Ik kan geen genoeg krijgen van pistache! Ik heb standaard een grote pot pistachepasta (van KoRo) in mijn voorraadkast staan. Want je kunt altijd wel iets lekkers maken met pistache 🙂
Deze keer ging ik voor een heerlijke combi van een luchtige pistachetiramisu met limoncello bodem. Daardoor wel weer heftig (limoncello kan toch best sterk zijn), maar ook wel weer heel licht en luchtig! Al met al gewoon een super lekker toetje 🙂
Maar ik moet wel toegeven.. dat heel veel van mijn toetjes met alcohol zijn. Ik vind dat zelf altijd een heerlijke extra smaak aan een gerecht geven. Zeker een nagerecht kan die diepgang goed hebben. Een perfecte afsluiter van je kerstdiner deze pistache tiramisu!
Smakelijk 🙂
Pistache tiramisu met limoncello
Ingrediënten
Bodem
- 1 pak lange vingers
- handjevol pistachenootjes
- limoncello
Pistache tiramisu
- 3 eiwitten
- 6 eidooiers
- 60 gram witte basterdsuiker
- 250 gram mascarpone
- 2 el pistachepasta
Topping
- 100 gram pistachenootjes
Instructies
Bodem
- Zet 6 dessertglaasjes klaar.
- Verdeel de lange vangers in een enkele laag over de dessertglaasjes. Schenk hier een scheutje limoncello bij.
- Verdeel hier ook wat pistachenootjes overheen.
Pistache tiramisu
- Pak 3 aparte kommen en mix in de ene kom de eidooiers met 30 gram witte basterdsuiker tot een romige bleke massa die in hoeveelheid ongeveer is verdriedubbeld.
- Mix in de andere kom de eiwitten stijf met 30 gram witte basterdsuiker.
- Klop de mascarpone op en mix hier de pistachepasta doorheen.
- Mix nu de mascarpone door het bleke eidooier mengsel totdat je een mooi egaal mengsel hebt.
- Spatel dan voorzichtig de eiwitten door het eidooier mengsel totdat je een mooi egaal romig mengsel hebt.
- Je kunt dit eventueel ook heel voorzichtig met een garde doen. Roer dan een paar keer met de klok mee, dan weer een paar keer tegen de klok in en een paar keer van onder naar boven. Allemaal heel voorzichtig om er zo min mogelijk lucht uit te slaan.
- Schep de helft van het mengsel op de bodem. Maak vervolgens een tweede laag van lange vingers en pistachenootjes.
- Dek dit weer af met de rest van het tiramisu mengsel. Dek af met plasticfolie en laat opstijven in de koelkast.
Topping
- Maal de pistachenootjes fijn in een keukenmachine en strooi dit over de bovenkant van de tiramisu heen. Doe dit het liefst zo dicht mogelijk op het serveren.
Gemaakt voor kerst, het was heerlijk! Ipv een tweede laag lange vingers had ik er gehakte cantuccini met pistache nootjes in gedaan en ik heb 10 glaasjes kunnen vullen met het recept.
Oh yummie! Cantuccini zijn ook top inderdaad 🙂 En als je kleinere glaasjes maakt, kun je er inderdaad nóg meer uithalen!