Eendenborst met sinaasappel venkelsalade en rode portsaus

Eendenborst met venkel sinaasappelsalade

Ben jij ook zo dol op eend? Dan is dit namelijk echt een recept voor jou! Supersimpel, maar met smaken die elkaar perfect aanvullend. Eend en sinaasappel is zo’n traditionele combinatie die altijd goed is. Combineer dat met venkel en port en je bent helemaal in foodheaven.

Ik eet zelf niet wekelijks eend, maar vind het heerlijk om dit zo nu en dan in het wildseizoen te eten. En wist je dat de Lidl dit dan gewoon in het assortiment heeft? Hoef je ook helemaal niet moeilijk te doen om eend te vinden 😉

Ben je bijvoorbeeld nog op zoek naar een recept voor het kerstdiner? Dan is dit zeker een knaller! Een simpele salade van knapperige venkel, sappige sinaasappel en zachtscherpe krulsla. Met daarop een prachtig gebakken eend met een zoet-hartige portsaus. Ik ben er echt gek op! Daarom, dit prachtige recept voor jullie. Perfect voor de feestdagen of gewoon als je jezelf wil verwennen tijdens de koude dagen 😉

Smakelijk!

Eendenborst met sinaasappel venkelsalade en rode portsaus
Pin recept Delen op Facebook
Nog geen reviews

Eendenborst met venkel sinaasappelsalade

Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 15 minuten
Totale bereidingstijd: 45 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

Eendenborsten

  • 4 kleine eendenborsten of 2 grote
  • zout en peper

Rode portsaus

  • 250 ml tawny port
  • 1 pot wildfond à 380 ml
  • 1 sinaasappel
  • peper
  • 100 gram gezouten roomboter

Venkel sinaasappelsalade

  • 1 venkelknol
  • 3 sinaasappels
  • 150 gram krulsla
  • halve sinaasappel

Instructies

  • Laat de eendenborsten op kamertemperatuur komen en dep ze goed droog. Kerf de vetlaag in met een scherp mes en kruid beide kanten met peper en zout. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Laat de port in een steelpannetje op hoog voor inkoken tot een kwart van de hoeveelheid. De vloeistof moet een stuk dikker en stroperiger worden. Op hoog vuur duurt dit ongeveer 5 minuutjes. Voeg dan de pot fond toe en het sap van een halve sinaasappel en laat het verder inkoken. Dit duurt ook weer 5 (tot 10) minuutjes. Breng op smaak met peper.
  • Maak de venkelsalade door de venkel schoon te maken. Snijd de onderkant van de venkel en snijd de rest van de knol in dunne reepjes. Snijd de schil van de sinaasappel af. Je kunt nu de stukjes sinaasappel uit de schil snijden door met een scherp mes langs de velletjes af te snijden. Meng de stukjes sinaasappel met de venkel en de krulsla en breng op smaak met peper.
  • Je kunt nu de eend gaan bakken. Verhit een platte pan op het fornuis (dit kan zonder bakvet, omdat de eend al erg vet is). Bak de eend met de vette kant naar beneden ongeveer 3 tot 4 minuutjes, totdat het vet mooi lichtbruin geschroeid is. Draai de eend vervolgens om en bak de andere kant net zo lang.
  • Leg de eend vervolgens in een ovenschaal en bak deze nog 10 minuutjes in de voorverwarmde oven. Ondertussen verdeel je de salade over 4 borden en maak je de rode portsaus af door de boter in blokjes te snijden en deze met de garde door de saus te kloppen totdat de boter is gesmolten. Haal de eend vervolgens uit de oven en laat nog 5 minuutjes rusten onder aluminiumfolie. Snijd de eend in plakjes en verdeel over de salade. Besprenkel met de rode portsaus en je eend is klaar!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.