Quiche met tuinbonen, erwtjes en feta

Quiche met tuinbonen, erwtjes en feta

Ik had nog quichedeeg, tuinbonen en doperwtjes in de diepvries. En feta en crème fraîche in de koelkast. Wat maak je dan? Nou een quiche dus! Met een heerlijke vegetarische vulling van tuinbonen, erwtjes en feta 🙂 En voor de crunch deed ik er nog wat walnoten doorheen, die ik toevallig ook nog in huis had. Eigenlijk een recept van restjes, maar uiteindelijk gewoon superlekker!

Dit is trouwens de eerste keer dat ik iets met tuinbonen maakte. Tuinbonen uit mijn eigen tuin zelfs! Hoewel ik ze voor in de moestuin echt te veel moeite (en ruimte) vind kosten, waren ze wel erg lekker. Maar volgend jaar maken de tuinbonen in de moestuin wel plaats voor sperziebonen, peultjes en sugarsnaps 🙂 Die oogst is wat meer de ruimte waard. Van de sperziebonen heb ik namelijk wel een paar kilo boontjes kunnen oogsten en van de tuinbonen ongeveer 2 handjes vol. Dat viel me eerlijk gezegd wel een beetje tegen.

Maar gelukkig waren ze wel érg lekker! Tegen de tijd dat ik genoeg tuinboontjes verzameld had, kon ik er deze heerlijke quiche mee maken. Nou hoef jij ze gelukkig niet eerst te gaan kweken in de moestuin, want je kunt tuinbonen gelukkig ook kopen. En mocht je die nou niet zo goed kunnen vinden? Dan kun je ze ook vervangen door sojaboontjes of nog meer doperwtjes.

Smakelijk!

Quiche met tuinbonen, erwtjes en feta

Quiche met tuinbonen, erwtjes en feta

Voorbereiding 20 min
Bereiding 40 min
Totale bereidingstijd: 1 uur
Porties: 1 quiche

Ingrediënten

Quiche deeg

  • 300 gram bloem
  • 150 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • 1 tl zout

Quiche vulling

  • 200 gram tuinbonen
  • 200 gram erwtjes (diepvries of vers)
  • 200 gram feta
  • 150 gram walnoten
  • zout en peper
  • chiliflakes
  • 150 ml crème fraîche
  • 3 eieren

Instructies

Deeg maken

  • Maak het deeg door de bloem in een kom te doen en hier de boter in blokjes bij te doen. Voeg het ei en het zout toe en kneed tot een mooi soepel deeg. Rol het deeg tot een bolletje, pak in met plasticfolie en laat een half uurtje rusten. Verwarm de oven voor op 200 graden.

Quichebodem bakken

  • Je hebt best wel veel deeg gemaakt. Ik gebruik meestal de helft van het deeg en vries de andere helft in. Eigenlijk zou je de halve hoeveelheid moeten hebben, maar dat gaat lastig met een half ei ;). Rol al je deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een lap die wat groter is dan je quichevorm. Rol de lap om je deegroller en til het zo boven de quichevorm, je kunt het deeg nu weer afrollen zodat het mooi in de quichevorm past. Haal het overtollig deeg weg, pak in in plasticfolie en vries in. Maak met een vork wat gaatjes in de bodem. Leg er een vel bakpapier in en doe hier de bakbonen in. Je kunt eventueel ook gedroogde bonen gebruiken als verzwaarders. Ik gebruik bijvoorbeeld gedroogde kikkererwten. Bak de bodem zo 15 minuutjes in de voorverwarmde oven. Haal na 15 minuten de bakbonen en het bakpapier er uit en bak de bodem nog 5 minuutjes.

Vulling

  • Maak ondertussen de vulling. Kook de tuinbonen en doperwtjes zo'n 3 minuutjes totdat ze nét gaar zjjn. Spoel ze af onder koud water en verwijder de buitenste velletjes van de tuinbonen. Snijd de feta in kleine stukjes en meng met de tuinbonen en de erwtjes. Breng op smaak met peper, zout en chiliflakes. Hak de walnoten grof en roer deze ook door de vulling. Klop de crème fraîche los met de eieren en zet opzij totdat je dit nodig hebt.
  • Doe de vulling in de quichebodem en bak nog zo'n 20 tot 30 minuten totdat het midden gestold is en de bovenkant mooi bruin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling