Ik houd van koken met drank, of het nou bier, wijn of sterke drank is, het geeft een diepte aan je gerecht. Een smaak die een ander ingrediënt niet kan nabootsen. En sinds ik heb ontdekt dat je ook prima kunt bakken met drank, vind ik het leuk om daar ook steeds meer mee te experimenteren 🙂
Ik had heel fijn amandelmeel van KoRo gekregen, en hoopte daar eigenlijk macarons mee te maken, maar daar is het duidelijk niet geschikt voor. Wel is het perfect voor dit soort heerlijke smeuïge cakes. Dus maakte ik een amandel plaatcake. En wat schreeuwt nou meer ‘amandel’ dan amaretto? Dus daarvan moest er ook wat bij 🙂
En dat geeft écht nog meer die amandelsmaak aan de cake! En het maakt de cake ook extra smeuïg 🙂 Al met al een win-win situatie dus. Lekkerdere cake én smeuïgere cake! Zeker eens proberen dus!
Ps. Wil je ook iets bestellen bij KoRo? Gebruik dan kortingscode EVIEKOOKT5 voor 5% korting op je bestelling.
Smakelijk 🙂
Amandel amaretto plaatcake
Ingrediënten
- 200 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
- 200 gram lichtbruine basterdsuiker
- 4 eieren
- 120 ml amaretto
- 1 tl vanille extract
- 60 gram amandelmeel
- 240 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 tl bakpoeder
- mespunt zout
- flinke handvol blanke amandelen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een rechthoekige platte bakvorm (brownievorm) in met boter.
- Mix de boter met de suiker tot een luchting bleek mengsel. Voeg dan 1 voor 1 de eieren toe en voeg telkens pas een nieuwe toe als de vorige volledig is opgenomen door de boter.
- Mix hier vervolgens de amaretto en het vanille extract doorheen tot een mooi luchtig en smeuïg mengsel.
- Mix er vervolgens het amandelmee, zelfrijzend bakmeel, bakpoeder en een mespunt zout doorheen.
- Stort het beslag in de bakvorm. Hak de amandelen grof en strooi deze over de cake heen.
- Bak de cake in zo'n 45 minuten gaar. Test eventueel met een satéprikker. Als deze er schoon uit komt, dan is de cake gaar. Laat in de bakvorm afkoelen en snijd daarna in stukjes.