pas aan als al je gasten aan tafel zitten. Een mooi moment én je hoort de heerlijke krokante buitenkant mooi knisperen.

Geniet ervan!

Porchetta met appelcidersaus
Pin recept Delen op Facebook
5 van 1 stem

Porchetta met appelcidersaus

Voorbereiding 30 min
Bereiding 2 uur 30 min
Uitdrogen1 d
Totale bereidingstijd: 1 d 3 uur
Porties: 6 personen
Auteur: Eviekookt

Extra benodigdheden

  • keukentouw
  • aluminiumfolie
  • kernthermometer

Ingrediënten

Porchetta

  • 2 kilo buikspek met huid aan 1 stuk
  • peper en zout
  • 2 el venkelzaad
  • 15 gram verse salie
  • 15 gram verse rozemarijn
  • 4 teentjes knoflook

Appelcidersaus

  • 1 el roomboter
  • 1 el bloem
  • 200 ml kippenfond
  • 200 ml appelcider

Instructies

Porchetta voorbereiden

  • Dep het buikspek aan alle kanten goed droog. Bestrooi de binnenkant (dus niet de huidkant) rijkelijk met peper en zout.
  • Maal het venkelzaad, de salie, rozemarijn (zonder harde takjes) en de knoflook in een keukenmachine fijn.
  • Verdeel dit over de binnenkant van het buikspek (huidkant buiten).
  • Rol het buikspek dan goed strak op en bind op met keukentouw. Bind gewoon om de 1 – 2 cm een touwtje om de rollade en leg daar een goede knoop in!
  • Er mag geen huid binnenin de rollade zitten, als dit wel het geval is, snijd dat stuk er dan vanaf.
  • Bedek de zijkanten (waar je het vlees nog goed ziet met aluminiumfolie en leg met de naad naar beneden en de huidkant dus boven op een rooster in een ovenschaal.
  • Prik de huid in met een scherp mes of een scherpe pin of vork zodat je kleine gaatjes in de huid boort. Doe dit alleen in de huid, niet tot in het vlees.
  • Bestrooi de huid van de porchetta rijkelijk met grof zeezout.
  • Zet de porchetta niet-afgedekt in de koelkast voor ten minste een nacht. Dep eventueel tussendoor de huid af met keukenpapier als deze vochtig is.

Porchetta bereiden

  • Laat de porchetta op kamertemperatuur komen door deze tenminste 1 uur buiten de koelkast te zetten.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Steek de kernthermometer in het dikste deel van de porchetta zodat deze de temperatuur helemaal in het midden van de porchetta kan meten.
  • Rooster de porchetta in de oven tot de kerntemperatuur 65 graden is. Zet dan de grill aan en rooster de porchetta tot de kerntemperatuur tussen de 70 en 75 graden aangeeft.
  • Tijdens het grillen wordt de buitenkant (de huid) heerlijk krokant. De huid kan opbollen en grote bobbel krijgen. Dit is allemaal niet erg (juist lekker!). Maar houd wel goed in de gaten dat de huid niet verbrandt. Elke grill is anders en de ene gaat wat harder dan de andere. Je wil een krokante buitenkant, maar geen zwarte natuurlijk.

Appelcidersaus

  • Maak ondertussen de saus. Verhit de boter in een pannetje.
  • Voeg de bloem toe als de boter begint te schuimen. Bak dit zo'n 2 minuten mee.
  • Voeg vervolgens langzaam het fond en de cider toe. Blijf ondertussen goed roeren met een garde.
  • Laat de saus langzaam inkoken totdat je de gewenste dikte hebt. Je kunt de saus altijd nog aanlengen met extra fond als deze te dik is.

Porchetta serveren

  • Haal het keukentouw van de porchetta en verwijder het aluminiumfolie. Snijd de porchetta in mooie plakken en serveer ieder één plak.

Notities

Serveer met geroosterde aardappeltjes uit de oven en fluweelzachte pompoen- of pastinaakpuree.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling