Elk jaar krijg ik een heerlijk aspergepakket met de eerste witte asperges van het land! En elk jaar wil ik daar weer iets origineels mee maken 🙂 Afgelopen jaren maakte ik bijv. al asperge bitterballen, een asperge curry en asperges met aardbeien en forel. En dit jaar maakte ik er deze heerlijke asperge lasagne mee!
Het was nog even een twijfelgeval of ik de lasagne met ham of gerookte zalm wilde maken, maar die keuze liet ik aan mijn vriend over en die wilde toch liever traditioneel met ham, dus gingen we daarvoor. Maar ik denk dat deze asperge lasagne ook heel erg lekker is met gerookte zalm. Een leuke variatietip voor een evt. volgende keer!
Omdat alles in principe al gaar is voordat je het in de oven zet, gril ik ‘m alleen even kort zodat de mozzarella bovenop lekker gegratineerd is. Je wil namelijk nog wel dat de asperges mooi stevig zijn en een goede bite hebben. En de wijn die je in je bechamelsaus doet, drink de rest er lekker bij, want witte wijn en asperges gaan over het algemeen érg goed met elkaar!
Smakelijk 🙂
Asperge lasagne met ham
Extra benodigdheden
- grote ovenschaal
Ingrediënten
- 1 kilo witte asperges
Witte wijn bechamelsaus
- 70 gram ongezouten roomboter
- 70 gram bloem
- 500 ml melk
- 200 ml witte wijn
- parmezaanse kaas
- peper en zout
Asperge lasagne
- 1 pak verse lasagnevellen
- 200 gram beenham, in plakken
- 1 zakje geraspte mozzarella
Instructies
- Schil de asperges en verwijder de harde onderkanten. Kook de asperges in maximaal 4 minuten beetgaar in gezouten water. Halveer de asperges vervolgens in de lengte.
Bechamelsaus
- Maak ondertussen de bechamelsaus door de boter in een diepe steelpan te smelten. Voeg hier de bloem aan toe zodra de boter volledig is gesmolten. Bak de bloem een paar minuten mee totdat deze gaar is.
- Voeg vervolgens de wijn en de melk beetje bij beetje toe aan de gebakken bloem en klop goed door met een garde, totdat je de juiste dikte van de saus hebt bereikt.
- Rasp de parmezaanse kaas en voeg dit (naar smaak) toe aan de bechamelsaus, breng ook nog op smaak met peper en zout.
Aspergelasagne samenstellen
- Verwarm de oven voor op 180 graden, op de grillstand.
- Begin met een laagje asperges in de ovenschaal en verdeel hier wat bechamelsaus overheen, leg er dan een plak beenham op zodat de asperges volledig bedekt zijn, leg daar een laagje lasagnevellen op.
- Blijf deze laagjes herhalen totdat alles op is en eindig met een laag asperges met bechamelsaus. Verdeel daar de geraspte mozzarella overheen.
- Grill de lasagne in de voorverwarmde oven zo'n 5 tot 15 minuten, afhankelijk van hoe sterk je grill is, totdat de mozzarella mooi gegratineerd is.