Ravioli met mortadella en truffel

Ravioli met mortadella en truffel

Ik vind zelf pasta maken altijd heel erg leuk. Ja, het is wat werk, maar je wordt er ook echt wel voor beloond. Zelfgemaakte pasta, en dan met name zelfgevulde pasta, is namelijk zó lekker! Deze keer maakte ik de vulling van mortadella, truffel tapenade en ricotta. Vrij eenvoudig, maar heerlijke smaken die perfect samen gaan.

Omdat de vulling van de pasta al aardig smaakvol is, hoef je geen heftige saus bij de ravioli te maken. Een simpele beurre noisette complementeert de smaken perfect en is heel simpel om te maken! Het enige waar je op moet letten, is dat je de boter donker genoeg laat worden, maar niet laat verbranden. Een beetje zoals bij het maken van karamel.

En de gebruinde boter geeft net voldoende smaak aan de pasta om nog mooi alle smaken perfect te accentueren. Bestrooi met wat fijngehakte hazelnootjes en je hebt echt een heerlijk bordje pasta. En heb je pasta over? Kook ze dan nog niet en vries ze in. Bestrooi ze goed met bloem en vries ze apart in. Als ze bevroren zijn, kun je ze bij elkaar in een zakje of bakje doen, dan plakken ze namelijk niet meer aan elkaar.

Geniet ervan!

Ravioli met mortadella, truffel en ricotta met een beurre noisette en hazelnoten
Pin recept Delen op Facebook
No ratings yet

Ravioli met mortadella en truffel

Voorbereiding 30 min
Bereiding 45 min
Totale bereidingstijd: 1 uur 15 min
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Extra benodigdheden

  • pastamachine
  • ravioli vorm

Ingrediënten

Pastadeeg

  • 300 gram pastabloem typo 00
  • 3 grote eieren
  • scheutje goede olijfolie
  • mespunt zout

Vulling

  • 200 gram mortadella
  • 250 gram ricotta
  • 2 el truffeltapenade
  • 50 gram geraspte parmezaanse kaas
  • peper en zout

Beurre noisette

  • flinke klont gezouten roomboter
  • hazelnoten
  • verse peterselie

Instructies

Pastadeeg maken

  • Stort de pastabloem op je werkblad uof doe het in een grote mengkom. Meng er voorzichtig de eieren en olijfolie doorheen. Voeg een klein snufje zout toe en kneed het deeg goed door tot een stevig en niet-plakkerig elastisch deeg.
  • Kneed je het deeg direct op je aanrechtblad, zorg dan dat er wat bloem over het werkblad verdeeld is. Dit voorkomt dat het deeg gaat plakken. Ik begin meestal zelf in een kom, en stap dan over op het aanrechtblad.
  • Pastadeeg kneden is een flinke workout, dus reken er op dat je hier wel even mee bezig bent. Is het deeg te droog ? Dit kan gebeuren als je kleine(re) eieren gebruikt. Je kunt dan extra ei toevoegen om de juiste samenstelling te krijgen. Is je deeg dan weer aan de natte kant? Voeg dan wat extra bloem toe.
  • Je moet uiteindelijk een elastisch stevig deeg krijgen, wat niet aan je handen plakt, maar wel mooi glad oogt. Pak het deeg in met plasticfolie en laat het ten minste 30 minuten rusten voordat je het uit gaat rollen.

Vulling maken

  • Snijd de mortadella in stukjes. Meng dit met de ricotta, truffeltapenade en parmezaanse kaas in een kommetje. Breng op smaak met peper en zout en roer goed door.

Pastadeeg uitrollen

  • Het uitrollen van het pastadeeg is het makkelijks als je een pastamachine hebt. Daarmee kun je het deeg namelijk extra dun uitrollen. Heb je dit niet, dan kan het ook met een deegroller.
  • Verdeel het pastadeeg in 4 gelijke stukken en houd deze verpakt in plasticfolie tot gebruik. Kneed het kleine deegballetje (1/4 van totaal) even kort zodat het weer soepel is.
  • Rol het vervolgens uit in de pastamachine. Begin op de dikste stand en werk het deeg er steeds opnieuw doorheen totdat het steeds dunner wordt. Ravioli is het lekkerst met dun deeg, maar het moet wel dik genoeg zijn zodat het niet kapot gaat. Ik rol het zelf altijd uit tot stand 5 of 6 op mijn SMEG pastamachine (op elke machine anders). Zo is het deeg lekker dun, maar gaat het niet scheuren of barsten tijdens het koken. Rol je het deeg uit met een deegroller? Probeer het deeg dan zo gelijkmatig uit te rollen en ook hier, zo dun mogelijk!

Pasta vullen

  • Voor het vullen van de pasta gebruik ik een raviolivorm. Heb je dit niet, dan kun je ook ravioli uitstekers gebruiken of het deeg zelf snijden met een (kartel)mesje.
  • Leg het uitgerolde pastadeeg op een bebloemd aanrechtblad en vul de pasta met behulp van de raviolivorm, ravioli uitstekers of snijd het deeg in vierkantjes.
  • Pak steeds een klein bergje van de vulling en leg dit op het vel pastadeeg. Leg hier vervolgens een nieuw stuk pastadeeg op en plak het aan elkaar. Met wat water ertussen blijft het extra goed plakken. Zorg dat er geen lucht tussen de ravioli en het deeg zit. Daardoor kan het namelijk barsten als je de ravioli kookt.
  • Herhaal het pastadeeg uitrollen en vullen totdat alle vulling en het deeg op is. Bestrooi een schone theedoek met wat bloem, leg daar de ravioli op, bestrooi met extra bloem en dek af met een 2e schone theedoek. Je kunt deze gewoon buiten de koelkast bewaren als je ze dezelfde dag nog gaat koken.

Beurre noisette

  • Verwarm de boter in kleine blokjes in een pannetje. Verhit dit totdat de boter begint te schuimen, zet dan het vuur lager. Verwarm de boter totdat je kleine donkere puntjes op de bodem gaat zien. Blijf roeren en laat 'm verkleuren tot een mooie donkere karamel.

Pasta koken

  • Kook de pasta in zo'n 5 minuutjes gaar (proef even voor de zekerheid). Meng de pasta met de saus en bestrooi met wat extra parmezaanse kaas, de hazelnoten en wat verse peterselie

Notities

Tip 1: Gebruik een ravioliplaat, maakt het leven een stuk makkelijker 😉
Tip 2: Wil je pasta die je over hebt invriezen? Vries ze dan in eerste instantie los van elkaar in en doe ze daarna pas samen in een zakje of bakje. Zo zorg je ervoor dat ze niet aan elkaar plakken in de diepvries 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling