Romige garnalensoep

Romige garnalensoep

Eigenlijk wilde ik een bisque maken, maar uiteindelijk is het deze heerlijke romige garnalensoep geworden. De bisque is uiteindelijk ook goed gelukt trouwens 😉 Ondanks dat deze garnalensoep eigenlijk niet het doel was, is ie wel heel erg lekker geworden. Dus wil je zelf een keer soep maken – echt helemaal from scratch? Dan is dit een heel lekker en makkelijk recept om mee te beginnen.

De tomatenpuree, het paprikapoeder en de komijn geven de soep een heerlijk diepe smaak. Die perfect past bij de zachtzoete smaak van de garnalen. En zorg dat je garnalen vers zijn. Zo haal ik ze bijvoorbeeld altijd op de markt bij de viskraam. Hoe verser je garnalen, hoe lekkerder de bouillon.

En heb je meer tijd? Dan kun je de bouillon ook langer laten trekken. In principe krijg je in 20 minuten aardig wat smaak uit de garnalenkoppen. Maar in 40 minuten, krijg je er bijvoorbeeld nog meer smaak uit.

En wil je echt nóg meer smaak. Dan kun je de garnalenkoppen even grof pureren door de bouillon. Dit doe je door een paar keer op de pulsknop van je keukenmachine te drukken. Vervolgens is het dan wel verstandig om de bouillon door een kaasdoek of theedoek te zeven. Zo haal je alle stukjes garnaal er weer uit. Either way, een erg lekkere soep!

P.s. Garnalenbouillon kun je kopen bij de meeste Turkse of Aziatische supermarkten. Heb je die geen in de buurt, dan kun je ook gewoon visbouillon gebruiken, die kun je bij de meeste supermarkten wel krijgen.

Smakelijk.

Romige garnalensoep
Pin recept Delen op Facebook
3.92 van 12 stemmen

Romige garnalensoep

Voorbereiding 30 min
Bereiding 30 min
Totale bereidingstijd: 1 uur
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • 1 kilo ongepelde garnalen met koppen (en schalen)
  • klontje boter
  • zout en peper
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl gemalen komijn
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 el bloem
  • 100 ml witte wijn
  • 1,5 liter garnalenbouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • 200 ml kookroom

Instructies

  • Pel de garnalen en bewaar de koppen en schalen. Verwijder het zwarte darmkanaal door de bovenkant van de garnaal in te snijden. Hier zie je een donkere 'draad', trek deze er uit.
  • Dep de garnalen droog, dek ze af en bewaar ze in de koelkast totdat je ze nodig hebt.
  • Verhit de boter in een diepe soeppan en bak daarin de garnalenkoppen- en schalen totdat ze roze kleuren. Breng op smaak met peper en zout
  • Voeg nu het paprikapoeder en de komijn toe. Bak ongeveer 1 minuutje mee.
  • Maak de ui schoon en snipper deze, voeg toe aan de pan en bak een paar minuten mee.
  • Maak ondertussen de knoflook schoon en snipper deze ook. Voeg ook toe en bak maximaal 1 minuut mee.
  • Voeg vervolgens 1 el tomatenpuree toe en bak dit ook een paar minuutjes mee.
  • Voeg dan de bloem toe en bak dit nog zo'n 3 minuten mee.
  • Blus af met de witte wijn en roer alles goed door. Voeg dan ook de bouillon en laurierblaadjes toe.
  • Laat dit minimaal 1 uur op laag vuur trekken (niet koken!). Dit kan eventueel langer voor een meer intense smaak.
  • Giet de bouillon door een zeef en bewaar alleen de bouillon. Voeg hier de kookroom aan toe en roer goed door.
  • Verhit een klontje boter in een apart pannetje en bak hier de garnalen in totdat ze net roze kleuren. Breng op smaak met peper en zout.
  • Verdeel de soep over de kommen en verdeel hier de garnalen over.

Notities

Kun je geen garnalenbouillon vinden? Dan kun je ook visbouillon gebruiken.

10 gedachten over “Romige garnalensoep”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling