Confit de canard sinaasappel curry

Confit de canard sinaasappel curry

Eigenlijk moest dit een tamarindecurry worden met sinaasappel en eend. Helaas besefte ik me te laat dat mijn tamarinde op was, dus dan maar aan de slag met een sinaasappelcurry met confit de canard (gekonfijte eendenbout)! Misschien nog wel veel origineler dan een tamarindecurry :p

En dit is niet zomaar een curry, maar een eendencurry met zo’n gek blik gekonfijte eendenbouten uit de supermarkt. Die blikken intrigeren mij dus al jaren. En toen ik een artikel las van Ohmyfoodness over hoe je deze stukken confit de canard bereidt, was ik om. Ik wilde dat ook eens uitproberen! Oké ik heb niet echt helemaal naar haar geluisterd, maar het was wel mijn laatste trigger om met dit product aan de slag te gaan!

En wat past er nou beter bij eend dan sinaasappel? Ik ben er in ieder geval nog niet achter. Daarnaast had ik nog een recept in Delicious magazine gespot, van een paar jaar terug denk ik, voor een erg goed ogende tamarindecurry met eend en mijn idee was geboren!

Uiteindelijk werd het enkel een sinaasappelcurry met confit de canard (en venkelzaad!), wat zeker niet minder lekker was 😉 Maar wat wel betekent dat mijn tamarindecurry idee nog steeds in mijn hoofd leeft, voor een andere keer dus 😉

En wat vond ik van de confit de canard uit blik? Lekker! Maar het was ietwat aan de zoute kant. Nou houd ik erg van zout eten en vond ik dat heerlijk bij de friszoete smaken van de sinaasappelcurry. Maar ben je nou niet zo’n fan van zout eten? Dan kun je ook bij de toko voorgegaarde eend uit de diepvries kopen. Deze is een stuk minder zout dan de gekonfijte eendenbouten uit blik.

Doordat bij de confit de canard de eend in zijn eigen vet is gegaard, is de zoute smaak van dat vet denk ik in de eend getrokken. Ik vond het heerlijk! maar manlief vond het wat te zout, terwijl die ook wel wat gewend is. Kwestie van smaak denk ik dus.

Wil je deze curry maken, maar heb je nog geen keukenmachine? Ik vind een keukenmachine (of foodprocessor, hoe noem je het eigenlijk?) echt ideaal en gebruik het sowieso voor elke curry, pesto en nog veel meer. Ik heb deze uitgebreide set van Philips, maar een vergelijkbare zal ook voldoen 😉

Ga jij het ook eens proberen?

Smakelijk!

Sinaasappelcurry met confit de canard
Pin recept Delen op Facebook
Nog geen reviews

Confit de canard sinaasappel curry

Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 15 minuten
Totale bereidingstijd: 50 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

 • 1 blik confit de canard (Le petit Marmiton te koop bij o.a. Jumbo 4/5 cuisses)
 • 400 gram basmati rijst
 • 1 rode peper
 • 2 sjalotten
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 el gemalen koriander
 • 1 el gemalen komijn
 • 1 tl kurkuma
 • 1 tl venkelzaad
 • 1 el trassie
 • 1 bosje verse koriander
 • 2 stengels citroengras
 • zout en peper
 • 1 sinaasappel
 • 2 el eendenvet
 • 3 el vissaus
 • 1 el palmsuiker
 • 1 tl limoensap
 • 1 blik kokosmelk à 400 ml
 • 200 gram cherrytomaatjes

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een ovenrooster met bakpapier. Haal de stukken eend uit het blik, haal het vet hier goed vanaf en leg ze op het rooster. Bak de eenden 15 tot 20 minuten in de oven totdat ze mooi bruin zijn. Bereid ook alvast de rijst volgens de bereidingswijze op de verpakking.
 • Ondertussen kun je de currypasta maken. Maak de rode peper, sjalot, knoflook en het citroengras schoon. Snijd in grove stukken en doe dit in de mengkom van je keukenmachine of blender.Voeg hier de gemalen koriander, komijn, kurkuma, venkelzaad en trassie aan toe. Doe er ook een bosje koriander bij. Breng op smaak met wat zout en peper. Rasp de sinaasappel en voeg het rasp toe aan de mengkom. Pers daarna de sinaasappel uit en voeg het sap ook toe. Schep er 2 el eendenvet (uit het blik) bij en meng alles goed in de keukenmachine.
 • Bak de currypasta vervolgens in een pan (waar ook de eend bij past) voor ongeveer 2 minuutjes totdat de currypasta heerlijk begint te ruiken. Voeg er dan de kokosmelk, palmsuiker en het limoensap aan toe. Roer alles goed door totdat het warm is. Voeg er dan de cherrytomaatjes aan toe en verwarm deze 2 minuutjes mee.
 • Serveer de eend met wat rijst en giet hier de currysaus overheen. Bestrooi nog met wat extra koriander en sinaasappelrasp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.