Sinds ik een beetje brood kan bakken, ben ik nog het meest blij met mijn heerlijke focaccia recept (en mijn pita’s zijn ook écht goddelijk!). Maar dan kan ik het dus niet laten om verschillende varianten te maken op deze heerlijke basisrecepten.
Ik besloot de laatste keren dus sowieso mini focaccia’s te maken. Eet wat makkelijker en je kunt ze ook lekker makkelijk los van elkaar invriezen. Ze zijn namelijk ook nog gewoon mega lekker uit de diepvries 🙂 Maar ook van deze mini’s focaccia’s heb ik dus al verschillende varianten gemaakt. Laatst eentje met pesto, ook écht lekker!
En nu dus met lekker veel knoflook en kaas! Ik topte deze broodjes namelijk af met knoflook, mozzarella en parmezaan. Als ik mozzarella gebruik om te smelten, gebruik ik eigenlijk nooit buffelmozzarella. Buffelmozzarella is natuurlijk veel lekkerder, maar wordt ook veel natter als het smelt. Wil je mozzarella smelten, dan kun je dus beter voor gewone, of geraspte mozzarella gaan.
Als laatste bestrooi je de broodjes nog met wat geraspte parmezaanse kaas, peper en zout. En zo maak je dus deze heerlijke supersimpele mini kaasfocaccia’s. Je hebt er wat tijd voor nodig, vanwege het rijzen, maar moeilijk is het absoluut niet! En lekker is het zeker.. Proberen waard dus 😉
Smakelijk!
Mini focaccia met mozzarella
Extra benodigdheden
- (stand)mixer met deeghaken
Ingrediënten
Deeg
- 350 ml lauwwarm water
- 1 el suiker
- 10 gram gedroogde gist
- 530 gam patentbloem
- 1 el zout
- 60 ml goede olijfolie
Topping
- goede olijfolie
- 1 bol mozzarella (geen buffel)
- 2 teentjes knoflook
- geraspte parmezaanse kaas
- zout en peper
Instructies
Deeg maken
- Doe het warme water in een ruime kom (hier moet straks ook de bloem bij passen).
- Roer hier de suiker doorheen. Doe hier vervolgens ook de gedroogde gist bij en mix even kort door met de garde.
- Laat dit 10 minuten staan totdat je mengsel schuimt. Schuimt het niet? Dan is je gist niet goed en kun je beter opnieuw beginnen met nieuw gist.
- Doe hier vervolgens (na 10 minuten) de bloem en de olijfolie bij. Mix dit met een mixer (met deeghaken) goed door elkaar totdat je een samenhangend deeg krijgt.
- Kneed dit vervolgens met je handen of met een mixer met deeghaken zo'n 10 minuutjes door. Het deeg mag iets plakkerig zijn, maar moet niet aan je handen of aan het aanrecht blijven plakken. Is dat wel het geval? Voeg dan een beetje bloem toe (per eetlepel) totdat het niet meer aan je handen plakt.
- Voeg dan het zout toe en kneed nog 5 minuten door.
- Maak na (in totaal dus) 15 minuten kneden een bal van het deeg.
1e rijs
- Doe een beetje olijfolie in een kom en leg hier je deegbal in. Maak een theedoek vochtig met lauw water en dek hiermee je deeg af. Let op dat de theedoek het deeg niet raakt.
- Zet je deeg nu op een warme plek en laat het in 1 tot 2 uur rijzen tot een dubbele hoeveelheid.
2e rijs
- Maak 8 bolletjes van het deeg en maak hier ronde platte broodjes van. Dit kun je gewoon rustiek met je handen vormen.
- Leg ze op een met bloem bestoven ondergrond zodat ze niet gaan plakken. Dek af met pasticfolie en laat een half uurtje rusten.
Toppen + afbakken
- Leg een pizzasteen in de oven of gebruik een omgekeerde bakplaat. Verwarm dan de oven voor tot 240 graden (met pizzasteen of bakplaat er al in dus).
- Giet op elk broodje een scheutje olijfolie en verdeel dit met je handen over het broodje en druk met je vingertoppen deukjes in het deeg.
- Snijd de mozzarella in kleine stukjes.
- Maak de teentjes knoflook schoon en pers deze uit.
- Verdeel de mozzarella en de knoflook over de broodjes. Strooi nu ook over alle broodjes wat geraspte parmezaanse kaas. Eindig met wat peper en zout.
- Bak de broodjes (in porties) op de pizzasteen of omgekeerde bakplaat totdat ze mooi bruin zijn bovenop. Dit zal zo'n 10 tot 15 minuten duren, afhankelijk van je oven.
- Laat de broodjes afkoelen onder een theedoek.