Een heel mooie en lekkere start van elk etentje! Ik vind tartaar of ceviche altijd fantastisch. Niet alleen omdat het snel klaar is, maar natuurlijk ook omdat het superlekker is. En je kunt alle losse elementen prima van te voren maken. Meng het wel pas net voor het serveren door elkaar, de citrusvruchten garen de vis namelijk wel een beetje.
Tartaar serveer je vaak met iets van een krokant broodje erbij. Ik heb dat deze keer niet gedaan omdat ik het zo gewoon lekker vind. Maar je kunt hier prima krokante (dunne) sneetjes ciabatta of stokbrood bij serveren. Daarmee schep je de tartaar op en zo eet je het samen. Ook heel erg lekker, maar niet per se nodig.
Wist je trouwens dat grapefruit alleen bitter is als je de velletjes erbij eet? In dit recept snijd je de velletjes van de grapefruit er juist af en gebruik je alleen het vruchtvlees. Daardoor voegt de grapefruit een heerlijke zoetje toe aan het recept, en blijft het bittere achterwege, vind ik een stuk lekkerder!
Smakelijk 🙂
Zalmtartaar met citroen en grapefruit
Extra benodigdheden
- serveerring (optioneel)
Ingrediënten
- 400 gram verse rauwe zalm zonder huid
- 1 grapefruit
- 100 gram mascarpone
- 2 citroenen
- peper en zout
- zalmeitjes
- verse peterselie
Instructies
- Snijd de zalm in mooie kleine (ongeveer even grote) blokjes en doe ik een kommetje.
- Snijd de schil van de grapefruit af zodat je het vruchtvlees goed ziet. Je kunt nu de partjes eruit snijden door met een scherp mes langs de velletjes af te snijden. Zo blijft de grapefruit heerlijk zoet.
- Snijd het vruchtvlees van de grapefruit in kleine stukjes.
- Rasp de citroenen. Meng het citroenrasp, samen met de grapefruit stukjes en mascarpone door de rauwe zalm. Breng op smaak met peper en zout.
- Maak (met behulp van een serveerring) mooie ronde tartaartjes op 4 losse borden.
- Schep hier de zalmeitjes op en garneer met verse peterselie.