Dading Roedjak van Sukade

Dading Roedjak van Sukade

De Indonesische keuken zit vol met mooie en heerlijk geurende stoofgerechten. Één daarvan is deze heerlijke Dading Roedjak. Ik denk niet dat het een authentiek Indonesisch gerecht is. Maar de Indonesische smaken zitten er zeker in.

De basis van de roedjak is een heerlijke zelfgemaakte boemboe met sterke smaken van gember, citroengras en trassie. Dit in combinatie met de tamarinde waarin je het vlees eventjes marineert, geeft een heerlijk net zurig accent aan de roedjak. De kokosmelk en ketjap manis maakt het vervolgens weer wat zachter en zoeter. Een heerlijke combinatie vind ik zelf.

Voor het vlees in deze roedjak kies ik voor sukadelappen. Deze zijn mooi doorregen van vet waardoor ze heerlijk zacht worden als je ze stooft. Ander runderstoofvlees is uiteraard ook geschikt. Maar kies dan geen mager vlees. Juist het vet in het vlees maakt het zo lekker!

Ik serveerde de dading roedjak met ketjapgroenten, lontong en sambal goreng kentang. Maar je kunt het prima serveren met andere Indonesische gerechten of als onderdeel van een rijsttafel. Of houd het simpel met wat witte rijst en een snelle komkommersalade. Waar je het ook mee combineert, zorg dat je er van geniet.

Smakelijk!

Recept Afdrukken
Dading Roedjak van Sukade
Dading Roedjak van Sukade
Maaltijd Hoofdgerechten
Keuken Indonesië
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Passieve Tijd 3 uur
Porties
personen
Ingrediënten
  • 700 gram sukadelappen
  • 1 el tamarinde
Boemboe
  • 2 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • stukje gember
  • 2 el trassie
  • 0,5 rode peper
  • 3 stengels citroengras alleen het wit
  • 1 tl laos
  • 2 el gemalen koriander
  • 2 el gemalen komijn
  • zonnebloemolie
Dading Roedjak
  • 1 sjalot
  • 1 blik kokosmelk à 400 ml
  • 3 el ketjap manis
  • 50 gram santen
  • 1 tl sambal oelek
  • 1 el gula djawa of bruine basterdsuiker
  • 0,5 runderbouillonblokje
  • 2 limoenblaadjes
Maaltijd Hoofdgerechten
Keuken Indonesië
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Passieve Tijd 3 uur
Porties
personen
Ingrediënten
  • 700 gram sukadelappen
  • 1 el tamarinde
Boemboe
  • 2 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • stukje gember
  • 2 el trassie
  • 0,5 rode peper
  • 3 stengels citroengras alleen het wit
  • 1 tl laos
  • 2 el gemalen koriander
  • 2 el gemalen komijn
  • zonnebloemolie
Dading Roedjak
  • 1 sjalot
  • 1 blik kokosmelk à 400 ml
  • 3 el ketjap manis
  • 50 gram santen
  • 1 tl sambal oelek
  • 1 el gula djawa of bruine basterdsuiker
  • 0,5 runderbouillonblokje
  • 2 limoenblaadjes
Dading Roedjak van Sukade
Instructies
  1. Snijd het vlees in blokjes en meng het met de tamarinde. Zet opzij op kamertemperatuur totdat je het nodig hebt. Maak voor de boemboe de sjalotten, knoflook, rode peper en het citroengras schoon en maal alles fijn in de keukenmachine tot een mooie gladde pasta.
  2. Bak het vlees in een scheutje zonnebloemolie in een stoofpan met dikke bodem. Snipper de sjalot en voeg deze toe nadat je het vlees een paar minuten hebt gebakken. Voeg nu ook de boemboe toe en bak dit ook eventjes mee. Voeg vervolgens de kokosmelk, ketjap, santen, sambal, gula djawa, runderbouillonblokje en de limoenblaadjes toe en roer alles goed door elkaar. Laat de roedjak ongeveer 3 uur stoven met het deksel op de pan. Haal het laatste half uur het deksel van de pan zodat de roedjak mooi kan indikken.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *