Indiase garnalencurry

Indiase garnalencurry

Ik ben gék op curry’s! Én op de Indiase keuken! Toch zijn mijn curry’s vaak Thaise stijl curry’s, waarom eigenlijk? Dus besloot ik deze keer weer eens voor een Indiase curry te gaan 🙂 Met gamba’s, want dat doe ik ook niet zo vaak. Conclusie: dit moet ik vaker doen!

Want dit is echt lekker! Een heerlijke romige currysaus met een beetje pit en een licht zuurtje. Met kruidige gamba’s die je heerlijk in de saus hebt gegaard. Ik serveerde hier wat rijst én platbroden bij, maar één van de twee is natuurlijk ook prima. Ook serveerde ik er wat komkommer bij om wat extra groenten binnen te krijgen. Vind ik altijd een lekker en makkelijk bijgerecht, zeker bij een curry.

Er gaan wel aardig wat kruiden in, ik heb deze zelf altijd standaard in huis, dus als je ze hier speciaal voor moet koken, vind je in ieder geval voldoende andere recepten op mijn site waar je deze in kunt gebruiken. Goed te doen dus!

Smakelijk 🙂

Indiase garnalen curry met amandelen
Pin recept Delen op Facebook
Nog geen reviews

Indiase garnalencurry

Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 15 minuten
Totale bereidingstijd: 45 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • 500 gram gamba's rauw en ongepeld
  • 2 el ghee of ongezouten roomboter

Marinade

  • 1 tl garam masala
  • 0,5 tl chilipoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl gemalen komijn
  • zout en peper

Knoflookpuree

  • 1 ui
  • 4 teentjes knoflook
  • stukje gember van ongeveer 1,5 cm

Curry

  • 1 el mosterdzaad
  • 1 el garam masala
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl chilipoeder
  • 250 ml passata (gezeefde tomaten)
  • 1 blik kokosmelk à 400 ml
  • 1 tl bruine suiker
  • 1 tl limoensap
  • zout en peper

Garnering

  • bosje verse koriander
  • handjevol blanke amandelen

Evt. bijgerechten

  • 25 gram pandan rijst
  • 4 naanbroden of platbroden
  • 2 komkommer

Instructies

  • Pel de gamba's en bewaar de koppen en de schalen. Leg de gamba's opzij totdat je ze nodig hebt.
  • Verwarm de ghee in een grote wokpan. Bak hier de koppen en schalen in en druk de koppen goed plat zodat alle smaak er uit komt. Bak totdat de koppen roze zijn.

Gamba's marineren

  • Marineer ondertussen de gamba's. Meng deze met alle kruiden voor de marinade en breng op smaak met zout en peper. Zet opzij.
  • Zeef de ghee en vang deze op. Druk de koppen goed uit zodat alle smaak er goed uit komt.

Curry

  • Doe de ghee terug in de pan en verwarm deze weer.
  • Maak de uien, knoflook en gember schoon en hak alles grof. Pureer dit (in een keukenmachine of blender) tot een mooie smeuïge puree.
  • Bak de ui-knoflookpuree een paar minuutjes in de ghee totdat deze heerlijk begint te geuren.
  • Voeg dan alle droge kruiden (mosterdzaad, garam masala, kurkuma, komijn, koriander, chilipoeder) toe en bak even mee.
  • Voeg vervolgens de passata en kokosmelk toe en roer alles goed door. Voeg dan ook de bruine suiker en het limoensap toe en breng op smaak met peper en zout.
  • Laat de curry zo'n 10 minuutjes op middelhoog vuur pruttelen. Bereid ondertussen rijst of platbrood voor erbij.
  • Roer de gamba's door de currysaus heen totdat deze net gaat zijn (roze en ondoorzichtig).
  • Hak de amandelen grof en bak deze kort in een scheutje olie. Garneer de curry met de verse koriander en gebakken amandelen.
  • Serveer met rijst en/of naanbrood en evt. wat gesneden komkommer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.