Ik ben gek op orzo én op halloumi, dus deze combinatie past precies in mijn straatje! Met deze smaken ben ik een beetje richting de Griekse keuken gegaan door er een heerlijke tomatensaus met kaneel en oregano bij te maken 🙂 Die net wat extra romigheid krijgt door de crème fraîche!
Én je krijgt ook nog een lekker veel groenten binnen met dit gerecht! Ik ga niet zeggen dat het gezond is, want er zit vrij veel halloumi in (maarja, lekker!), maar je komt er wel makkelijk mee aan je dagelijkse hoeveelheid groenten. Nou ben ik zelf niet echt heel erg van het gezonde eten, maar ik probeer de laatste tijd wel wat meer te letten op de hoeveelheid groenten die ik eet. En daar past dit gerecht dus wel erg goed bij.
Ik gebruik in deze orzo bowl ook aubergine, waar ik zelf eigenlijk niet zo heel veel mee kook. Deze keer koos ik voor een aubergine met een paars-wit gestreepte schil, deze schil is iets minder stug, waardoor de aubergine ook wat zachter wordt in je gerecht. Daarnaast bak ik de aubergine in een ruime hoeveelheid olijfolie, aubergine heeft namelijk de neiging om lekker veel olie op te zuigen tijdens de bereiding. Helemaal niet erg, maar je wil dus wel dat de aubergine voldoende olie heeft, anders kan ie droog worden.
Smakelijk!
Orzo bowl met halloumi
Ingrediënten
Orzo
- 300 gram orzo
- 2 handjes vol rozijnen
- 2 handjes vol pijnboompitten
- 4 el kalamata olijven
Tomatensaus
- 1 ui
- olijfolie
- 1 aubergine (met gestreepte schil)
- 1 courgette
- 3 teentjes knoflook
- 1 el tomatenpuree
- 750 gram roma tomaten
- 2 el kaneel
- 1 el komijn
- 1 el oregano
- 100 ml groentebouillon
- 2 laurierblaadjes
- mespunt chili flakes
- 3 el crème fraîche
- 500 gram halloumi
- verse oregano (garnering)
Instructies
Orzo
- Kook de orzo in ruim gezouten water al dente volgens de bereidingswijze op de verpakking.
- Wel de rozijnen in heet water en rooster de pijnboompitjes totdat ze lichtbruin zijn. Ontpit de kalamata olijven (indien nodig) en snijd in kleine stukjes.
Tomatensaus
- Maak de ui schoon en snipper deze. Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote wokpan en fruit hier de ui in aan.
- Maak de aubergine schoon en snijd in blokjes. Bak deze een minuut of 5 mee met de uien. Maak ondertussen de courgette schoon en snijd in even grote blokjes als de aubergine. Voeg deze ook toe aan de pan en bak mee totdat ze net gaar zijn (ook zo'n minuut of 5).
- Maak ook de knoflook schoon en snipper deze. Bak een minuutje mee.
- Voeg de tomatenpuree toe en bak een minuutje mee. Snijd de roma tomaten in grove stukken en voeg ook toe. Voeg vervolgens alle overige ingrediënten toe voor de tomatensaus (behalve de crème fraîche, halloumi en verse oregano). Breng de saus op smaak met peper en zout. Laat de saus vervolgens op laag vuur pruttelen.
- Snijd de halloumi in plakjes en bak in een droge koekenpan aan beide kanten bruin. Snijd vervolgens in kleinere stukjes.
Orzo bowl
- Giet de rozijntjes af en roer deze samen met de pijnboompitten en kalamata olijven door de orzo. Verdeel de orzo over 4 kommen.
- Roer de crème fraîche en de stukjes halloumi door de tomatensaus. Verdeel de saus ook over de 4 kommen en garneer met wat verse oregano.