Een paar jaar geleden at ik voor het eerst halloumi en ik vond het heerlijk! Halloumi is een stevige witte kaas uit Griekenland/Turkije en één van de weinige kaassoorten die je zo kunt bakken. De naam ‘halloumi’ wordt in Europa gebruikt om grillkazen aan te duiden. Je kunt halloumi kaas tegenwoordig gewoon bij de supermarkt krijgen, maar loop ook eens een Turkse supermarkt binnen. Halloumi die je daar koopt, smaakt toch net wat anders.
Sommige stukken halloumi die je kunt kopen, zijn al gemarineerd in wat kruiden, maar je kunt ze ook naturel kopen. Waar je ook voor kiest, ze zijn allemaal heerlijk.
In dit recept combineer ik de halloumi met een simpele burger (hier maak ik het met rundergehakt, maar lamsgehakt is ook heerlijk!) en wat courgettelinten. Halloumi heeft zo’n lekkere hartige smaak, dat je niet veel anders meer nodig hebt. Combineer het ook eens met een hele gegrilde portobello in plaats van een hamburger voor een vega versie. Ook heerlijk! Dan is het alleen geen mini-burger meer.
Ik maakte deze mini burgers als onderdeel van een gourmet avondje, maar ze kunnen ook prima als borrelhapje of zelfs als grote burgers als hoofdgerecht.
Smakelijk!
Halloumi mini-burgers met courgette
Ingrediënten
- 400 gram rundergehakt
- 1 kleine ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 el gemalen komijn
- zeezout
- versgemalen zwarte peper
- 8 dunne plakjes halloumi
- geschaafde courgette
- 8 plakken gerookte ham bijv. parma of serrano
- 1 rode ui
- 8 mini hamburgerbroodjes
- knoflooksaus of tzatziki optioneel
- Yoghurtmayonaise
Instructies
- Snipper de ui en de knoflook heel fijn. Meng dit met het gehakt, de gemalen komijn, het zeezout en de zwarte peper. Vorm 8 mini burgers van het gehakt en zet deze afgedekt met plasticfolie ten minste een uur in de koelkast om op te stijven.
- Bak de hamburgerbroodjes volgens de verpakking. Snijd de halloumi in dunne plakjes en bak deze aan beide kanten totdat de kaas lichtbruin is. Schaaf de courgette in dunne slierten en bak de plakjes ham uit. Snijd de rode ui in ringen, je kunt er zelf voor kiezen of je deze gebakken of rauw op je burger wil. Ik vind gebakken lekkerder. Bak vervolgens je burger totdat deze gaar is. Afhankelijk van de dikte duurt dit een paar minuten.
- Tijd om je burger samen te stellen! Snijd de hamburgerbroodjes doormidden en besmeer deze met wat knoflooksaus, yoghurtmayonaise of tzatziki. Beleg ze vervolgens met de burger, een plakje halloumi, een plakje ham, wat courgetteslierten en de rode ui. Steek een prikker door je burger om alles bij elkaar te houden.