Birthday cookies: Grote koeken met witte chocolade, mini marshmallows en heel veel sprinkles

Birthday cookies met witte chocolade en heel veel sprinkles

Ik had nog een grote pot sprinkles staan, dus daar moet je iets mee hè! En toen ik door de supermarkt liep, zag ik zo’n gezellig doosje mini marshmallows staan. Nou, daar kan ik natuurlijk ook wel wat mee! Dus maakte ik deze vrolijke gekleurde koekjes met stukjes witte chocolade, lekker veel mini marshmallows en heel veel gekleurde sprinkles.

En niet alleen zien ze er superleuk uit, ze zijn ook nog eens heel erg lekker! Doordat de mini marshmallows lekker gekaramelliseerd zijn, krijg je een heerlijk zoet en krokant randje aan je koekjes én heb je wat crunchy en chewy stukjes in je koekjes. Ik vind ze echt heel erg lekker geworden. En deze koekjes zijn natuurlijk superleuk om met je kids te maken.

Of gewoon, zoals ik doe, als volwassene voor andere volwassenen en ze lekker samen opeten! Want komop, wie is er nou te oud voor een heerlijke koek vol leuke sprinkles en zoetigheden? Niemand toch 😉 En ook voor een feestje zijn ze natuurlijk perfect. Waar ga jij ze voor maken?

Smakelijk!

Birthday cookies: Grote koeken met witte chocolade, mini marshmallows en heel veel sprinkles
Pin recept Delen op Facebook
5 van 3 stemmen

Birthday cookies: Gekleurde koeken met witte chocolade

Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 10 minuten
Koelen:1 uur
Totale bereidingstijd: 1 uur 25 minuten
Porties: 12 koekjes
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • 150 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 120 gram witte basterdsuiker
  • 160 gram kristalsuiker
  • 2 eieren op kamertemperatuur
  • 1 tl vanille extract
  • 380 gram patentbloem
  • 1,5 tl bakpoeder
  • mespunt zout
  • 200 gram framboos knettersuiker witte chocolade (Tony's chocolonely)
  • 150 gram verschillende gekleurde sprinkles
  • 100 gram mini marshmallows

Instructies

  • Snijd de roomboter in kleine blokjes en mix dit met de basterdsuiker en kristalsuiker totdat het mengsel mooi luchtig is.
  • Mix hier vervolgens de eieren 1 voor 1 doorheen totdat je een smeuïg en luchtig mengsel hebt. Mix er dan ook het vanille extract doorheen.
  • Mix er dan de bloem, het bakpoeder en een mespunt zout doorheen. Ga verder met een stevige houten lepel als het deeg te dik wordt. Meng het goed door elkaar totdat de bloem net is opgenomen.
  • Hak de chocolade in stukjes en roer dit, samen met de sprinkles en marshmallows met de houten lepel door het deeg.
  • Leg een vel bakpapier klaar en schep met een ijsschep mooie porties deeg uit je kom. Maak mooie grote bollen van het deeg en leg deze op het bakpapier. Uit het deeg kun je ongeveer 12 grote koeken maken.
  • Leg de deegbollen voor tenminste 1 uur in de koelkast totdat de boter weer goed gestold is. Verwarm dan de oven voor op 220 graden.
  • Bak de koekjes ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven, totdat ze mooi bruin en krokant zijn.
  • Druk ze, als ze nog warm zijn, een beetje plat met de bolle kant van een lepel en maak ze wat ronder door ze rond de draaien met een ronde cookiecutter of de rand van een rond kommetje.
  • Laat de koekjes 5 minuten op de bakplaat afkoelen en schep ze daarna (bijvoorbeeld met een kaasschaaf of taartschep) over naar een afkoelrooster zodat ze mooi van onder en boven af kunnen koelen.
  • Zodra de koekjes volledig zijn afgekoeld, kun je ze opeten of bewaren in een luchtdichte doos.

Notities

Bewaartip! In de koelkast blijven je koeken lekkerder dan buiten de koelkast (zo’n 3 – 4 dagen). Wil je ze langer bewaren? Bewaar ze dan in de diepvries en haal ze ten minste 1 uur voordat je ze wil een uit de diepvries.

2 reacties

  1. Ik heb deze al vaker gemaakt, wel met een iets aangepast recept :> Ik vraag me alleen af hoe lang ze houdbaar zijn. De laatste tijd blijven ze namelijk vaak wat langer liggen, omdat ik in mijn enthousiasme het recept vergeet te halveren, hahah!

    • Wat leuk dat je deze koekjes regelmatig maakt! Wel benieuwd wat je anders doet aan het recept, als je dat wil delen 🙂
      Het lekkerst zijn de koekjes natuurlijk als je ze dezelfde dag eet, anders kun je ze het beste (max een paar dagen) bewaren in een luchtdichte verpakking (hersluitbaar bakjes o.i.d.) buiten of in de koelkast. In de koelkast iets langer dan erbuiten. Maar wat ook heel goed werkt, is ze invriezen. Zo blijven ze naar mijn mening nog verser dan in de koelkast. Ik vries ze meestal per stuk (in zakjes) in en als ik zin heb in een koekje, laat ik ze even 1 uurtje ontdooien op kamertemperatuur. Eventueel zou je ze zelfs nog een minuut of 3 – 5 in de oven kunnen doen zodat je weer lekkere warme knapperige koekjes hebt! Zo kun je er nog maanden van genieten namelijk, en heb je altijd iets lekkers in huis :p

5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.