Toen ik een prachtige savooie spitskool binnenkreeg in de Foodybox Herfst dacht ik eigenlijk meteen aan de spitskool rendang van de Rozario in Helmond, toen ik ging Googelen kwam ik ook nog uit bij de spitskool rendang van Soenil Bahadoer (op Cheflix), dus uiteindelijk maakte ik een variante op de spitskool rendang van Soenil Bahadoer.
Net iets anders, omdat ik graag ergens mijn eigen draai aan geef 🙂 Ik gebruikte Surinaamse masala in de boemboe, omdat ik de smaak daarvan gewoon heel erg lekker vind. En dat proef je echt wel, omdat deze rendang relatief simpel is en weinig ingrediënten bevat.
Daarnaast breng ik ‘m nog goed op smaak met ketjap manis, ketjap asin en sambal! Ik garneer ‘m met lekker wat seroendeng en gefrituurde uitjes. Niet per se nodig, maar vind ik wel erg lekker. In principe bevat dit gerecht al vrij veel groenten, maar je kunt er ook nog een komkommer bij snijden als je wat extra groenten wil! Serveer de rendang met wat witte rijst en je bent klaar 🙂
Smakelijk!
Spitskool rendang
Ingredients
- 1 grote (savooie) spitskool
- zout
Boemboe
- 2 sjalotten
- 1 rode peper
- 1 stengel citroengras
- stukje gember van ongeveer 1,5 cm
- 3 teentjes knoflook
- 1 tl Surinaamse masala
Rendang
- scheutje zonnebloemolie
- 3 limoenblaadjes
- 1 blik kokosmelk à 400 ml
- 4 el ketjap manis
- 2 el ketjap asin
- 1 tl sambal oelek
Garnering
- seroendeng
- gefrituurde uitjes
Instructions
- Maak de kool schoon en snijd de bladeren in reepjes. Kneed de kool goed om met wat zout totdat de kool vochtig wordt. Laat de kool zo lang mogelijk van te voren uitlekken met een verzwaard bord er bovenop, om het vocht te onttrekken.
Boemboe
- Maak ondertussen de boemboe. Maak de sjalotten, rode peper, sereh, knoflook en gember schoon. Snijd de sjalotten, knoflook, rode peper en gember grof en snijd het witte deel van de sereh in ringetjes. Doe dit samen met de Surinaamse masala en wat kokosmelk in de keukenmachine of blender en pureer tot een mooie boemboe.
Rendang
- Verhit een scheutje zonnebloemolie in een wokpan en bak hier de koolreepjes lichtbruin in.
- Voeg de boemboe toe en bak deze een paar minuutjes mee totdat je keuken lekker begint te ruiken en de boemboe gaar is.
- Voeg vervolgens de limoenblaadjes, de rest van de kokosmelk, ketjap manis, ketjap asin en sambal toe en roer goed door elkaar.
- Laat de rendang inkoken totdat je een mooie dikke saus hebt. Serveer met gekookte rijst en garneer met seroendeng en gefrituurde uitjes.