Butter chicken: Tandoori kip in boterige tomatensaus

Butter chicken: Tandoori kip in boterige tomatensaus

Butter chicken stond al heel erg lang op mijn lijstje en nu was het eindelijk zo ver! En dit is écht lekker! Je moet er eventjes de tijd voor nemen. Je moet de kip namelijk wel een nachtje laten marineren. Dan trekken de smaken zo heerlijk in de kip. Je kunt er vervolgens voor kiezen om de kip in de pan te grillen, zoals ik heb gedaan, in de oven of op een contactgrill. Het gaat er om dat de kip mooi wordt dichtgeschroeid en er mooie donkere grillstrepen op de kip ontstaan. De kip gaar je vervolgens nog even door in de saus.

Ik denk niet dat dit een authentiek recept is voor butter chicken. Ik heb me laten inspireren door Jimmy de curry king uit een van de oudere seizoenen van Masterchef Australia. Dit recept heb ik namelijk al járen geleden uitgeschreven, maar dus nog nooit gemaakt. Ik moet wel zeggen dat ik zijn recept nog een hoop heb aangepast. Ik vind de romige cashewnotenpasta bijvoorbeeld erg lekker, dus die doe ik er lekker veel bij. Hoort vast niet, maar ik vind het heerlijk!

Serveer lekker versgebakken naan bij deze curry en je avond is helemaal compleet! Je hebt namelijk lekker veel saus en deze kun je heerlijk opdeppen met je naanbrood. Serveer er daarnaast ook wat pandanrijst bij, dat is namelijk altijd lekker!

Smakelijk 😉

Butter chicken recept: Tandoori kip in een romige boter-tomatensaus

Butter chicken recept

Voorbereiding 30 min
Bereiding 1 uur
Totale bereidingstijd: 1 uur 30 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Tandoori kip marinade

  • 800 gram kippendijen
  • 1 limoen
  • 1 el chilipoeder
  • 125 ml dikke griekse yoghurt
  • 2 teentjes knoflook
  • stukje gember ter grootte van je duim
  • 1 el garam masala
  • 1 el zonnebloemolie
  • zout en peper

Botersaus

  • scheutje zonnebloemolie
  • 200 gram cashewnoten
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • stukje gember ter grootte van je duim
  • 1 tl gemalen kardemom
  • 1 el garam masala
  • 1 tl chilipoeder
  • 2 el tomatenpuree
  • 4 romatomaten
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 1 tl honing
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 100 ml kookroom
  • verse koriander

Instructies

  • Snijd de kippendijen in even grote stukken (in 3en ongeveer). Meng het sap van 1 limoen met het chilipoeder, de griekse yoghurt, garam masala en de zonnebloemolie. Maak de knoflook en de gember schoon. Rasp de gember bij de marinade en pers ook de knoflook daarbij uit. Roer alles goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Marineer de kip het liefst een hele nacht in de marinade.
  • Verhit een klein scheutje zonnebloemolie in een grillpan en grill de kip aan beide kanten mooi bruin (met goede grillstrepen er op). Maak ondertussen de botersaus.

Botersaus

  • Wel de cashewnoten in kokend water (zoveel dat ze net onder staan). Maak de ui en knoflook schoon en snipper deze. Maak ook de gember schoon en rasp deze. Verhit een klein scheutje zonnebloemolie en bak hier de ui, knoflook en gember even in aan. Voeg vervolgens de kardemom, garam masala, chilipoeder en tomatenpuree toe en bak even mee.
  • Snijd ondertussen de romatomaten in stukjes. Voeg deze samen met de honing en het kippenbouillonblokje toe aan de pan. Maal de cashewnoten met het water fijn in de keukenmachine of blender en voeg de cashewnotenpuree ook toe aan de pan. Roer alles goed door, voeg de kip toe en laat nog een half uurtje pruttelen totdat de kip mooi gaar is. Roer na een half uur de boter en kookroom door de saus. Garneer met wat verse koriander en serveer met rijst en naanbrood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *