Täve kosi: Albanese lamsschotel met yoghurt

Täve kosi: Albanese lamsschotel met yoghurt

Vorige maand ben ik in Albanië op vakantie geweest 🙂 En ondanks dat het eten over het algemeen vrij simpel was, heb ik er een paar écht lekkere dingen gegeten! Die ik thuis natuurlijk wil herbeleven. Dus kookte ik een avondje Albanees, weer eens wat anders!

En daarvoor maakte ik deze heerlijke Albanese ovenschotel met lamsvlees. Je stooft het lamsvlees eerst, met wat simpele kruiden, totdat het vlees mooi uit elkaar valt. Dan gaat het nog even de oven in met een dakje van een heerlijke yoghurtsaus. Ik vond het niet de meest bekende combi, maar wel echt heel erg lekker!

Als je er wat groenten bij wil serveren, rooster dan simpel wat paprika, courgette, aubergine, rode ui en tomaat een half uurtje in de oven met wat olie, peper en zout. Lekker en simpel! En het kan gewoon samen met deze Albanese ovenschotel in de oven, wel zo makkelijk!

Smakelijk 🙂

Täve kosi: Albanees lamsvlees met yoghurt uit de oven
Pin recept Delen op Facebook
Nog geen reviews

Täve kosi: Albanese lamsschotel met yoghurt

Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 3 uur
Totale bereidingstijd: 3 uur 30 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

Lamsstoof

  • 1 kilo lamsbout zonder bot
  • zout en peper
  • klontje boter
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 kaneelstokje
  • mespunt kruidnagelpoeder
  • 2 el gedroogde oregano
  • mespunt pimentpoeder
  • 200 ml runderfond of wildfond

Ovenschotel

  • 100 gram lange witte rijst
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 700 ml yoghurt
  • 4 eieren
  • versgeraspte nootmuskaat naar smaak

Instructies

Lamsstoof

  • Snijd het lamsvlees in even grote blokjes en kruid rondom met peper en zout.
  • Verhit een klont boter in een stoofpan en bak het lamsvlees (evt. in porties) rondom bruin.
  • Maak de knoflook schoon en snipper deze. Voeg toe aan het lamsvlees in de pan en bak 1 minuutje mee.
  • Voeg dan het kaneelstokje, kruidnagelpoeder, pimentpoeder en de oregano toe en roer alles goed door elkaar.
  • Voeg dan ook de fond toe en laat 1 tot 1,5 uur stoven of totdat het lamsvlees mooi zacht is.

Ovenschotel

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Haal de pan van het vuur, verwijder het kaneelstokje en roer de ongekookte rijst door het lamsvlees. Doe het lamsvlees over in een ovenbestendige schaal, in een laagje van ongeveer 5 cm. Zet even opzij terwijl je de yoghurtsaus maakt.
  • Verhit de boter in een soeppannetje. Voeg hier de bloem aan toe en bak zo'n minuut of 5. Roer er dan (met een garde) de yoghurt doorheen (op laag vuur) en maak zo een mooie gladde roux zonder klontjes. Breng op smaak met peper, zout en verse nootmuskaat.
  • Haal de pan van het vuur en klop er met de garde 1 voor 1 de eieren doorheen. Giet dit over het lamsvlees in de ovenschaal en bak in 45 minuten mooi gaar.
  • Zet eventueel de laatste 5 tot 10 minuten de grill aan zodat je een mooie donkerbruine bovenkant krijgt. Let wel op dat het niet te donker wordt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.