Ik wilde iets maken met za’atar kruiden, want daar had ik nog wat van liggen en daar had ik zin in. Dus ik bedacht eigenlijk zomaar wat, op basis van Midden-Oosterse smaken en invloeden en daar is dit gerechtje uit gekomen. Ik had dus ook wat moeite met het verzinnen van een naam voor het recept, want het is eigenlijk gewoon vanalles bij elkaar gegooid. Wel lekker natuurlijk 🙂
Een heerlijk kruidig gerechtje met wat groenten en zoete elementen. De gewelde rozijnen en de granaatappelpitjes geven het kruidige gehakt een heerlijke zoete smaak die perfect in balans is met het kruidige gehakt. En de pijnboompitjes geven het nog net een nootachtige touch. Heerlijk!
Serveer met couscous of parelcouscous om het gerechtje lekker af te maken. Heb je wat over? Dan kun je dit ook nog prima als lunch eten, warm of koud.
Smakelijk!
Midden Oosters gehakt met couscous
14 juli 2025Ingrediënten
- 300 gram lamsgehakt of rundergehakt
- 2 rode uien
- 3 teentjes knoflook
- 1 aubergine
- flinke scheut zonnebloemolie
- 1 courgette
- 2 el za'atar
- 1 tl harissa
- 1 tl granaatappel melasse
- 300 gram kikkererwten uitgelekt
- handjevol gewelde rozijnen
- klein handje pijnboompitten
- 100 gram granaatappelpitjes
- peper en zout
- bosje verse koriander
- 300 gram couscous
Instructies
- Rul het gehakt in een grote wokpan totdat het gaar is. Maak ondertussen de uien schoon en snipper ze.
- Voeg de uien toe aan de pan en bak ze een paar minuutjes mee totdat ze mooi zacht en gaar zijn.
- Maak ondertussen de knoflook schoon en snipper deze ook. Voeg dit ook toe aan de pan en bak even kort mee.
- Maak dan de aubergine schoon en snijd in kleine blokjes. Voeg een flinke scheut zonnebloemolie in de pan en laat even goed warm worden. Bak hier vervolgens de aubergine stukjes in.
- Maak dan de courgette schoon en snijd in even grote blokjes als de aubergine. Bak even kort mee totdat de courgette net niet meer hard is.
- Voeg dan de kikkererwten toe en bak een paar minuutjes mee. Voeg dan de za'atar, harissa en granaatappelmelasse toe en roer goed door elkaar.
- Bak de pijnboompitjes in een apart pannetje mooi bruin. Roer deze er dan samen met de gewelde rozijnen en de granaatappelpitjes doorheen en breng op smaak met peper en zout. Voeg een scheutje water toe als het wat droog is en roer even door.
- Houd warm terwijl je de couscous maakt volgens de bereidingswijze op de verpakking.
- Serveer het gehakt met de couscous en garneer met de verse koriander.







Gaat gehaktmengsel later bij aubergine courgette mengsel?
Klopt, doordat je de aubergine eerst bakt, wordt deze lekker zacht en goed gaar. En die zuigt ook alle olie op waar je in bakt.