Vorig jaar maakte ik drie superlekkere hartige bonbons als voorgerechtje van ons kerstdiner op 2e kerstdag. Ik vond het leuk om drie verschillende te serveren, dus je vindt alle drie de recepten op deze pagina, maar je kunt er natuurlijk ook eentje kiezen. In dat geval kun je ze wat groter maken en zijn de recepten goed voor 4 bonbons in plaats van 8.
Ik koos eigenlijk voor heel klassieke combinaties. Klassieke combinaties zijn natuurlijk smaakcombo’s die veel mensen lekker vinden en die gewoon goed bij elkaar passen! 🙂 Ik maakte een carpaccio bonbon met truffel, een vitello tonnato bonbon met tonijn en een zalm bonbon met mascarpone.. En ik zou niet kunnen zeggen welke ik de lekkerste vond, juist de combi van de drie was top 😉
Daarom zou ik lekker voor alledrie gaan! En een fijn voordeel: je kunt ze prima van te voren maken en lekker in de koelkast bewaren. Laat ze een uurtje voor het diner op kamertemperatuur komen buiten de koelkast, dan zijn ze nóg lekkerder!
Carpaccio bonbon met truffelvulling
Extra benodigdheden
- plasticfolie
- klein kommetje of eierdopje
Ingrediënten
- 100 gram mascarpone
- 80 gram truffeltapenade
- peper en zout
- 4 el geroosterde pijnboompitten
- handjevol parmezaanse kaas flakes
- handjevol rucola
- 8 grote plakken carpaccio of 16 kleinere plakken
Instructies
- Meng de mascarpone met de truffeltapenade en breng op smaak met peper en zout.
- Rooster de pijnboompitjes en schaaf de parmezaanse kaas. Meng dit ook door de mascarpone.
- Scheur de ruola in kleinere stukjes (of snijd deze) en meng ook door de mascarpone.
- Leg een velletje plasticfolie in het kommetje (of eierdopje). Leg hier de plak (of plakjes) carpaccio op. Schep met een theelepel een achtste deel van de vulling midden op het plakje carpaccio. Vouw met het plasticfolie dicht en draai er een bolletje van. Draai mooi strak op met het plasticfolie.
- Bewaar in de koelkast tot serveren. Strooi er voor het serveren nog een beetje zout en peper overheen.
Vitello tonnato bonbons
Ingrediënten
- 100 gram mascarpone
- 1 blikjes tonijn in blik (op olie)
- 4 ansjovisfilets
- handjevol parmezaanse kaas
- zout en peper
- 8 plakken fricandeau
Instructies
- Laat de tonijn en ansjovisfilets uitlekken en snijd fijn. Meng dit goed met de mascarpone en breng op smaak met parmezaanse kaas, peper en zout.
- Leg een velletje plasticfolie in het kommetje (of eierdopje). Leg hier de plak (of plakjes) fricandeau op. Schep met een theelepel een achtste deel van de vulling midden op het plakje vlees. Vouw met het plasticfolie dicht en draai er een bolletje van. Draai mooi strak op met het plasticfolie.
- Bewaar in de koelkast tot serveren. Strooi er voor het serveren nog een beetje zout en peper overheen.
Zalm bonbons met mascarpone en zeekraal
Ingrediënten
- 100 gram mascarpone
- 50 gram zeekraal
- 50 gram Hollandse garnaaltjes
- 8 flinke plakken gerookte zalm
- zout en peper
- rucola optioneel
- (wilde) zalmeitjes optioneel
Instructies
- Hak de zeekraal fijn en meng dit met de mascarpone en de Hollandse garnaaltjes. Snijd 2 plakken gerookte zalm in kleine stukjes en roer dit ook door de mascarpone heen. Breng op smaak met zout en peper.
- Leg 2 plakken gerookte zalm tegen elkaar aan (in de lengte) en schep hier een bolletje van het mascarpone mengsel op. Vouw eerst het midden van één plak zalm over de bol mascarpone heen en vouw dan de zijkanten om en onder het bolletje heen. Doe dit vervolgens ook met de andere plak zalm zodat je een mooie zalmbal krijgt.
- Leg een velletje plasticfolie in een klein kommetje (of eierdopje). Leg hier een plak gerookte zalm op. Schep met een theelepel een achtste deel van de vulling midden op de plak zalm. Vouw met het plasticfolie dicht en draai er een bolletje van. Draai mooi strak op met het plasticfolie.
- Serveer op een bedje van rucola en garneer (eventueel) met de zalmeitjes Strooi er nog wat versgemalen zwarte peper overheen en klaar is je zalmbonbon!