Tagliata die Manzo is een typisch Italiaans hoofdgerecht dat altijd geserveerd wordt met rucola en Parmezaanse kaas flakes. Ik koos ervoor om ook een lekkere pesto te maken en deze bij het vlees te serveren. En om hier eens een leuke draai aan te geven, maakte ik walnootpesto in plaats van de standaard groene pesto genovese.
Ook maakte ik er lekkere zoete gegrilde cherrytomaatjes bij. Heel simpel om te maken, maar zo lekker! Dit geeft het gerecht net die extra dimensie om het nog wat specialer te maken. Je kunt de rucola en cherrytomaatjes ook nog besprenkelen met wat Italiaanse balsamico azijn, ook heel lekker.
Let bij het kiezen van de steak op de kwaliteit van het vlees. Ik vind het lekker om een mooi dik stuk uit te kiezen met veel witte ‘aderen’ door het vlees. Het witte in het vlees is namelijk vet en geeft extra veel smaak aan het vlees.
Ik gebruikte entrecote voor deze tagliata di manzo, maar elk soort steak is hiervoor geschikt. Denk bijvoorbeeld aan ribeye, t-bone of (kogel)biefstuk. De kwaliteit van het vlees bepaalt de kwaliteit van het gerecht, dus kies mooie stukken vlees uit!
Een mooi en lekker gerecht voor als je eters hebt 🙂
Smakelijk!
Tagliata di manzo met walnootpesto
Ingrediënten
Gegrilde tomaatjes
- 4 takjes cherrytomaatjes
- zout en peper
- 1 el gedroogde oregano
- scheut olijfolie
Tagliata di manzo
- 4 entrecotes of rib eyes op kamertemperatuur
- zout en peper
- scheutje olijfolie
Walnootpesto
- flinke bos verse basilicum
- 50 gram walnoten
- 1 klein teentje knoflook
- 50 gram parmezaanse kaas
- olijfolie
Garnering
- 1 zakje rucola
- 1 bol burrata
- parmezaanse kaas flakes
- balsamico dressing
Instructies
Geroosterde tomaatjes
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe de cherrytomaatjes in een ovenschaal en besprenkel met wat olijfolie, zout, peper en gedroogde oregano.
- Rooster de tomaatjes in de oven totdat ze nét beginnen te scheuren. Dit duurt zo'n 15 tot 20 minuutjes.
Tagliata di menzo
- Dep de steaks droog en kruid flink met zout en peper.
- Verhit een scheutje olijfolie in een grillpan en bak hier de steaks in. Bak ze op één kant totdat de garing van de buitenkant tot ongeveer halverwege is opgetrokken. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van de dikte van de steak.
- Draai de steaks om en bak ze vervolgens net zo lang aan de andere kant. Nu zijn ze nog mooi rood van binnen. Voor medium rare moet de steak net zo terugveren als de muis van je hand – het stuk van je hand onder je duim (als je er op drukt met je vinger).
- Laat de steaks 5 tot 10 minuten rusten onder aluminiumfolie
Walnootpesto maken
- Maak de knoflook schoon en pers deze uit.
- Maal de basilicum in de keukenmachine grof, samen met de walnoten, knoflook, wat geraspte parmezaanse kaas en wat olijfolie. Voeg peper en zout naar smaak toe. Je hebt zoveel olijfolie nodig totdat je een mooie smeuïge pesto hebt.
Borden opmaken
- Verdeel de rucola over 4 borden. Verdeel hier wat parmezaanse kaas flakes en balsamico dressing overheen.
- Snijd de burrata in vieren en verdeel dit over de borden.
- Snijd het vlees in plakjes en verdeel dit over de borden. Verdeel hier wat van de pesto overheen.
- Leg op elk bord een takje cherrytomaatjes en geniet!