Ik krijg regelmatig pakken bonen van HAK opgestuurd en nou moet ik zeggen dat ik zeker niet elke week bonen eet. Misschien omdat ik ze vroeger niet lustte of omdat ik er gewoon niet zo gauw aan denk om er mee te koken. Maar doordat ik nu zoveel bonen in huis heb, leer ik wel weer nieuwe smaken kennen 🙂 Ik experimenteer er namelijk steeds meer mee en kook dus ook eens een keer met bonen!
En daar komen gelukkig altijd wel lekkere dingen uit 🙂 Zoals deze heerlijke spicy en smaakvolle zwarte bonensoep! Lekker spicy met een paar chipotle pepers erdoor. Ik had er 4 gebruikt en dan is je soep wel aan de pittige kant. Hangt ook af van de grootte van de pepers natuurlijk. Ik vond dat lekker, maar als je niet zo van pittig eten houdt, kun je ook zeker minder pepers gebruiken.
Ik kocht de chipotle pepers bij de Aziatische supermarkt. De toko waar ik altijd kom, heeft gelukkig ook wel een aardig schap Zuid-Amerikaanse producten, dus daar ben ik erg blij mee 🙂 En nu heb ik een blikje in huis, dus nu ga ik er natuurlijk nog eens opnieuw mee koken!
Smakelijk 🙂
Zwarte bonensoep met chipotle pepers
Ingredients
Zwarte bonensoep
- scheutje zonnebloemolie
- 2 rode uien
- 6 teentjes knoflook
- 2 el gemalen komijn
- 1 el gemalen koriander
- 1 tl cayennepeper
- 4 pakken zwarte bonen
- 1 liter groente bouillon
- 2 limoenen
- 1 blikje chipotles in adobosaus
Toppings
- 200 gram crème fraîche
- 2 avocado's
- 1 blik mais
- bosje verse koriander
- jalapeño pepers
Instructions
Zwarte bonensoep
- Maak de rode uien schoon en snipper ze. Verhit een scheutje olie in een diepe soeppan en fruit daar de ui in aan.
- Maak de knoflook schoon en snipper deze ook. Voeg ze toe aan de ui in de pan en bak nog ongeveer een minuutje mee.
- Voeg vervolgens de komijn, koriander en cayennepeper toe. Roer alles goed door elkaar en bak nog ongeveer een minuutje.
- Giet de bonen af en voeg deze toe aan de pan. Voeg nu ook de groente bouillon toe. Roer alles goed door elkaar.
- Pers de limoenen uit en voeg het sap toe aan de soep. Roer nog eens goed door en breng eventueel op smaak met peper en zout.
- Haal 2 tot 4 pepers uit het blikje en snijd deze heel fijn. Voeg ze samen met ongeveer een eetlepel van de adobo saus toe aan de soep.
- Stamp de bonen met een pureestamper grof en laat pruttelen totdat je een mooie wat dikkere soep krijgt.
Garnering
- Maak de avocado's schoon en snijd ze in blokjes. Giet de mais af en snijd de jalapeño pepers in ringen.
- Verdeel de soep over 4 kommen en garneer met een flinke schep crème fraîche, wat avocado, mais, verse koriander en jalapeño peper.