Ik eet eigenlijk helemaal niet zo vaak tonijn, maar ik vind het wel heel erg lekker. En aangezien ik de kasten een beetje leger wilde koken, besloot ik eens iets te maken met de blikjes tonijn die ik nog had staan. En dat zijn deze súper lekkere broodjes geworden! Een soort gevulde tuna melt broodjes.
Het deeg dat ik voor deze broodjes gebruik, is eigenlijk mijn pita deeg. Dat is zo heerlijk luchtig en fijn om mee te werken, dat je er ook prima gevulde broodjes van kunt maken. Zo maakt ik er bijvoorbeeld ook al eens kip pesto broodjes mee, ook die waren echt heel erg lekker!
Maar deze keer dus geïnspireerd op de tuna melt! Met tonijn natuurlijk, cheddar kaas, rode ui en een beetje sriracha om er wat pit aan te geven. Echt heel erg lekker! En goed om te weten: je kunt ze prima invriezen, zodat je altijd een voorraadje lekkere broodjes in de diepvries hebt. Warm ze nog even op in de oven en ze zijn klaar om te eten!
Smakelijk 🙂
Tuna melt broodjes
Ingrediënten
Deeg
- 380 gram patentbloem
- 7 gram gedroogde gist
- 1 el suiker
- 150 ml lauwwarme melk
- 100 ml lauwwarm water
- 1 el zout
Vulling
- 2 blikjes tonijn (op olie) ongeveer 160 gram per stuk
- 1 rode ui
- 100 gram geraspte cheddar
- 2 el mayonaise
- 1 tl sriracha
- 1 tl limoensap
- peper en zout
Instructies
Deeg maken
- Mix alle droge ingrediënten voor het deeg (behalve het zout) in een mengkom en giet er langzaam de natte ingrediënten bij. Mix met de standmixer (of kneed met de hand) in ongeveer 10 minuutjes tot een mooi soepel deeg.
- Voeg het zout toe en kneed nog zo'n 2 tot 3 minuten. Dek af met een vochtige theedoek en laat in de mengkom ongeveer een uurtje rijzen totdat het deeg in hoeveelheid is verdubbeld.
Vulling
- Maak ondertussen de vulling. Laat de tonijn uitlekken en doe de stukjes tonijn (zonder olie) in een mengkom.
- Maak de ui schoon en snipper deze heel fijn. Doe de ui, samen met de geraspte cheddar, mayonaise, sriracha en het limoensap bij de tonijn en roer goed door.
- Breng op smaak met peper en zout.
Broodjes vullen en bakken
- Verdeel het deeg in 8 bolletjes en rol ze een voor een op een met bloem bestoven aanrechtblad uit tot mooie platte rondjes. Dek de rest van de bolletjes af onder folie of een theedoek wanneer je een bolletje deeg uitrolt.
- Leg een achtste van de vulling op het platte deeglapje en vouw het deeg om de vulling heen. Knijp goed dicht met je vingers. Draai het broodje om en maak het voorzichtig met je handen wat platter en rek het uit tot een wat groter plat broodje.
- Als er hier en daar een stukje vulling uitsteekt is dat niet zo erg, maar probeer het deeg zo heel mogelijk te laten.
- Bak ze in een hete pan met een beetje olijfolie totdat ze aan beide kanten mooi bruin zijn. Bak eventueel ook de broodjes even op de zijkant.
- Doe dit totdat je alle broodjes hebt gebakken, voeg telkens wat nieuwe olijfolie toe. Houd ze warm onder een theedoek.