Zeeuwse bolussen

Zeeuwse bolussen

Dit vond ik echt leuk om te doen! Zeeuwse bolussen maken 🙂 Mijn eerste portie was nogal flink.. toen maakte ik maar 8 bolussen uit onderstaande hoeveelheid deeg :p Smaakte op zich prima, maar was wel erg groot! De 2e keer maakte ik er iets meer, waardoor ze dus kleiner waren, en zorgde ik dat ze nóg meer bedekt waren met de suiker én creëerde ik stoom in de oven. Een paar goede aanpassingen, waardoor ze nóg lekkerder zijn geworden!

En als je eenmaal wat ervaring hebt met deeg maken, dan is het maken van deze bolussen helemaal niet moeilijk. Het deeg is namelijk vrij straight forward. Het enige lastige is dat het deeg wat plakkerig is. Maar daardoor blijft juist de suiker er goed aan plakken, waardoor je die heerlijke sticky bolussen krijgt. Hoe sticky’er hoe beter!

De eerste keer rolde ik de deegballetjes nog uit in de bloem, maar daardoor bleef de suiker er dus minder goed aan plakken en werden de bolussen dus net niet plakkerig genoeg. De keer daarna werkte ik dus met plakkeriger deeg, wat niet per se praktisch is, maar wat wel tot een veel lekkerder resultaat leidde! Wel de moeite waard dus 🙂

Geniet ervan!

Zeeuwse bolussen met kaneel en kardemom
Pin recept Delen op Facebook
No ratings yet

Zeeuwse bolussen

Voorbereiding 30 min
Bereiding 10 min
Rijzen:2 uur
Totale bereidingstijd: 2 uur 40 min
Porties: 12 bolussen
Auteur: Eviekookt

Extra benodigdheden

  • (stand)mixer met deeghaken

Ingrediënten

Deeg

  • 250 ml lauwwarme melk
  • 7 gram gedroogde gist
  • 1 el suiker
  • 400 gram patentbloem
  • 60 gram zachte boter (op kamertemperatuur)
  • 20 gram kaneelsuiker
  • 1 ei
  • 1 tl vanille extract
  • 1 tl zout

Coating

  • 400 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 tl gemalen kardemom
  • 2 el kaneel

Instructies

  • Verwarm de melk in de magnetron (of in een pannetje) tot lauwwarm. Doe de lauwwarme melk met 1 eetlepel suiker en de gedroogde gist in een grote mengkom en roer even goed door met een vork. Laat dit zo'n 10 minuten staan totdat er een schuimlaagje bovenop komt. Gaat het niet schuimen? Dan is je gist wellicht niet meer goed of je melk te heet. Begin in dat geval opnieuw.
  • Voeg de bloem, boter, kaneelsuiker, het ei en vanille extract toe en mix 5 minuten met de deeghaken. Voeg na 5 minuten mixen het zout toe en mix nog 5 minuten met de deeghaken. Dek af, met plastic of een theedoek, en laat 1 uur rijzen totdat de hoeveelheid is verdubbeld.
  • Meng de basterdsuiker met de kaneel en kardemom en spreid uit over je werkblad. Je gaat hier straks het deeg in uitrollen, dus zorg dat je voldoende ruimte hebt. Leg ook alvast een met bakpapier beklede bakplaat klaar.
  • Je hebt best een plakkerig deeg. Doe eventueel wat zonnebloemolie op je handen en kneed het deeg nog even kort door. Vorm vervolgens 12 balletjes van het deeg en leg deze in het suikermengsel.
  • Rol 1 voor 1 elk deegballetje uit tot een lange streng deeg, aan alle kanten bedekt met het suikermengsel. Leg deze vervolgens in een spiraalvorm op de bakplaat. Begin in het midden en rol de streng er strak omheen. Vouw het uiteinde onder het rolletje.
  • Doe dit met alle deegbolletjes, leg op de bakplaat en dek de bolussen losjes af met plasticfolie. Laat de bolussen zo nog zo'n 30 tot 45 minuten rijzen, totdat ze weer in hoeveelheid zijn verdubbeld.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 240 graden. Zet een bakje heet water onderin de oven om wat stoom te creëren. Bak de bolussen in 6 tot 8 minuten gaar en luchtig.
  • Nu ga je de bolussen direct omkeren. Leg, als je het hebt een andere bakplaat bovenop de bolussen (met bakpapier ertussen) en draai ze om. De onderkant ligt nu boven. Laat ze op deze manier afkoelen.
  • Doe de bolussen, als ze zijn afgekoeld, in een plastic zak zodat ze lekker sticky worden. Vers zijn de bolussen het lekkerst. Je kunt ze tot 3 dagen in de koelkast bewaren of tot een maand in de vriezer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling