Ik heb al wel eens eerder spareribs gemaakt, maar deze zijn echt het allerbeste gelukt tot nu toe! Heerlijk spicy, zoet en sticky! En zo mals en zacht dat ze zo van het bot afvallen. Precies zoals je spareribs wil 🙂 Bestrooi ze nog met wat seroendeng voor een heerlijke finishing touch!
Als je een keramische (kamado) barbecue hebt, dan kun je de spareribs ook volledig op de barbecue maken. Ik heb dat niet, dus kan je ook niet precies vertellen hoe dat dan werkt met de barbecue op temperatuur houden enzo, maar waarschijnlijk weet jij dat beter dan ik als je zo’n barbecue hebt 🙂 Voor het gemak maak ik ze dus in eerst instantie in de oven, en maak ik ze af op de barbecue! Werkt ook helemaal prima!
Voor deze spareribs gebruik ik dezelfde marinade als voor mijn saté babi. Dus vindt je deze spareribs lekker, probeer dan ook eens mijn saté 🙂
Dit recept is onderdeel van een samenwerking met Meat Discounter
Smakelijk!
Sticky zoete en spicy spareribs met cola
Ingrediënten
- 1,5 kilo spareribs
Marinade
- 12 el ketjap manis
- 2 el gemalen koriander
- 4 el bruine basterdsuiker
- 1 el citroensap
- 2 el sambal oelek
- 4 teentjes knoflook
- 1 stukje gember van ongeveer 1,5 cm
- scheut zonnebloemolie
- 1 tl zout
Spareribs met cola
- 1 blikje cola
- seroendeng naar smaak
Instructies
- Als je spareribs nog een wit vliesje hebben op de binnenkant van de rib, trek dit er dan vanaf en gooi het weg.
- Maak de knoflook en gember schoon en rasp beiden. Meng dit met alle andere ingrediënten voor de marinade en wrijf hier de spareribs goed mee in. Laat dit het liefst een nacht marineren.
- Verwarm de oven voor op 120 graden. Pak de spareribs apart van elkaar in en verdeel de marinade over de pakketjes. Verdeel ook het blikje cola over de pakketjes.
- Maak de pakketjes goed dicht en gaar de spareribs voor 3 tot 4 uur in de oven, totdat het vlees makkelijk van het bot valt.
- Haal de spareribs uit de pakketjes en giet alle overgebleven marinade in een pannetje. Kook in tot je een mooie dikke saus hebt waarmee je de spareribs kunt bestrijken.
- Het liefst maak je de spareribs af op de barbecue. Bestrijk de spareribs met de sticky glaze en grill onder regelmatig keren af op de barbecue. Bestrijk tussendoor rijkelijk met de saus.
- Bestrooi met wat seroendeng en geniet van je zelfgemaakte spareribs!