Ik vind het echt superleuk en lekker om zelf ravioli te maken 🙂 Je kunt namelijk zoveel lekkere smaken bedenken! En omdat de asperges nog in het seizoen zijn, maakte ik daar een lekkere variant van! Ik koos wel voor groene asperges, omdat me die voor dit recept lekkerder leken. Maar een ravioli met witte asperges en zalm lijkt me ook wel wat!
Voor deze ravioli maakte ik dus een heerlijke vulling van gebakken groene asperges met burrata en parmaham. Liever vega maken? Kan prima, de vulling is ook al heerlijk op smaak zonder de parmaham 🙂 Eventueel kun je dan nog wat kappertjes toevoegen voor extra smaak, maar is niet per se nodig.
Ik serveerde dit gerechtje als tussengerecht. Dus ik serveerde 4 stuks ravioli per persoon, zonder bijgerecht. Ga je de ravioli als hoofdgerecht eten, dan zou ik er 6 per persoon serveren en er geen flinke salade bij serveren. Dan heb je gewoon een complete maaltijd!
Geniet ervan 🙂
Asperge ravioli met burrata en parmaham
Extra benodigdheden
- pastamachine optioneel
- raviolivorm of raviolisnijder optioneel
Ingrediënten
Asperge vulling
- 100 gram groene asperge(tips)
- scheutje olijfolie
- peper en zout
- 2 bollen burrata
- 80 gram parmaham dun gesneden
- 30 gram geraspte parmezaanse kaas of pecorino
- 1 ei
Pastadeeg
- 300 gram pastaboem tipo 00
- 3 grote eieren op kamertemperatuur
- scheutje olijfolie
- mespunt zout
Saus
- flinke klont boter
- 150 gram groene asperge(tips)
- peper en zout
Instructies
Aspergevulling
- Verhit een scheutje olijfolie in een pannetje. Snijd de groene asperges in dunne plakjes en bak deze mooi gaar (maar nog wel stevig) in de olie. Breng op smaak met zout en peper. Laat afkoelen.
- Meng de burrata met het ei en de geraspte parmezaanse kaas. Snijd de parmaham in stukjes en roer dit samen met de afgekoelde asperges door de burratavulling. Dek af en bewaar in de koelkast tot gebruik.
Pastadeeg maken
- Strooi de pastabloem over je werkblad uit of doe het in een grote mengkom. Meng er voorzichtig de eieren en olijfolie doorheen. Voeg een klein snufje zout toe en kneed het deeg goed door tot een stevig en niet-plakkerig elastisch deeg. Kneed je het deeg direct op je aanrechtblad, zorg dan dat er wat bloem over het werkblad verdeeld is. Dit voorkomt dat het deeg gaat plakken.
- Pastadeeg kneden is een flinke workout, dus reken er op dat je hier wel even mee bezig bent. Is het deeg te droog? Dit kan gebeuren als je kleine(re) eieren gebruikt. Je kunt dan extra ei toevoegen om de juiste samenstelling te krijgen. Is je deeg dan weer aan de natte kant? Voeg dan wat extra bloem toe.
- Je moet uiteindelijk een elastisch stevig deeg krijgen, wat niet aan je handen plakt, maar wel mooi glad oogt. Pak het deeg in met plasticfolie en laat het ten minste 30 minuten rusten voordat je het uit gaat rollen.
Pastadeeg uitrollen
- Het uitrollen van het pastadeeg is het makkelijks als je een pastamachine hebt. Daarmee kun je het deeg namelijk extra dun uitrollen. Heb je dit niet, dan kan het ook met een deegroller.
- Verdeel het pastadeeg in 4 gelijke stukken en houd deze verpakt in plasticfolie tot gebruik. Kneed het kleine deegballetje (1/4 van totaal) even kort zodat het weer soepel is. Rol het vervolgens uit in de pastamachine. Begin op de dikste stand en werk het deeg er steeds opnieuw doorheen totdat het steeds dunner wordt.
- Ravioli is het lekkerst met dun deeg, maar het moet wel dik genoeg zijn zodat het niet kapot gaat. Ik rol het zelf altijd uit tot stand 5 of 6 op mijn SMEG pastamachine. Zo is het deeg lekker dun, maar gaat het niet scheuren of barsten tijdens het koken. Rol je het deeg uit met een deegroller? Probeer het deeg dan zo gelijkmatig uit te rollen en ook hier, zo dun mogelijk!
Pasta vullen
- Voor het vullen van de pasta gebruik ik een raviolivorm. Heb je dit niet, dan kun je ook ravioli uitstekers gebruiken of het deeg zelf snijden met een (kartel)mesje.
- Leg het uitgerolde pastadeeg op een bebloemd aanrechtblad en vul de pasta met behulp van de raviolivorm, ravioli uitstekers of snijd het deeg in vierkantjes.
- Pak steeds een klein bergje van de vulling en leg dit op het vel pastadeeg. Maak je vingers nat met wat water en maak hier de randjes (net rondom de vulling) lichtjes mee nat.
- Leg hier vervolgens een nieuw stuk pastadeeg op en plak het aan elkaar. Zorg dat er geen lucht tussen de ravioli en het deeg zit. Daardoor kan het namelijk barsten als je de ravioli kookt.
- Herhaal het pastadeeg uitrollen en vullen totdat alle vulling en het deeg op is. Bestrooi een schone theedoek met wat bloem, leg daar de ravioli op, bestrooi met extra bloem en dek af met een 2e schone theedoek. Je kunt deze gewoon buiten de koelkast bewaren als je ze dezelfde dag nog gaat koken.
Saus maken
- Snijd de rest van de asperges ook in dunne plakjes. Verhit de roomboter in een pannetje en bak hier de asperges in totdat ze gaar zijn maar nog wel stevig. Breng op smaak met peper en zout. Houd warm.
Pasta koken
- Kook de pasta in ruim gezouten water in 6 minuten al dente. Houd zo'n 4 ravioli aan voor een voorgerecht en 6 tot 8 voor een hoofdgerecht. Giet de pasta af en verdeel over de borden.
- Verdeel hier de botersaus met asperges overheen en garneer nog met wat extra parmezaanse kaas. Enjoy!