Vitello tonnato ravioli met gefrituurde kappertjes

Vitello tonnato ravioli

Deze combi moest er op een gegeven moment wel aankomen. Want ik vind vitello tonnato heel erg lekker én ravioli ook. En ik vind het ook gewoon leuk om ravioli te maken. Dus deze keer maakte ik vitello tonnato ravioli en dat was weer mega lekker!

Ik vind het altijd fijn om lekker veel ravioli te maken. Je kunt ravioli namelijk heel goed invriezen. Zorg dan wel dat je er bakpapiertjes tussen doet, zodat ze niet aan elkaar gaan plakken. En zo heb je altijd een heerlijke maaltijd in je vriezer! Als ik geen tijd heb om te koken (of geen zin) vind ik het heerlijk om wat ravioli uit de vriezer te koken met een simpel sausje en een salade. Zo heb je toch een fantastische maaltijd, zonder veel moeite!

Ik serveerde deze ravioli als tussengerechtje, dan kun je wat minder ravioli per persoon serveren (4 tot 5). Als hoofdgerecht zou ik er wel wat meer doen (6 tot 8). En alles wat je over hebt dus lekker de vriezer in!

Smakelijk 🙂

Vitello tonnato ravioli met gefrituurde kappertjes
Pin recept Delen op Facebook
5 van 1 stem

Vitello tonnato ravioli

25 juli 2025
Voorbereiding 1 uur
Bereiding 1 uur
Totale bereidingstijd: 2 uur
Porties: 6 personen
Author: Eviekookt

Extra benodigdheden

  • pastamachine optioneel
  • raviolivorm of raviolisnijder optioneel

Ingrediënten

Pastadeeg

  • 300 gram pastabloem tipo 00
  • 3 grote eieren op kamertemperatuur
  • scheutje olijfolie
  • snuf zout

Vulling

  • 150 gram ricotta
  • 1 blikje tonijn op olijfolie van ongeveer 140 gram
  • 1 blikje ansjovis op lijfolie van ongeveer 45 gram
  • 120 gram plakjes fricandeau
  • 30 gram geraspte parmezaanse kaas
  • 1 ei
  • zout en peper naar smaak

Topping

  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 3 el kappertjes
  • zonnebloemolie om in te frituren
  • extra geraspte parmezaanse kaas

Instructies

Pastadeeg maken

  • Stort de pastabloem op je werkblad of doe het in een grote mengkom. Meng er voorzichtig de eieren en olijfolie doorheen. Voeg een klein snufje zout toe en kneed het deeg goed door tot een stevig en niet-plakkerig elastisch deeg. Kneed je het deeg direct op je aanrechtblad, zorg dan dat er wat bloem over het werkblad verdeeld is. Dit voorkomt dat het deeg gaat plakken.
  • Pastadeeg kneden is een flinke workout, dus reken er op dat je hier wel even mee bezig bent. Is het deeg te droog? Dit kan gebeuren als je kleine(re) eieren gebruikt. Je kunt dan extra ei toevoegen om de juiste samenstelling te krijgen. Is je deeg dan weer aan de natte kant? Voeg dan wat extra bloem toe.
  • Je moet uiteindelijk een elastisch stevig deeg krijgen, wat niet aan je handen plakt, maar wel mooi glad oogt. Pak het deeg in met plasticfolie en laat het ten minste 30 minuten rusten voordat je het uit gaat rollen.

Vulling maken

  • Doe de ricotta samen met de tonijn (zonder de olie) in een kommetje. Snijd de ansjovisjes fijn en voeg dit toe aan de tonijn. Snijd de fricandeau in stukjes en voeg dit ook toe, samen met de geraspte parmezaanse kaas en het ei.
  • Prak goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Zet afgedekt in de koelkast tot gebruik.

Pastadeeg uitrollen

  • Het uitrollen van het pastadeeg is het makkelijks als je een pastamachine hebt. Daarmee kun je het deeg namelijk extra dun uitrollen. Heb je dit niet, dan kan het ook met een deegroller.
  • Verdeel het pastadeeg in 4 gelijke stukken en houd deze verpakt in plasticfolie tot gebruik. Kneed het kleine deegballetje (1/4 van totaal) even kort zodat het weer soepel is. Rol het vervolgens uit in de pastamachine. Begin op de dikste stand en werk het deeg er steeds opnieuw doorheen totdat het steeds dunner wordt.
  • Ravioli is het lekkerst met dun deeg, maar het moet wel dik genoeg zijn zodat het niet kapot gaat. Ik rol het zelf altijd uit tot stand 5 of 6 op mijn SMEG pastamachine. Zo is het deeg lekker dun, maar gaat het niet scheuren of barsten tijdens het koken. Rol je het deeg uit met een deegroller? Probeer het deeg dan zo gelijkmatig uit te rollen en ook hier, zo dun mogelijk!

Pasta vullen

  • Voor het vullen van de pasta gebruik ik een raviolivorm. Heb je dit niet, dan kun je ook ravioli uitstekers gebruiken of het deeg zelf snijden met een (kartel)mesje.
  • Leg het uitgerolde pastadeeg op een bebloemd aanrechtblad en vul de pasta met behulp van de raviolivorm, ravioli uitstekers of snijd het deeg in vierkantjes.
  • Pak steeds een klein bergje van de vulling en leg dit op het vel pastadeeg. Maak je vingers nat met wat water en maak hier de randjes (net rondom de vulling) lichtjes mee nat.
  • Leg hier vervolgens een nieuw stuk pastadeeg op en plak het aan elkaar. Zorg dat er geen lucht tussen de ravioli en het deeg zit. Daardoor kan het namelijk barsten als je de ravioli kookt.
  • Herhaal het pastadeeg uitrollen en vullen totdat alle vulling en het deeg op is. Bestrooi een schone theedoek met wat bloem, leg daar de ravioli op, bestrooi met extra bloem en dek af met een 2e schone theedoek. Je kunt deze gewoon buiten de koelkast bewaren als je ze dezelfde dag nog gaat koken.

Kappertjes frituren

  • Verhit de zonnebloemolie tot 180 graden in een pannetje. Zet ook alvast een vergiet klaar met een keukenpapiertje erin. Dep de kappertjes door en frituur ze ongeveer een minuutje totdat ze wat open gaan staan. Laat uitlekken op het keukenpapier.

Sausje maken en pasta koken

  • Kook de pasta in ruim gezouten water al dente in zo'n 5 tot 6 minuutjes, afhankelijk van hoe dun je het pastadeeg hebt uitgerold.
  • Verhit de boter in een steelpannetje op laag tot middelhoog vuur totdat de boter wat begint te bruinen.
  • Serveer de ravioli met het botersausje, de gefrituurde kappertjes en wat extra geraspte parmezaanse kaas.
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.