Weer een volgende smaak in de verzameling macarons! Normaal gesproken vul ik mijn macarons vaak met een botercrème of chocolade ganache, maar deze keer wilde ik het eens met een zelfgemaakte curd proberen. Door de curd zelf te maken, kun je deze namelijk wat dikker maken dan je misschien gewend bent van een curd, zodat ie goed tussen de macarons blijft zitten.
Voor deze macarons maakte ik dus een curd van verse frambozen. Hierdoor krijg je echt de smaak van framboos heel goed te pakken. Waardoor je heerlijke zoete en fruitige macarons krijgt! Het kost je even wat tijd met roeren in de curd, maar dat is het dubbel en dwars waard!
Macarons maken blijft leuk. En het blijft een uitdaging. Inmiddels heb ik al zo vaak macarons gemaakt, en toch zijn ze bij mij ook niet altijd allemaal perfect. Daarom een paar tips om het bij jou een groot succes te laten zijn!
- Gebruik het liefst oude of gepasteuriseerde eiwitten: hiermee wordt de structuur mooier en beter dan met ‘verse’ eiwitten
- Je moet de eiwitten goed stijf kloppen. Je spatelt een groot deel van de lucht er toch weer uit. Liever net iets te stijf dus, dan niet stijf genoeg
- Zorg bij het spatelen van het amandelmeel door de eiwitten dat je goed door blijft spatelen totdat je een mooi egaal mengsel krijgt en je er een deel van de lucht uit hebt gespateld
- Spuit mooie ronde, maar ook platte macarons op de bakplaat. op die manier worden ze het mooist
- Tik de bakplaat na het opspuiten van de macarons een paar keer hard op je aanrechtblad of de grond. Zo tik je de overgebleven lucht er uit en worden je macarons niet hol van binnen.
- Je moet de macarons écht even laten drogen buiten de oven. Totdat ze een laagje krijgen waardoor de macarons niet meer plakken
- Bak de macarons niet op een te hoge temperatuur, dan kunnen ze verkleuren of barsten
- Laat de macarons goed afkoelen op het bakpapier, anders blijven ze plakken en krijg je ze er niet makkelijk vanaf
- Laat de macarons volledig afkoelen voordat je ze vult
- Laat ze daarna een paar uur in de koelkast ‘rijpen’, zo wordt de structuur nog beter en lekkerder
- Haal ze wel even uit de koelkast voordat je ze eet. Op kamertemperatuur zijn ze het lekkerst namelijk!
Geniet ervan!
Frambozen macarons met frambozen curd
Ingrediënten
Macarons
- 75 gram eiwit gebruik het liefst gepasteuriseerd eiwit uit een pakje
- mespunt zout
- 50 gram fijne kristalsuiker
- roze of rode kleurpasta gebruik kleurgel in plaats van vloeibare kleurstof
- 80 gram fijn amandelmeel
- 150 gram poedersuiker
Frambozen curd
- 60 gram ongezouten roomboter
- 100 gram witte basterdsuiker
- 100 gram verse frambozen
- 2 eieren
Instructies
Macarons maken
- Mix de eiwitten met het zout tot mooie stevige stijve pieken. Voeg de kleurpasta toe en mix deze er ook goed doorheen. Voeg zoveel toe totdat je de gewenste kleur hebt.
- Mix vervolgens theelepel voor theelepel de kristalsuiker door de eiwitten. Doe dit totdat je een mooi glanzend roze mengsel hebt.
- Zeef er dan de poedersuiker en het amandelmeel boven. Spatel dit vervolgens door het eiwit heen.
- Nu is het moment dat je er weer wat lucht uit gaat spatelen. Dit hoef je dus niet heel voorzichtig te doen. Je mag zeker wel een minuut of 2 spatelen totdat je een mooi egaal mengsel hebt, dat nog vrij stevig is, maar wel van je spatel af glijdt.
- Doe het mengsel over in een spuitzak en spuit mooie rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Wil je precies even grote rondjes (aanrader), teken dan vooraf rondjes op het bakpapier. Ik gebruik hier de omtrek van een shotglaasje voor.
- Probeer mooie platte macarons te spuiten met een ronde spuitmond. Dan worden je macarons het mooist.
- Laat de bakplaat vervolgens een paar keer voorzichtig op de grond vallen of tik het op het aanrechtblad om de extra lucht te laten ontsnappen. Doe dit met beleid ?
- Laat de macarons ongeveer een halfuurtje buiten de oven drogen. Als je de macarons aanraakt mogen ze niet meer plakkerig zijn.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 150 graden. Als je de macarons een half uur hebt laten rusten, bak ze dan in 13 minuutjes af in de oven. De baktijd is afhankelijk van de oven. In mijn oven zijn ze in 13 minuten precies gaar (hete lucht), maar test het vooral bij jouw eigen oven. De bovenkant van de macarons moet mooi krokant zijn en de onderkant droog.
- Laat de macarons vervolgens op het bakpapier afkoelen. Haal ze dan voorzichtig van het bakpapier af. Als het goed is plakken ze niet, maar het kan zijn dat sommigen nog een klein beetje plakken. Leg ze alvast in tweetallen klaar voor het vullen!
Frambozen curd
- Zorg dat alle ingrediënten voor de frambozen curd op kamertemperatuur zijn. Snijd de boter in blokjes en doe dit samen met de witte basterdsuiker in een (glazen kom).
- Je gaat dit au bain marie smelten boven kokend water. Zet een pan kokend water op het fornuis en zet hier de glazen kom in, zorg dat het water de kom niet raakt. Zo kun je het mengsel smelten en garen op een goed te controleren temperatuur. Smelt op deze manier de boter met de suiker onder regelmatig roeren
- Druk ondertussen de frambozen door een zeef. Voeg dit toe aan het gesmolten boter-suikermengsel. Roer dit voorzichtig door elkaar tot een egaal mengsel.
- Kluts de eieren en voeg toe aan het mengsel. Blijf nu regelmatig roeren voor zo'n 20 minuten (afhankelijk van hoe hoog je het gas hebt staan) totdat je een mooie dikke curd hebt. De curd dikt nog iets in als deze afkoelt.
- De curd moet stevig genoeg zijn om tussen de macarons te blijven zitten. Zeef de frambozen curd even goed en laat afkoelen in de koelkast.
Macarons vullen
- Doe de frambozen curd over in een spuitzak en spuit op één macaron koekje (als deze volledig zijn afgekoeld) een mooie hoeveelheid vulling (het hele koekje moet bedekt zijn) en doe hier een ander macaron koekje op. Je hebt nu een mooie dubbele gevulde macaron! Vervolg dit met alle koekjes totdat ze op zijn.
- Laat de macarons ten minste 24 uur 'rijpen' in de koelkast. Op deze manier zijn ze het lekkerst. Deel ze dan vooral met je liefste vrienden en familie, want ze zijn heerlijk!