Pesto broodjes

Pesto broodjes

Ik had nooit gedacht dat ik ooit brood zou kunne bakken. En al helemaal niet van deze heerlijke fluffy pestobroodjes. Eigenlijk zijn het mini pesto focaccia’s, maar pesto broodjes klinkt net zo goed! Omdat je al best lang bezig bent met het maken van het deeg, en vooral het wachten op het rijzen, had ik geen zin om ook de pesto zelf te maken.. Die kocht ik dus kant-en-klaar. Ik vind persoonlijk die van de Lidl het lekkerst, die uit de koeling. En dan kun je zelf kiezen of je liever voor groene of rode pesto gaat. Ik wilde deze broodjes namelijk eigenlijk met rode pesto maken, maar die was helaas op..

Ondanks dat je wel wat geduld moet hebben voor deze broodjes, en dan met name voor het maken van het deeg. Is het geen moeilijk recept. Ik moet wel zeggen dat het vooral heel erg makkelijk is als je een standmixer hebt. Met een gewone mixer (met deeghaken) kan het ook, maar dan heb je iets meer geduld nodig. Dan moet je de mixer namelijk zeker 15 minuten vasthouden.

Het deeg met de hand kneden zou ik niet aanraden, omdat het vrij plakkerig is. Het kan denk ik wel, maar dan moet je het aanrechtblad waarop je kneed, goed bebloemen.

De broodjes doen het prima als voorgerecht of als bijgerecht bij een Italiaanse maaltijd.

Geniet ervan!

Pesto broodjes
Pin recept Delen op Facebook
5 van 1 stem

Pesto broodjes

Voorbereiding 2 uur
Bereiding 30 minuten
Totale bereidingstijd: 2 uur 30 minuten
Porties: 8 broodjes
Auteur: Eviekookt

Extra benodigdheden

  • (stand)mixer met deeghaken

Ingrediënten

  • 350 ml lauwwarm water
  • 1 el suiker
  • 10 gram gist
  • 500 gram patentbloem
  • 60 ml olijfolie
  • 1 el zout

Topping

  • olijfolie
  • 1 bakje koelverse groene pesto

Instructies

Deeg maken

  • Doe het warme water in een ruime kom (hier moet straks ook de bloem bij passen). Roer hier de suiker doorheen. Doe hier vervolgens ook de gedroogde gist bij en mix even kort door met de garde. Laat dit 10 minuten staan totdat je mengsel schuimt. Schuimt het niet? Dan is je gist niet goed en kun je beter opnieuw beginnen met nieuw gist.
  • Doe hier vervolgens (na 10 minuten) de bloem en de olijfolie bij. Mix dit met een mixer (met deeghaken) goed door elkaar totdat je een samenhangend deeg krijgt. Kneed dit vervolgens met je handen of met een mixer met deeghaken zo'n 10 minuutjes door. Het deeg mag iets plakkerig zijn, maar moet niet aan je handen of aan het aanrecht blijven plakken. Is dat wel het geval? Voeg dan een beetje bloem toe (per eetlepel) totdat het niet meer aan je handen plakt.
  • Voeg dan het zout toe en kneed nog 5 minuten door. Maak na (in totaal dus) 15 minuten kneden een bal van het deeg.

1e rijs

  • Doe een beetje olijfolie in een kom en leg hier je deegbal in. Maak een theedoek vochtig met lauw water en dek hiermee je deeg af. Let op dat de theedoek het deeg niet raakt. Zet je deeg nu op een warme plek en laat het in 1 tot 2 uur rijzen tot een dubbele hoeveelheid.

2e rijs

  • Maak 8 bolletjes van het deeg en maak hier ronde platte broodjes van. Dit kun je gewoon rustiek met je handen vormen. Leg ze op een met bloem bestoven ondergrond zodat ze niet gaan plakken. Dek af met pasticfolie en laat een half uurtje rusten.

Toppen + afbakken

  • Leg een pizzasteen in de oven of gebruik een omgekeerde bakplaat. Verwarm dan de oven voor tot 240 graden (met pizzasteen of bakplaat er al in dus).
  • Giet op elk broodje een scheutje olijfolie en verdeel dit met je handen over het broodje en druk met je vingertoppen deukjes in het deeg. Verdeel ook de pesto over de broodjes en wrijf deze uit.
  • Bak de broodjes (in porties) op de pizzasteen of omgekeerde bakplaat totdat ze mooi bruin zijn bovenop. Dit zal zo'n 10 tot 15 minuten duren, afhankelijk van je oven.
  • Dek de broodjes af met een theedoek en laat afkoelen. Of eet ze nog warm!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.