Bisque van gamba's: Heerlijke garnalen bisque

Bisque van gamba’s

Bisque blijft denk ik een van mijn favoriete gerechten of all time. Ik houd van smaakvolle gerechten en veel smaakvoller dan een goede sterke bisque, krijg je niet. In een restaurant zie je vaak kreeftenbisque op het menu staan. Maar wist je dat je een bisque ook prima van gamba’s, krab of langoustines kunt maken?

Gamba’s zijn denk ik wel het meest gangbaar. Vandaar mijn versie van een bisque met gamba’s dus. Net zo vol van smaak, maar dan wat goedkoper en met producten die makkelijker te krijgen zijn :). Zet deze bisque met kerst als voorgerecht op tafel of eet het in de zomer lekker als hoofdgerecht. En waan je weer even in Frankrijk!

De bisque top je af met de gebakken gamba’s en de schalen en koppen van de gamba’s geven de heerlijke smaak aan de bsique! Zo gebruik je de gamba’s dus helemaal. Uiteindelijk gooi je de schalen wel weg, zodra ze hun smaak hebben afgegeven, maar dan heb je ook wel echt alles uit de gamba’s gehaald! Geniet dus van deze heerlijke bisque en hopelijk maak je ‘m vaker als je de bisque eenmaal hebt geproefd!

Smakelijk 🙂

Bisque van gamba's: Heerlijke garnalen bisque
Pin recept Delen op Facebook
4.30 van 10 stemmen

Bisque van gamba’s

Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 30 minuten
Totale bereidingstijd: 1 uur
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Extra benodigdheden

  • staafmixer

Ingrediënten

  • 1 kilo ongepelde (grote) gamba's
  • klontje boter
  • zout en peper
  • 1 el paprikapoeder
  • mespunt cayennepeper
  • 2 el bloem
  • flinke scheut sherry
  • 1 winterpeen
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • bosje tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 garnalenbouillonblokjes
  • 100 ml slagroom

Instructies

  • Maak de gamba's schoon door de koppen er af te trekken en het lijf van de gamba's te pellen. Gooi niks weg! Was de gamba's en dep deze droog. Bewaar de gamba's afgedekt in de koelkast.
  • Verhit een klontje boter in een diepe pan en bak hier de gambakoppen- en schalen in totdat ze roze zijn. Breng op smaak met peper en zout, voeg het paprikapoeder en de cayennepeper toe en bak nog eventjes mee. Blus de gambakoppen vervolgens af met een flinke scheut sherry. Voeg dan de bloem toe en roer goed door.
  • Maak de ui en knoflook schoon en snijd samen met de winterpeen in stukken. Voeg dit toe aan de pan en bak eventjes mee. Bak dan ook even de tomatenpuree mee. Voeg vervolgens zoveel water toe, met de bouillonblokjes, totdat alles net onder staat. Voeg nu ook de tijm en laurier toe en laat op laag vuur een half uurtje trekken (zonder deksel).
  • Pak een staafmixer en pulse de gambabouillon een paar keer heel grof zodat de koppen net kapot zijn, zo krijg je namelijk nóg meer smaak uit de koppen. Zeef de bisque vervolgens (eventueel ook door een kaasdoek of oude theedoek) en voeg de slagroom toe. Warm de bisque nog even goed op.
  • Bak ondertussen de gamba's in een klontje boter aan beide kanten totdat ze mooi roze zijn. Verdeel de gamba's over 4 kommen en schep hier de bisque bij.

8 reacties

  1. 5 sterren
    Dag Evie,

    Gisterenavond heb ik dit gerechtje van jou klaargemaakt als voorgerecht. Het was heerlijk! Ik ben er helemaal voor gewonnen. Mijn vrouw vond de soep net ietsje te pikant. Waarschijnlijk was mijn “mespuntje” cayennepeper net iets te groot, vermoed ik. Maar ja, wat is een mespuntje voor een beginnende hobbykok als ik, nietwaar? ? Maar het heeft ons uitermate gesmaakt, het is absoluut vatbaar voor herhaling. Hartelijk bedankt voor dit heerlijke receptje!

    • Hoi Geert, Bedankt voor je reactie! Wat fijn om te horen dat het zo heeft gesmaakt! En inderdaad, qua hoeveelheden (mespuntjes of naar smaak) is het in het begin nog even inschatten. Ik houd zelf bijvoorbeeld erg van pittig eten, dus mijn mespuntjes zijn ook altijd aan de ruime kant 😛 Maar dat inschatten gaat waarschijnlijk steeds beter! 😀 Gewoon lekker veel blijven koken, dan weet je steeds beter welke hoeveelheden jij lekker vindt!

  2. 5 sterren
    Hoi Evie, wat heb jij ontzettend en ook gangbare vernieuwende (voor mij althans) recepten. Ben dol op bisque, maar dacht vaak te ingewikkeld en duur om er alles voor in huis te halen. Maar dit recept is top. En ontzettend lekker. Bedankt! Ga ik echt vaker maken.

    • Hi Maresa,

      Wat een geweldig mooi compliment! Echt heel erg leuk om te horen 🙂 Voor mensen zoals jij deel ik mijn recepten, fijn om anderen er zo blij mee te kunnen maken! Mocht je nog eens iets anders van me maken, laat me dan ook vooral in een reactie weten wat je er van vond, en geniet er vooral van!

      Groetjes,
      Evie

  3. 5 sterren
    Beste Evie,

    Heerlijk feestelijk recept! Vandaag dit recept voor een pastasaus gebruikt door de roe iets dikker te maken. Gamba’s toevoegen en smullen maar!

    Met vriendelijke groetjes van Lottie

4.30 from 10 votes (7 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.