Sinds macarons maken me lukt, vind ik het echt superleuk om te doen! Voordat ik het perfecte recept had, heeft het me echter wel veel stress opgeleverd. De eerste paar platen macarons zijn zo de prullenbak ingegaan.. Gewoon echt keihard mislukt. Niet leuk, maarja hoort er bij!
Inmiddels heb ik dus al een mooi verzameling verschillende macarons op eviekookt staan! En met deze pandan macarons wordt deze verzameling weer een stukje groter 🙂 De laatste tijd ben ik namelijk ook steeds meer met pandan aan het experimenteren. Want dat is niet alleen lekker in een luchtige pandan chiffoncake, maar ook in heel veel andere dingen! Wat dacht je bijvoorbeeld van pandan cookies of pandan muffins? Of in dit geval pandan macarons!
Ga je aan de slag met dit recept voor pandan macarons? Dan geef ik je vooraf graag nog een paar tips 🙂 Een paar dingen waar je op moet letten:
- Je moet de eiwitten goed stijf kloppen. Je kunt de lucht er bij het spatelen van het amandelmeel er weer uit spatelen. Liever net iets te stijf dus, dan niet stijf genoeg
- Zorg bij het spatelen van het amandelmeel door de eiwitten dat je goed door blijft spatelen totdat je een mooi egaal mengsel krijgt en je er een deel van de lucht uit hebt gespateld. Anders kunnen je macarons hol worden en rijzen ze wellicht niet mooi in de oven
- Spuit mooie ronde, maar ook platte macarons op de bakplaat. Op die manier worden ze echt het mooist
- Tik de bakplaat na het opspuiten van de macarons een paar keer hard op je aanrechtblad of de grond. Zo tik je de overgebleven lucht er uit en worden je macarons niet hol van binnen.
- Je moet de macarons écht even laten drogen buiten de oven. Totdat ze een laagje krijgen waardoor de macarons niet meer plakken
- Bak de macarons niet op een te hoge temperatuur, dan kunnen ze verkleuren of barsten
- Laat de macarons goed afkoelen op het bakpapier, anders blijven ze plakken en krijg je ze er niet makkelijk vanaf
- Laat de macarons volledig afkoelen voordat je ze vult
- Laat ze daarna een paar uur in de koelkast ‘rijpen’, zo wordt de structuur nog beter en lekkerder
- Haal ze wel even uit de koelkast voordat je ze eet. Op kamertemperatuur zijn ze wel het lekkerst namelijk!
Het is niet makkelijk, maar als het dan is gelukt, geeft dat naast een heerlijke macaron natuurlijk ook erg veel voldoening! Gaat er nou iets mis bij het maken van deze macarons? Stuur me dan vooral een berichtje, dan kunnen we kijken wat er mis is gegaan en hoe je dat de volgende keer kunt voorkomen. Waarschijnlijk heb ik het ook allemaal meegemaakt namelijk :p
Smakelijk!
Pandan macarons met witte chocolade
Ingrediënten
Pandan macarons
- 75 gram eiwit
- mespunt zout
- 50 gram kristalsuiker
- pandanpasta
- 80 gram amandelmeel
- 150 gram poedersuiker
Witte chocolade ganache
- 5 el slagroom
- 200 gram witte chocolade
- 1 tl vanille aroma
Instructies
- Wil je precies even grote rondjes (aanrader), teken dan vooraf kleine rondjes op het bakpapier. Ik gebruikte hier de omtrek van (de onderkant van) een shotglaasje voor.
- Mix de eiwitten met het zout tot mooie stevige stijve pieken. Mix vervolgens theelepel voor theelepel de kristalsuiker door de eiwitten. Doe dit totdat je een mooi glanzend stijf mengsel hebt. Voeg de pandanpasta toe en mix deze er ook doorheen. Voeg zoveel toe totdat je een knalgroen mengsel hebt. Ik gebruikte iets minder dan een eetlepel
- Zeef er dan de poedersuiker en het amandelmeel boven. Zeef dit echt! Anders wordt de structuur van je macarons niet mooi. Spatel dit vervolgens door het eiwit heen. Nu is het moment dat je er weer wat lucht uit gaat spatelen. Dit hoef je dus niet heel voorzichtig te doen. Je mag zeker wel een minuut of 3 spatelen totdat je een mooi egaal mengsel hebt, dat nog vrij stevig is, maar wel van je spatel af glijdt.
- Doe het mengsel over in een spuitzak en spuit mooie rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Probeer mooie platte macarons te spuiten met een ronde spuitmond. Dan worden je macarons het mooist.
- Laat de bakplaat vervolgens een paar keer voorzichtig op de grond vallen of tik het op het aanrechtblad om de extra lucht te laten ontsnappen. Doe dit met beleid 😉
- Laat de macarons ongeveer een halfuurtje buiten de oven drogen. Als je de macarons aanraakt mogen ze niet meer plakkerig zijn. Verwarm ondertussen de oven voor op 150 graden (hete lucht). Als je de macarons een half uur hebt laten rusten, bak ze dan in 13 minuutjes af in de oven. De baktijd is afhankelijk van de oven. In mijn oven zijn ze in 13 minuten precies gaar (hete lucht), maar test het vooral bij jouw eigen oven. De bovenkant van de macarons moet mooi krokant zijn en de onderkant droog. Laat de macarons vervolgens op het bakpapier afkoelen.
Witte chocolade ganache
- Verwarm de slagroom met het vanille aroma in een pannetje, zet het vuur uit. Breek de chocolade in stukjes en doe dit bij de hete slagroom en roer totdat je een mooi smeuïg mengsel hebt. Laat dit afkoelen buiten de koelkast en vervolgens een half uurtje in de koelkast.
- Doe dit over in een spuitzak en spuit op één macaron koekje (als deze volledig zijn afgekoeld) een mooie hoeveelheid vulling (het hele koekje moet bedekt zijn) en doe hier een ander macaron koekje op. Je hebt nu een mooie dubbele gevulde macaron! Vervolg dit met alle koekjes totdat ze op zijn.
- Laat de macarons ten minste 24 uur 'rijpen' in de koelkast. Op deze manier zijn ze het lekkerst. Deel ze dan vooral met je liefste vrienden en familie, want ze zijn heerlijk!
Hi,
Kun je de pandan-pasta uit al jouw recepten ook vevangen door pandan-extract?
Hi Iris, Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik dat niet zo goed weet. Ik heb nog nooit pandan-extract gebruikt, dus ik weet niet zo goed hoe dat reageert. Als het veel vloeibaarder is dan pandanpasta (wat vrij dik is) dan kan het namelijk invloed hebben op de structuur van het macaron beslag, waardoor je macarons niet goed lukken.