Met deze parelcouscous salade tover je de zomer op je bord! Van Discovered.nl kreeg ik een heerlijke doos verse barhi dadels voor een leuke samenwerking. Natuurlijk moest ik eerst proeven om te weten hoe ze smaken en onderzoek doen om er achter te komen wat je allemaal met deze heerlijke dadels kunt doen!
Deze barhi dadels smaken duidelijk heel anders dan je gewend bent. Ze zijn sowieso veel steviger dan de bekende gedroogde medjool dadels, een beetje knapperig zelfs en frisser van smaak. Door de barhi dadels vervolgens te bakken, worden ze iets zoeter, maar behouden ze nog steeds een mooie frisse crunch. De smaak doet na het bakken een beetje denken aan butterscotch of (karamel)popcorn. Heel erg lekker in deze Marokkaans getinte salade!
Ook leuk om te weten! Als je de barhi dadels wat langer laat liggen, kleuren ze langzaam lichtbruin. Je kunt ze dan nog steeds eten, ze drogen dan wat in en krijgen een nog diepere en zoetere (karamel)smaak. Ook dan zijn de barhi dadels nog heel erg lekker!
De smaken in deze couscous salade gaan echt heel erg goed samen! De halloumi geeft wat umami smaak, de barhi dadels en granaatappel een frisse fruitige toon en de courgette en geroosterde paprika complementeren deze smaken perfect. De parelcouscous is er gewoon top bij en het yoghurtsausje verbindt de hele salade, echt superlekker weer! En mocht je nou nog nooit barhi dadels geproefd hebben, dan raad ik je zeker aan om dat eens te doen! Het seizoen van deze dadels loopt van Maart t/m Mei!
Smakelijk 🙂
Couscous salade bowl met barhi dadels
Ingredients
- 300 gram parelcouscous
- flinke klont boter
- 2 el ras en hanout kruiden
Couscous salade
- 400 gram verse barhi dadels
- 1 courgette
- 250 gram halloumi
- 1 pot geroosterde paprika's ongeveer 400 gram
- 1 granaatappel
Yoghurtsaus
- 250 ml volle yoghurt
- 1 el pittige harissa evt. meer als je van pittig houdt
Instructions
- Kook de parelcouscous volgens de bereidingswijze op de verpakking in ruim gezouten water.
- Roer vervolgens een klont boter door de gekookte couscous, samen met de ras el hanout kruiden. Houd de couscous (lauw)warm.
Couscous salade
- Snijd de barhi dadels in parten en verwijder de pit.
- Verhit een klontje boter in een wokpan en bak hier de dadels in totdat ze wat zachter en zoeter zijn (proeven!), dit duurt ongeveer 10 minuutjes.
- Snijd de courgette in blokjes en wok deze met wat zout en peper in een scheutje zonnebloemolie.
- Snijd de halloumi in plakjes en bak deze in een droge koekenpan mooi bruin en krokant.
- Snijd de geroosterde paprika's in stukjes.
- Halveer de granaatappel en haal er de pitjes uit. Dit doe ik meestal door met een houten lepel op de bolle kant te slaan.
- Verdeel de couscous over 4 kommen. Verdeel hier de gebakken barhi dadels, gebakken courgette, plakjes halloumi, geroosterde paprika en granaatappelpitjes overheen.
- Roer voor de saus de yoghurt los met de pittige harissa en schep op elke kom couscous salade wat van de yoghurtsaus.
- Bestrooi de couscous salade eventueel nog met wat gedroogde chili flakes.