Daging Roedjak

Daging Roedjak

De Indonesische keuken zit vol mooie en heerlijk geurende stoofgerechten. Één daarvan is deze heerlijke Daging Roedjak. Ik denk niet dat het een authentiek Indonesisch gerecht is. Maar de Indonesische smaken zitten er zeker in.

De basis van de roedjak is een heerlijke zelfgemaakte boemboe met sterke smaken van gember, citroengras en trassie. Dit in combinatie met de tamarinde waarin je het vlees eventjes marineert, geeft een heerlijk net zurig accent aan de roedjak. De kokosmelk en ketjap manis maakt het vervolgens weer wat zouter en zoeter. Een heerlijke combinatie vind ik zelf.

Voor het vlees in deze roedjak kies ik voor sukadelappen. Deze zijn mooi doorregen van vet waardoor ze heerlijk zacht worden als je ze stooft. Ander runderstoofvlees is uiteraard ook geschikt. Maar kies dan geen mager vlees. Juist het vet in het vlees maakt het zo lekker!

Ik serveerde de daging roedjak met ketjapgroenten, lontong en sambal goreng kentang. Maar je kunt het prima serveren met andere Indonesische gerechten of als onderdeel van een rijsttafel. Of houd het simpel met wat witte rijst en een snelle komkommersalade. Waar je het ook mee combineert, zorg dat je er van geniet.

Smakelijk!

Daging roedjak: Indonesisch stoofvlees
Pin recept Delen op Facebook
4.20 van 5 stemmen

Daging Roedjak van Sukade

Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 3 uur
Totale bereidingstijd: 3 uur 30 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • 800 gram sukadelappen
  • 2 el tamarinde
  • zout en peper

Boemboe

  • 2 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • stukje gember van ongeveer 1,5 cm
  • 1 rode peper zonder zaadlijsten
  • 3 stengels citroengras alleen het wit
  • 1 el trassie
  • 1 tl laos poeder
  • 1 el gemalen koriander
  • 1 el gemalen komijn
  • zonnebloemolie

Dading Roedjak

  • 1 sjalot
  • 400 ml kokosmelk
  • 4 el ketjap manis
  • 2 el ketjap asin
  • 50 gram santen
  • 1 tl sambal oelek
  • 1 el palmsuiker of bruine basterdsuiker
  • 2 limoenblaadjes

Instructies

  • Snijd het vlees in blokjes en meng het met de tamarinde. Breng op smaak met peper en zout. Zet het vlees opzij op kamertemperatuur totdat je het nodig hebt.

Boemboe

  • Maak de sjalotten en de knoflook schoon en snijd grof. Maak ook de gember en de rode peper schoon (verwijder de zaadlijsten) en snijd ook grof.
  • Maak het citroengras schoon en snijd het witte deel in dunne ringetjes. Maal dit samen met de overige ingrediënten voor de boemboe fijn in de keukenmachine tot een smeuïge pasta. Voeg zoveel zonnebloemolie toe totdat je een fijne pasta hebt.

Daging roedjak

  • Bak het vlees in een scheutje zonnebloemolie in een stoofpan met dikke bodem, in porties. Schep het vlees uit de pan en zet even opzij.
  • Maak de sjalot schoon en snipper deze. Bak ze in het bakvet van het vlees totdat ze glazig zijn.
  • Voeg nu ook de boemboe toe en bak dit ook eventjes mee.
  • Voeg vervolgens de kokosmelk, ketjap manis en asin, santen, sambal, palmsuiker en de limoenblaadjes toe en roer alles goed door elkaar.
  • Laat de roedjak ongeveer 2 tot 3 uur stoven met het deksel op de pan. Haal het laatste half uur het deksel van de pan zodat de roedjak mooi kan indikken.

6 gedachten over “Daging Roedjak”

  • 5 sterren
    Geweldig lekker! Dank voor dit recept. Ik heb in het recept niet 2 eetlepels koriander en komijn gebruikt, maar 2 theelepels. Is dat een tikfout of gebruik je echt zo veel van die kruiden?

    • Fijn dat je het lekker vond! Ik gebruik zelf inderdaad wel eetlepels ? Ik houd van lekker veel kruiden, maar als je zelf minder kruiden lekkerder vindt, kan dat natuurlijk ook!

      Groetjes,
      Evie

    • Bedankt voor je reactie! Wat fijn dat jullie er zo van genoten hebben 🙂 En inderdaad, een dag (of paar dagen) later is het nóg lekkerder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.