Witte chocoladekoekjes met meringue topping

Witte chocoladekoekjes met meringue

Vrienden vroegen me of ik wat leuks wilde bakken voor hun bruiloft, dus toen ben ik natuurlijk gaan oefenen. Want ik kan wel lekker bakken, maar mijn baksels zijn in mijn ogen toch niet mooi genoeg om op een bruidstafel te zetten. Dus ik ging kijken hoe ik mijn koekjes (zijn toch wel m’n signature baksels) wat luxer kon maken.

En dat is denk ik wel gelukt met het toppen van mijn koekjes. Ik ben het gewend om ze te vullen, maar dat ziet er vaak toch nog wat rustiek uit. En als mijn koekjes naast een bruidstaart moeten liggen, moeten ze er natuurlijk wel wat beter uitzien.

Ik kleurde mijn meringue mooi lichtroze, omdat dat bij hun kleurenthema past en maakte ze af met wat leuke gedroogde bloemetjes. En ik vind ze mooi geworden zo! Niet perfect, maar als zij ze goed genoeg vinden, vind ik dat ook 🙂

Geniet ervan!

Witte chocoladekoekjes met meringue topping
Pin recept Delen op Facebook
Nog geen reviews

Witte chocoladekoekjes met meringue

11 mei 2025
Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 30 minuten
Koelen:1 uur
Totale bereidingstijd: 1 uur 45 minuten
Porties: 20 koekjes
Author: Eviekookt

Extra benodigdheden

  • (suiker)thermometer

Ingrediënten

Koekjesdeeg

  • 150 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 120 gram witte basterdsuiker
  • 160 gram kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille extract
  • 380 gram tarwebloem
  • 1,5 tl bakpoeder
  • mespunt zout
  • 1 reep roze Tony's chocolonely

Meringue topping

  • 2 eiwitten
  • mespunt cream of tartare
  • 100 gram suiker
  • 75 ml water
  • roze voedselkleurstof (optioneel)

Versiering

  • gedroogde bloemetjes (optioneel)

Instructies

  • Snijd de roomboter in kleine blokjes en mix dit met de basterdsuiker en kristalsuiker totdat het mengsel mooi luchtig is.
  • Mix hier vervolgens de eieren 1 voor 1 doorheen totdat je een smeuïg en luchtig mengsel hebt. Mix er dan ook het vanille extract doorheen.
  • Zeef de bloem en het bakpoeder en mix dit er samen met het zout doorheen. Ga verder met een stevige houten lepel als het deeg te dik wordt. Meng het goed door elkaar totdat de bloem net is opgenomen.
  • Hak de chocolade grof en meng dit ook door goed het koekjesdeeg met een stevige lepel of met de standmixer.
  • Leg een vel bakpapier klaar en schep met een ijsschep mooie porties deeg uit je kom. Maak wat kleinere bollen van het deeg, zodat je minstens 20 koekjes kunt maken en leg deze op het bakpapier.
  • Leg de deegbollen voor tenminste 1 uur in de koelkast totdat de boter weer goed gestold is. Verwarm na een uur de oven op 220 graden.

Meringue topping

  • Maak ondertussen de meringue. Klop de eiwitten samen met de cream of tartare mooi stijf, tot stijve pieken. Je kunt nu eventueel ook een klein beetje roze kleurstof toevoegen
  • Maak de suikersiroop door de suiker en het water in een pannetje te verwarmen tot 115 graden.
  • Giet de suikersiroop dan in een dun straaltje bij de meringue terwijl je op middelhoge snelheid blijft kloppen. Mix het nog een half minuutje op hoge snelheid door totdat je een mooie glanzende meringue hebt.
  • Doe de meringue over in een spuitzak en bewaar goed afgesloten tot gebruik.

Koekjes afbakken

  • Zorg voor voldoende afstand tussen de koeken, want ze zullen in de oven nog uitlopen. Bak de koekjes ongeveer 8 minuten in de voorverwarmde oven, totdat ze mooi bruin en krokant zijn.
  • Haal ze uit de oven. Maak de koekjes wat platter door ze met de bolle kant van een lepel wat platter te drukken en maak ze wat ronder door ze rond de draaien met een ronde cookiecutter of de rand van een rond kommetje.
  • Laat de koekjes nog ongeveer 10 minuten op de bakplaat afkoelen, doe ze daarna voorzichtig over op een afkoelrek of ovenrooster. Laat de koekjes volledig afkoelen voordat je de topping er op spuit.
  • Spuit de hazelnootcrème mooi rond op de koeken. Ik gebruik een mooie wat grotere ronde spuitmond. Bestrooi evt. met wat gedroogde bloemetjes of leuke sprinkles.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.