Espresso martini toetje

Espresso martini toetje

Vorig jaar maakte ik een pornstar martini toetje en dat was heerlijk! Dit jaar is de espresso martini (volgens mij) wat meer in opkomst geweest, dus het leek me een goed idee om dit jaar voor een espresso martini nagerecht te gaan! Hetzelfde idee dus als de pornstar martini, maar dan deze keer als espresso martini! En ook deze is heerlijk 🙂

Een wat zwaarder dessert door de koffie en de alcohol, past dus het beste bij een kerstdiner waarbij het hoofdgerecht ook wat zwaarder was (denk aan een rollade, rundvlees of een umami vega hoofdgerecht). Daarvoor is het echt de perfecte afsluiter!

Ik schonk er ook nog een px sherry bij, gewoon omdat ik het leuk vind om met kerst bij elke gang een wijntje te schenken 🙂 En dat paste ook heel erg goed!

Al met al een groot succes dus! Enjoy 🙂

Espresso martini toetje
Pin recept Delen op Facebook
No ratings yet

Espresso martini toetje

Voorbereiding 45 min
Bereiding 10 min
Opstijven:4 uur
Totale bereidingstijd: 4 uur 55 min
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Extra benodigdheden

  • 4 cocktailglazen
  • (hand)mixer

Ingrediënten

Espresso curd

  • 100 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 100 gram kristalsuiker
  • kopje espresso
  • 30 ml koffielikeur
  • 60 ml wodka
  • 2 eidooiers
  • 2 hele eieren

Ewitschuim

  • 60 gram eiwit
  • 3 el witte basterdsuiker

Garnering

  • mokkaboontjes

Instructies

Espresso curd

  • Zorg dat alle ingrediënten voor de espresso curd op kamertemperatuur zijn.
  • Snijd de boter in blokjes en doe dit samen met de suiker in een (glazen kom).
  • Je gaat dit au bain marie smelten boven kokend water. Zet een pan kokend water op het fornuis en zet hier de glazen kom in, zorg dat het water de kom niet raakt. Zo kun je het mengsel smelten en garen op een goed te controleren temperatuur.
  • Smelt op deze manier de boter met de suiker onder regelmatig roeren.
  • Voeg de espresso toe aan het gesmolten boter-suikermengsel, samen met een de koffielikeur en wodka. Roer dit voorzichtig door elkaar tot een egaal mengsel.
  • Kluts de 2 hele eieren en splits de 2 andere eieren (voor de curd gebruik je alleen de dooiers), kluts de eidooiers door de hele eieren.
  • Voeg dit geleidelijk toe aan het botermengsel in je pan. Blijf nu regelmatig roeren met de garde, voor zo'n 30 minuten (op laag tot middelhoog vuur) totdat je een mooie dikke curd hebt. De curd dikt nog iets in als deze afkoelt.
  • Je zoekt een soort (dunne) vla consistentie.
  • Zeef de curd en verdeel deze over de cocktailglazen. Dek af met plasticfolie (leg dit op de curd zelf zodat er geen laagje ontstaat).
  • Zet in de koelkast en laat afkoelen en opstijven.

Eiwitschuim

  • Klop de eiwitten stijf en voeg vervolgens de suiker lepel voor lepel toe. Voeg telkens pas een nieuwe eetlepel toe als de vorige volledig is opgenomen door het eiwitschuim.
  • Mix goed door totdat je een mooie stevige witte meringue hebt. Wrijf het schuim tussen je vingers, je mag geen suikerkorrels meer voelen.
  • Haal het plasticfolie van de curd af en verdeel hier het eiwitschuim overheen, doe dit net voordat je de espresso martini's serveert.
  • Garneer met een paar mokkaboontjes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling