Ik ben dol op een goede paella! En tegenwoordig krijg ik ze thuis ook heerlijk, mét krokante korst op de bodem! En eigenlijk hoort er in een paella niet zo heel veel meer dan kruidige paellarijst. Maar ik houd persoonlijk wel van een goedgevulde paella.. Ookal zie je ze in Spanje zelf nooit zo heel erg gevuld.
Het geheim van de mooie krokante bodem? Eerst even op hoger vuur (en natuurlijk niet roeren) om de bodem krokant te krijgen, dan op lager vuur door blijven garen zodat de bodem krokant blijft en de bovenkant doorgaart (en al het vocht opgenomen wordt). Maar vooral het niet roeren doet wonderen! Ondanks dat het misschien best spannend is, beloof me dat je écht niet roert?!
De paella met kip en chorizo is denk ik een beetje een vernederlandste versie van de paella. De originele Valenciaanse paella is natuurlijk met kip, konijn en snijbonen en ook zie je in Spanje vaak de zwarte paella met inktvis op de kaart, ook fantastisch lekker! Maar omdat ik fan ben van alles met chorizo, ook deze heerlijke kip paella met chorizo.
Geniet ervan!
Spaanse paella met kip en chorizo
Extra benodigdheden
- paellapan of skillet: platte gietijzeren pan
Ingrediënten
- scheutje olijfolie
- 500 gram kipkluifjes
- peper en zout
- 1 – 2 el gerookt paprikapoeder
- 200 gram chorizo
- 1 ui
- 6 teentjes knoflook
- 1 el tomatenpuree
- 1 romatomaat of trostomaat
- flinke scheut witte wijn
- 1 liter kippenbouillon
- flinke pluk saffraan
- 350 gram paella rijst
Garnering
- verse peterselie
- partjes citroen
Instructies
- Verhit een scheutje olijfolie in een grote platte paellapan. Kruid de kipkluifjes rondom ruim met peper, zout en paprikapoeder.
- Bak de kipkluifjes vervolgens rondom bruin in pan.
- Haal het velletje van de chorizo en snijd de chorizo in plakjes. Bak deze mee met de kipkluifjes totdat ze mooi bruin en krokant zijn.
- Maak de ui schoon en snipper deze. Bak mee totdat deze glazig is. Maak de knoflook schoon, snijd in plakjes en bak ook 1 minuut mee.
- Voeg de tomatenpuree toe en bak ook een minuutje of 2 mee.
- Maak de tomaat schoon en snijd in kleine stukjes. Voeg deze ook toe aan de pan en bak mee totdat deze uit elkaar begint te vallen.
- Blus af met een flinke scheut witte wijn en voeg dan ook de kippenbouillon en saffraan toe. Breng dit aan de kook.
- Roer er dan de paellarijst doorheen. Verdeel de kipkluifjes en de chorizo zo gelijkmatig mogelijk over de pan. Vanaf dit moment ga je niet meer roeren! Zodat je zo'n heerlijke krokante korst op de bodem krijgt.
- Laat zo'n 10 minuten pruttelen op middelhoog vuur (met het deksel op de pan) totdat je een beetje putjes begint te zien tussen de rijst.
- Zet het vuur laag en laat nog zo'n 10 minuutjes zachtjes doorgaren. Proef of de korrels gaar zijn. Als deze nét niet meer hard zijn haal je de pan van het fornuis, dek je deze af en laat je het nog 10 minuten staan.
- Garneer met partjes citroen en verse peterselie.
Hoeveel is een flinke s scheut wijn?
Uhm, ik denk zo’n 100 ml ongeveer. In principe maakt het niet heel veel uit, je wacht toch totdat het verdampt is, dus zou sowieso goed moeten komen 🙂