Honeycomb, iedereen die Masterchef Australia heeft gevolgd, moet er van gehoord hebben! Daar maakten ze het namelijk regelmatig. Ik ben altijd al een groot fan van de Australische versie van Masterchef geweest, dus dit stond al even op mijn lijstje.
Toen ik dus weer een keertje in de Sligro rondliep, moest ik even kijken of ze daar blanke stroop of glucosestroop hadden. Gewoon voor als ik het een keertje wilde maken. En Yes dat hadden ze! Dus toen heb ik het natuurlijk meteen gekocht. Sindsdien heeft het even in mijn kast gestaan, maar nu was het dus zover om de befaamde honeycomb uit te proberen!
En ik moet zeggen, ik was er wel een beetje bang voor. Uiteindelijk helemaal niet nodig, want het is vrij simpel om te maken. Het belangrijkste is: zorgen dat de suikerstroop niet aanbrandt en goed roeren als je de bakingsoda toevoegt.
Als je een kooktijd van 5 minuten aanhoudt, dan zal je suikerstroop niet aanbranden. En als je snel met een houten lepel de bakingsoda door het mengsel heen roert, dan komt dat ook helemaal goed 😉
En wat is het lekker! Ik wilde een iets bittere honeycomb, dus ik heb de karamel iets langer laten bubbelen. Combineert namelijk heerlijk met bijvoorbeeld zoet Pecan of Karamel ijs! Maar heel eerlijk, ook zo vind ik het heerlijk. Ik had natuurlijk op internet wat rondgekeken en ik zie ook vaak dat mensen het in chocolade dopen. Maar dan lijkt me juist weer zonde. Ik ga dus voor pure honeycomb, eventueel met een bakje ijs erbij. Heerlijk!
De honeycomb is de eerste dag het lekkerst, maar je kunt ‘m nog wel een aantal dagen bewaren in een luchtdicht bakje. Zet het niet in de koelkast, want dan wordt het plakkerig en dat is zonde.
Smakelijk!
Honeycomb maken
Ingrediënten
- 200 gram kristalsuiker
- 4 el glucosestroop of blanke stroop
- 2 el honing
- 100 ml water
- 2 tl bakingsoda (baksoda)
Instructies
- Zet een groot bakblik (of bakplaat) klaar, bekleed met bakpapier. Hier ga je straks de honeycomb in uitstorten.
- Gebruik een ruime pan, want de honeycomb kan flink uitzetten. Zet deze pan op een klein vuur en voeg alle ingrediënten behalve de bakingsoda toe. Verwarm op laag vuur totdat de suiker is opgelost. Roer regelmatig met een zachte spatel. Zorg dat er geen belletjes vormen. Als dat wel gebeurt, staat het vuur te hoog.
- Zodra de suiker volledig is opgelost, kun je het vuur hoger zetten totdat het mengsel begint te bubbelen. Laat dit minstens 5 minuten bubbelen zónder te roeren! Wil je een wat bittere smaak aan de honeycomb, dan kun je het mengsel nog een minuutje langer laten koken. Pak nu een houten lepel. Haal de pan van het vuur en roer de bakingsoda met de houten lepel door de suikerstroop. Stort dit, zodra het goed gemengd is, uit op de bakplaat en laat ongeveer een uur afkoelen.
- Pak een mes en hak de honeycomb in stukken. Hakken werkt beter dan snijden. Bij snijden kan het nogal kruimelen en dat is zonde.