Deze cake stond denk ik al een maand op mijn to do lijstje voordat ik er echt aan toe kwam.. Ik kreeg namelijk laatst weer een leuke foodybox en daarin zaten een paar flesjes Rodenbach fruitage. Nou vind ik het heel erg leuk om te bakken met drank, dus ik wilde hier graag een cake mee bakken!
Maarja voordat ik hier dus aan toe kwam, waren we alweer 4 weken verder. Niet erg natuurlijk, want dat bier vergaat niet zo snel 🙂 Ik mengde er wat lekkere aardbeienjam en verse aardbeien doorheen waardoor het een heerlijke frisse fruitige zomercake werd!
Ik was er eerst nog niet uit of ik een ronde cake wilde maken met een mooi aardbeienpatroon bovenop, maar ging uiteindelijk toch voor een simpelere vierkante plaatcake met de stukjes aardbei er doorheen. Leek me uiteindelijk lekkerder, omdat de aardbeien zo beter verdeeld zijn en makkelijker, omdat zo het aardbeienpatroontje niet echt kan mislukken :p
Smakelijk!
Aardbeiencake met Rodenbach fruitage
Extra benodigdheden
- rechthoekige springvorm
Ingrediënten
- 200 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
- 200 gram witte basterdsuiker
- 4 eieren
- 1 tl vanille extract
- 150 ml Rodenbach fruitage of ander fruitbier
- 300 gram zelfrijzend bakmeel
- mespunt zout
- 250 gram verse aardbeien
- 1 el bloem
- aardbeienjam van goede kwaliteit
Instructies
- Bekleed de bodem van een bakvorm met bakpapier. Vet het bakpapier op de bodem en de zijkanten van het bakblik in en verwarm de oven voor op 180 graden.
- Mix de boter en de basterdsuiker tot een mooi romig en luchtig geheel met de mixer. Voeg 1 voor 1 de eieren toe, voeg pas steeds een nieuwe toe als de vorige volledig is opgenomen in het botermengsel.
- Voeg de Rodenbach fruitage en het vanille extract toe en mix nog een keer voorzichtig door elkaar. Voeg dan het zelfrijzend bakmeel en een mespunt zout toe en mix tot een mooi luchtig beslag.
- Maak de aardbeien schoon en snijd in partjes. Roer dit door met een eetlepel bloem
- Schep de aardbeien met een spatel door het beslag totdat deze goed verdeeld zijn.
- Doe de helft van het beslag in de bakvorm en schep hier een paar hoopjes aardbeienjam op, goed verdeeld over het beslag.
- Doe hier de rest van het beslag bovenop en schep ook daar een paar hoopjes aardbeienjam bovenop.
- Verdeel de aardbeienjam met een satéprikker een beetje door het beslag zodat je een soort gemarmerd beslagje krijgt.
- Bak de cake in 45 tot 60 minuten af in de voorverwarmde oven. Test met een satéprikker of de cake gaar is. Komt deze er schoon uit (geen nat beslag) dan is je cake gaar!
- Laat de cake, afgedekt met een schone theedoek, afkoelen in het bakblik. Serveer evt. met wat verse slagroom.