Tomatensoep is echt een van de basics, zeker hier in Nederland waar je het op elke menukaart in elk restaurant weer tegenkomt. Persoonlijk vind ik het niet de meest originele soep onder de soepen. Maar eentje die je zeker moet kunnen maken 😉 Hierbij dus een wel heel erg simpel recept voor een simpele, maar erg smaakvolle tomatensoep met een twist. We maken ‘m namelijk met cherrytomaten!
Het enige dat je eigenlijk voor deze soep hoeft te doen is de tomaten grillen en ze vervolgens met al het (kook)vocht te pureren. Een bouillon toevoegen is niet eens nodig. Makkelijker dan dat wordt het niet toch? En heel veel smaakvoller voor zo’n simpele tomatensoep ook niet 😉 We pimpen dit simpele tomatensoepje daarnaast ook nog met een basilicum olie, Parmezaanse kaas en wat gegrilde pijnboompitjes.
Ik eet mijn soepjes graag als hoofdgerecht met een stokbroodje en zelfgemaakte kruidenboter erbij. Daar is deze soep, wat mij betreft, dan ook perfect voor 🙂
Smakelijk!
Tomatensoep van gegrilde tomaten
Extra benodigdheden
- staafmixer
Ingrediënten
Tomatensoep
- 1 kg cherrytomaten
- goede olijfolie
- zout en peper
- gedroogde oregano
Basilicumolie
- flinke bos verse basilicum
- 2 el citroensap
- olijfolie
- zout en peper
Toppings
- 4 el pijnboompitten
- parmezaanse kaas
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een grote ovenschaal klaar. Doe hier de cherrytomaatjes in en besprenkel met wat olijfolie en strooi hier de gedroogde oregano en wat peper en zout naar smaak overheen. Ben niet zuinig, dit voegt namelijk heerlijk veel smaak toe aan de tomaten en dus aan je soep. Zet de tomaten in de oven en rooster ze in ongeveer een kwartiertje tot 20 minuten.
Basilicumolie
- Haal de blaadjes van de takjes basilicum af en doe deze samen met flink wat olijfolie, 2 el citroensap en wat zout en peper in een keukenmachine. Pureer totdat je een mooie donkergroene olie hebt.
Cherrytomatensoep
- Rooster de pijnboompitjes totdat deze mooi lichtbruin zijn en zet ze opzij totdat je ze nodig hebt.
- Doe de tomaatjes vervolgens over in een soeppan, samen met alle olie en het vocht dat uit de tomaten is gekomen. Pureer dit vervolgens met de staafmixer. Zeef de soep uiteindelijk om alle velletjes eruit te halen. Gaat de soep niet goed door de zeef? Roer hier dan met een houten lepel doorheen totdat alle soep mooi is gezeefd.
- Doe de soep over in 4 kommen en besprenkel met de basilicumolie. Strooi er wat pijnboompitjes overheen en rasp er ook nog wat parmezaanse kaas overheen.