Koreaanse Bibimbap

Koreaanse Bibimbap

Ik at een tijd geleden voor het eerst Koreaans in een klein restaurantje in Düsseldorf. Daar zag en at ik een prachtige bibimbap. Een leuk gerecht om zelf thuis eens na te maken.

Ik denk niet dat dit een authentieke bibimbap is, maar ik vind ‘m wel erg lekker. De saus was nog wel een uitdaging moet ik zeggen. Een echte bibimbap saus bevat namelijk Koreaanse chilipasta. Dus ik ging daarnaar op zoek bij de Toko. Gelukkig had mijn toko het, dus kon ik aan de slag. Voor dit recept gebruikte ik deze gochujang saus.

De groenten die ik voor deze bibimbap gebruikte is een combinatie van groenten die je ook in een traditionele bibimbap ziet en groenten die ik er zelf lekker bij vond. Komkommer, taugé en wortel zie je in de meeste plaatjes van een bibimbap wel terug. Zelf voegde ik hier nog kastanjechampignons en courgette aan toe. Deze kruid ik met sesamolie en sesamzaadjes.

Daarnaast zie je als hoofdingrediënt bij de meest bibimbap gerechten rundergehakt terug. In deze versie koos ik echter voor een mooie rode biefstuk. Lekker aan beide kanten goed gekruid met peper en zout en even kort gebakken zodat de binnenkant nog mooi rood is.

Voor rijstgerechten kies ik het liefst voor pandanrijst, ook in deze bibimbap gebruikte ik pandanrijst. Dit is een lekkere plakkerige witte rijst en leent zich heel goed voor een gerecht als deze.

Vervolgens heb je nog de keuze tussen een rauwe eidooier of een gebakken eitje met nog dunne eidooier. Ik koos voor de rauwe eidooier omdat dit nog een extra smeuïge dimensie geeft aan het gerecht. Eet je dus liever geen rauw ei, dan kun je kiezen voor een gebakken eitje.

Ik ben heel benieuwd wat je van mijn versie van de bibimbap vindt. Laat vooral je reacties achter onder dit recept.

Smakelijk!

Recept Afdrukken
Koreaanse bibimbap
Koreaanse bibimbap
Keuken Korea
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Bibimbap
  • 400 gram witte rijst
  • 1 komkommer
  • 1 winterpeen
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 1 courgette
  • 250 gram taugé
  • boter
  • 400 gram biefstuk
  • sesamzaadjes
  • 4 eidooiers
  • zeezout
  • zwarte peper
Bibimbap saus
  • 2 el gochujang
  • 4 el donkere sojasaus
  • 2 el appelazijn
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 1 el sesamolie
  • 1 teentje knoflook
Keuken Korea
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 10 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Bibimbap
  • 400 gram witte rijst
  • 1 komkommer
  • 1 winterpeen
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 1 courgette
  • 250 gram taugé
  • boter
  • 400 gram biefstuk
  • sesamzaadjes
  • 4 eidooiers
  • zeezout
  • zwarte peper
Bibimbap saus
  • 2 el gochujang
  • 4 el donkere sojasaus
  • 2 el appelazijn
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 1 el sesamolie
  • 1 teentje knoflook
Koreaanse bibimbap
Instructies
  1. Kook de witte rijst zoals aangegeven op de verpakking. Snijd vervolgens de komkommer in dunne reepjes van ongeveer 4 cm lang. Maak de winterpeen schoon en snijd deze hetzelfde als de komkommer. Zet opzij totdat je het nodig hebt. Snijd de kastanjechampignons in dunne plakjes en bak deze in een beetje sesamolie totdat ze net gaar zijn. Snijd de courgette ook in hetzelfde formaat reepjes en bak dit met wat sesamzaadjes in wat zonnebloemolie. Dek alles af totdat je het nodig hebt.
  2. Kruid de biefstuk aan alle kanten met zout en peper en verwarm een klontje boter in een koekenpan. Bak de biefstuk aan één kant totdat de garing aan de buitenkant tot ongeveer de helft is opgetrokken. Draai ze om en bak ze nog 1 tot 2 minuten op de andere kant. Haal uit de pan en laat 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.
  3. Maak ondertussen de saus door het teentje knoflook te persen en alle ingrediënten door elkaar te roeren. De saus moet een mooie balans hebben tussen pittig, zoet, zout en zuur. Proef en kijk of je de balans goed vindt. Voeg voor zoet wat meer suiker toe, voor zout wat meer sojasaus, voor pittig wat meer gochujang en voor zuur wat meer azijn.
  4. Verdeel de rijst over 4 kommen. Verdeel alle groenten hier ook over. Snijd de biefstuk in reepjes en verdeel dit ook over de kommen. Leg in elke kom 1 eidooier in het midden en schep daar een beetje saus naast. Serveer de bibimbap zo.
  5. Voordat je de bibimbap gaat eten, is het de bedoeling dat je alles goed door elkaar roert. Zo maakt de eidooier het geheel lekker smeuïg en geeft de saus een lekkere pit aan het gerecht.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *