Toen ik voor het eerst crispy chili oil at, was ik direct fan! En ik werd nóg meer fan toen ik mijn eigen crispy chili oil maakte 🙂 Nu heb ik twee potjes staan, dus moet ik er ook wel regelmatig iets mee koken natuurlijk 🙂 Hoewel het ongeveer overal lekker bij is, dus het niet eens per se Ãn een gerecht verwerkt hoeft te worden.. maar dat deed ik bij deze noodles dus wel!
Heerlijke dikke spicy rijstnoedels. Met een flinke dosis umami! Want juist dat is wat de Aziatische keuken zo lekker maakt. In Nederland, in ieder geval in de Nederlandse keuken, kennen wij überhaupt de smaak umami niet en dat is echt hartstikke zonde. Want dat maakt eigenlijk élk gerecht nog lekkerder!
Ik maakte deze noodles met zelfgemaakte crispy chili oil, maar je kunt deze ook prima bij de toko kopen. Die is ook hartstikke lekker! Alleen is ie zelfgemaakt nóg lekkerder 😉
Smakelijk!
Crispy chili oil noodles met kipgehakt
Ingrediënten
- 300 gram dikke rijstnoedels
- 400 gram kipgehakt
- peper en zout
- 2 sjalotten
- 4 lente uitjes
- stukje gember van ongeveer 2 cm
- 4 teentjes knoflook
- 1 el Chinese zwarte (rijst)azijn
- 2 el donkere sojasaus
- 2 tl sesamolie
- mespunt suiker
- 2 el crispy chili oil
Toppings
- 8 babypaksoi
- 4 eieren
- 2 extra lente uitjes
- gezouten pinda's
- extra crispy chili oil
Instructies
- Bereid de rijstnoedels volgens de bereidingswijze op de verpakking
- Stoom de paksoi (in een stoommandje of vergiet) boven het water van de noedels in zo'n 5 tot 8 minuten gaar, afhankelijk van de dikte van de stengels.
- Bak het kipgehakt gaar en breng op smaak met peper en zout.
- Maak de sjalotten schoon en snipper deze. Voeg toe aan het gehakt en bak zo'n 3 minuten mee.
- Maak de lente uitjes schoon en snijd deze in ringetjes. Bak ongeveer 1 minuutje met de sjalotten mee.
- Maak de gember schoon en rasp deze. Voeg de geraspte gember toe aan de pan en bak 1 minuutje mee.
- Maak de knoflook schoon en snipper deze. Voeg ook toe aan de pan en bak nog ongeveer 1 minuutje mee.
- Voeg vervolgens de zwarte azijn, donkere sojasaus, mespunt suiker, sesam olie en crispy chili oil toe. Roer alles goed door elkaar.
- Roer er de rijstnoedels doorheen en houd warm. Houd warm in de pan
- Bak ondertussen 4 spiegeleitjes en snijd de extra lente uitjes in ringetjes.
- Verdeel de noodles over 4 kommen. Leg hier de gestoomde paksoi bij en leg op elke kom een gebakken eitje. Bestrooi met wat gezouten pinda's en lente uitjes. En eindig met wat extra cripsy chili oil (als je van pittig houdt)
Is er verschil tussen de crispy chili olie en de chili olie?
De chili olie van Lee Kum kee heb ik maar vind ik niet heel bijzonder.
Evelien
Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik die nooit heb gehad, maar probeer deze eens https://www.asianfoodlovers.nl/crispy-chili-in-olie-210-gr die vind ik heerlijk! Maar zelfgemaakt blijft natuurlijk het lekkerst https://eviekookt.nl/homemade-crispy-chili-oil/
Deze is idd heel lekker, goed gevuld ook met chilipepers etc.