Ik ben dol op ijs! Niet echt op koffie eigenlijk.. maar in een zoet gerecht vind ik de smaak van koffie dan wel weer lekker. Zolang het niet overheerst in ieder geval. Dus maakte ik koffie ijs, met een vleugje Amarula, want een likeurtje maakt bijna alles lekkerder 🙂
Het enige nadeel van drank in je ijs, is dat het ijs vrij zacht blijft, doordat alcohol niet bevriest. Dit ijs is dan ook best zacht, dat zie je ook wel op de foto, en smelt dus snel. Niet zo heel erg als je het gewoon snel genoeg op eet :p Maar houd er dus wel rekening mee! En daardoor blijft het wel lekker zacht als je het langer bewaart, dat is met veel soorten zelfgemaakt ijs namelijk niet zo.
Voor wie vindt dat ijs alleen maar lekker is in de zomer, dit ijs kan altijd! Ik vind koffiesmaak namelijk niet echt iets ’s Zomers, maar juist iets wat meer past bij lekker binnen zitten met de verwarming aan :p Maar misschien is dat alleen mijn associatie met koffie..
Geniet ervan!
Koffie ijs met Amarula
Extra benodigdheden
- ijsmachine optioneel
Ingrediënten
- 5 eidooiers
- 1 el suiker
- 500 ml slagroom
- 1 blikje gecondenseerde melk
- 2 staafjes oploskoffie
- 200 ml Amarula likeur
Instructies
- Splits de eieren, je hebt voor dit recept alleen de dooiers nodig.
- Mix de dooiers met de suiker tot een mooi bleek luchtig mengsel met de mixer. Dit kan zo'n 10 minuutjes duren. Het volume is dan nagenoeg verdubbeld.
- Verwarm de helft van de slagroom met de gecondenseerde melk en de oploskoffie tot net niet aan de kook. Draai dan het vuur laag.
- Giet dit verwarmde mengsel langzaam bij de gemixte eidooiers onder regelmatig roeren.
- Laat het ijsmengsel op laag vuur langzaam indikken tot een soort vla substantie.
- Roer goed door elkaar, zeef het en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Roer er dan pas de Amarula doorheen.
- Klop de andere helft van de slagroom stijf en spatel dit voorzichtig door het ijsmengsel.
- Als je een ijsmachine gebruikt, kun je nu het mengsel in de ijsmachine doen en deze zo'n 60 tot 90 minuten laten draaien.
- Gebruik je geen ijsmachine? Doe het mengsel dan in een diepvriesbak en roer het ijs om het half uur/uur met een garde door. Zo voorkom je ijskristallen en krijg je heerlijk romig ijs.
- Het is vrij zacht ijs, vanwege de Amarula, dus eet het zo snel mogelijk na het serveren! Met een glaasje Amarula erbij natuurlijk 🙂