Ik wilde een leuke variant maken op stoofvlees 🙂 Een soort pepersteak, maar dan als stoofvlees. Stoofvlees in peperroomsaus dus! En dat is heel erg lekker geworden. Let wel op met de peperkorrels. Mijn stoofvlees was wat aan de pittige kant, want ook zwarte peper kan een gerecht pittig maken 🙂 In dit recept heb ik het aantal peperkorrels dus al verminderd. Houd je van goed pittig en peperig? Dan kun je dus meer zwarte peperkorrels toevoegen.
Stoofvlees eet je natuurlijk het beste met frietjes! Of geroosterde aardappeltjes uit de oven 🙂 Wij aten er geen groenten bij.. niet zo gezond, maar een frietje stoofvlees is toch gewoon alles wat je wil :p
Een heerlijke bak comfortfood! Stoofvlees zoals je het niet gewend bent en juist daarom extra leuk en lekker! Ik ben in ieder geval heel erg blij met hoe de smaak heeft uitgepakt 🙂 Komt hier zeker vaker op tafel.
Smakelijk!
Stoofvlees in peperroomsaus
Ingrediënten
- 1 kilo sukadelappen of ander runderstoofvlees
- zout en peper
- 3 el mosterd
- flinke klont boter
- 2 grote uien
- 2 el bloem
- 1 flesje donker bier
- 1 pot runderfond van ongeveer 400 ml
- 2 el zwarte peperkorrels
- 2 el groene peperkorrels
- 250 ml kookroom
Instructies
- Snijd het vlees in blokjes en kruid rondom goed met peper en zout. Meng het vlees met de mosterd en roer goed door elkaar.
- Verhit een flinke klont boter in een diepe stoofpan. Bak hier het vlees (eventueel in porties) rondom in bruin.
- Maak ondertussen de uien schoon en snijd deze in ringen.
- Voeg de uien toe aan het vlees en bak ze een paar minuutjes mee.
- Voeg vervolgens de bloem toe en bak dit ook een paar minuutjes mee totdat de bloem gaar is.
- Voeg het donker bier en het runderfond toe aan de pan en roer het goed door met de ui en bloem
- Stamp de zwarte peperkorrels fijn of maal ze fijn in een blender. Voeg toe aan het vlees, roer goed door en doe het deksel op de pan.
- Laat het vlees 2,5 uur stoven.
- Haal na 2,5 het deksel van de pan en laat even inkoken tot een wat dikkere saus.
- Voeg de groene peperkorrels (zonder vocht) toe, samen met de kookroom. Roer goed door.
- Serveer met frietjes of geroosterde aardappeltjes!
Na afgelopen week de stoofvlees met bier gemaakt te hebben, vandaag deze..: wederom erg lekker!
Wat leuk weer om te lezen Heidi! Fijn dat ze allebei zo in de smaak vallen 🙂
Zalig! Als voorproefje op de kerst heb ik deze bereid. Toen het gerecht klaar was om te stoven heb ik het 5,5 uur in de slowcooker op low gezet en daarna nog een half uurtje zonder deksel op laag vuur in laten stoven. Echt een aanrader!
Bedankt voor je reactie! Goed om te horen dat het ook in de slowcooker goed bereid kan worden 🙂
Hi Evie, dit is een favoriet gerecht van ons.
Maar ik heb een vraagje, als je dit een dag van te voren maakt, zou je dan wel de dag van te voren de Kookroom en peperkorrels erbij doen, of pas net voor het opdienen?
Kan in principe ook gewoon de dag van te voren al hoor, evt. iets achter de hand houden zodat je nog wat extra room kan toevoegen voor serveren 🙂
wat een lekker stoofrecept met bier. ik ben niet zo van de pepersaus dus heb flink wat peper weggelaten en vervangen door kleine – en kastanjechampignons, dat paste er super bij.
Top!