Ik maakte al een keer een gerecht met witte bonenpuree. En omdat ik dat zó ontzettend lekker vond, heb ik het nog een keer gemaakt. Deze keer met kip en kouseband in plaats van met stoofvlees. Hoef je iets minder lang voor in de keuken te staan en het is nog steeds net zo lekker!
Nou moet ik ook wel toegeven dat je met boter en room alles wel lekker kunt maken haha. Maar echt, maak deze witte bonenpuree eens en ik weet zeker dat je fan bent. Zelfs als je niet van bonen houdt, want daar ben ik zelf ook niet super gek op. Maar echt, deze puree! Zoooo lekker!
Ik gebruikte de cannellini bonen van HAK omdat ik die nog had staan. Maar je kunt ook andere kant-en-klare (neutrale) witte bonen gebruiken. En ik heb een potje gepureerde madame jeanette van de Toko in de koelkast, maar je kunt ook verse madame jeanette gebruiken, pas dan wel op met snijden! Of andere smaakvolle hotsauce of sambal.
Enjoy!
Caribische kip met witte bonenpuree
28 oktober 2025Ingrediënten
Caribische kip
- 1 kilo kippendijen
- zout en peper
- scheutje zonnebloemolie
- 2 uien
- 4 teentjes knoflook
- 400 gram kouseband
- 1 el tomatenpuree
- 1 el gemalen koriander
- 1 el gemalen komijn
- 1 el kerrie
- 1 el bruine basterdsuiker
- 1 tl gemalen piment
- 1 tl kaneel
- 200 ml kokosmelk
- 1 el limoensap
- 0,5 tl gepureerde madame jeanette
- 1 tl kippenbouillonpoeder
Witte bonenpuree
- klontje boter
- 2 pakjes cannellini bonen 380 gram per pakje
- 200 ml kookroom
- 100 ml kippenbouillon
- 1 tl limoensap
- 0,5 tl gepureerde madame jeanette
- peper en zout
- bananenchips
Instructies
Caribische kip
- Snijd de kip in stukjes en kruid rondom goed met peper en zout. Verhit de zonnebloemolie in een grote wokpan en bak daar de kip mooi bruin in.
- Maak de uien schoon en snipper deze. Voeg toe aan de pan en bak een paar minuutjes mee totdat ze net zacht zijn.
- Maak de knoflook schoon en snipper deze ook. Voeg ook toe aan de pan en bak nog ongeveer een minuutje mee.
- Maak de kouseband schoon en snijd in hapklare stukjes. Voeg toe aan de pan en bak even kort mee.
- Voeg dan de tomatenpuree, alle kruiden en de bruine suiker toe. Bak ook nog een minuutje mee en roer goed door elkaar.
- Voeg dan de kokosmelk, het limoensap, de madame jeanette puree en het bouillonpoeder toe. Roer goed door en breng tegen de kook aan. Laat een half uurtje pruttelen totdat de saus mooi ingedikt is en de kouseband gaar is. Als de saus te droog is geworden, kun je een beetje water toevoegen.
- Breng eventueel op smaak met peper en zout. Maak ondertussen de witte bonenpuree.
Witte bonenpuree
- Verhit de boter in een koekenpan en laat de bonen uitlekken. Voeg de uitgelekte bonen toe aan de pan en bak ze even kort in de boter.
- Voeg dan de kookroom, de bouillon, de gepureerde madame jeanette en het limoensap toe. Roer goed door en laat zachtjes pruttelen voor 10 tot 15 minuten.
- Pureer alles dan mooi glad tot een zachte puree. Voeg evt. een beetje kokend water toe als de puree moeilijk te pureren is. Breng op smaak met peper en zout.
- Verdeel de puree over 4 diepe borden of kommen. Schep hier de Caribische kip op en breng evt. nog extra op smaak met madame jeanette puree of een lekkere hotsauce of jalapeño salsa. Serveer met bananenchips.






