Rode curry met eend en lychees

Rode curry met eend en lychees

Deze Thaise rode curry met eend, ananas, lychees en tomaatjes is heerlijk. Een prachtige combinatie tussen zoet, zuur en zout. Precies zoals een curry moet zijn. Persoonlijk ben ik ook heel erg fan van eend. Maakt niet zoveel uit in welk gerecht 😉

Voor deze curry koop ik een kant en klare ontbeende (gare) eend bij de toko. Deze verkoopt mijn toko uit de diepvries. Voordat ik de eend aan de curry toevoeg bak ik deze nog heerlijk krokant in de oven. Zo wordt het vel nog smaakvoller. Dit combineert perfect bij de zoete smaken van het fruit.

Voor deze curry maak ik ook zelf een Thaise rode curry pasta. Mocht je dit te ingewikkeld vinden, dan kun je uiteraard een kant en klare rode currypasta van de supermarkt of de toko gebruiken. Sommige kant en klare pasta’s zijn van best hoge kwaliteit. Ik vind het echter nooit in de buurt komen van een zelfgemaakte currypasta. En aangezien de currypasta de smaak van de curry bepaalt, vind ik dit toch wel een érg belangrijk onderdeel.

En als je een keukenmachine hebt, is het maken van een currypasta helemaal niet moeilijk. Een kwestie van het toevoegen van alle kruiden, smaakmakers en de juiste hoeveelheid olie om een mooie smeuïge pasta te maken.

Sinds de eerste keer dat ik een currypasta zelf maakte, heb ik nooit meer een kant en klare currypasta gebruikt. Het mooie van het zelf maken, is ook dat je er alles in kunt doen dat je lekker vindt. Houd je van pittig, gebruik dan wat meer rode peper. Houd je van zuur, gebruik dan wat meer citroengras.

Ben benieuwd wat jij van mijn curry vindt. Smakelijk!

Rode curry met eend, cherrytomaatjes, ananas en lyches
Pin recept Delen op Facebook
5 van 1 stem

Rode curry met eend en lychees

Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 30 minuten
Totale bereidingstijd: 50 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

Rode currypasta

  • 1 el gemalen koriander
  • 1 el komijn
  • 2 rode pepers zonder zaadlijsten
  • 2 sjalotten
  • 4 teentjes knoflook
  • stukje verse gember
  • 4 stengels citroengras alleen het wit
  • verse koriander
  • rasp van de schil van 1 limoen
  • zout
  • versgemalen zwarte peper
  • zonnebloemolie

Curry

  • 1 boneless duck (gegaard) toko
  • 1 blik kokosmelk
  • 6 kaffir limoenblaadjes
  • 0,5 verse ananas
  • 200 gram verse lychees of uit blik
  • 200 gram cherrytomaatjes
  • 2 el vissaus
  • 1 el palmsuiker
  • limoensap
  • verse koriander

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en bak hier de eend in met het vel naar boven totdat het vel mooi bruin en krokant is. Zet ook even de grill aan.
  • Maal voor de rode currypasta alle ingrediënten fijn in een keukenmachine of snijd de grof en stamp ze fijn in een vijzel. Giet zoveel zonnebloemolie bij de pasta totdat je een mooie gladde pasta krijgt. Bak de rode currypasta in een diepe pan met dikke bodem op middelhoog vuur totdat het heerlijk begint te geuren. Voeg de kokosmelk en de kaffir limoenblaadjes toe en roer goed.
  • Maak de ananas schoon en snijd het vruchtvlees in stukjes. Halveer de cherrytomaatjes en verwijder de pitten van de lychees. Zet opzij totdat je het nodig hebt. Snijd de eend in stukken en houd warm onder aluminiumfolie. Voeg de ananas, lychees, cherrytomaatjes en eend toe aan de currysaus. Roer goed door. Voeg vissaus, limoensap en palmsuiker toe naar smaak. Er moet een mooie balans zijn tussen zoet, zuur en zout. Garneer vervolgens met de verse koriander en serveer met witte rijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.