Zelfgemaakte hangop is zo lekker en best simpel om te maken. Het heeft alleen wat tijd nodig. Hangop is in principe ‘opgehangen yoghurt’. Je ‘hangt’ de yoghurt op in een theedoek (of kaasdoek) zodat deze uit kan lekken. De dikke yoghurt die je overhoudt, is de hangop.
In dit recept hang in de yoghurt niet letterlijk op, maar plaats ik deze boven een diepe kom. Hierin kan de yoghurt prima uitlekken en wordt het vocht ook netjes opgevangen. En op deze manier kun je het ook in de koelkast plaatsen, waardoor de hangop lekker koud blijft.
Hangop is van nature stevig en vrij zuur. Wil je het zoeter krijgen, dan zul je dus zelf zoete ingrediënten toe moeten voegen. Voor dit recept koos ik mooie Griekse smaken bij de hangop zoals walnoten en honing. Hier voegde ik verse vijgen en pistachenootjes aan toe. Gewoon omdat ik dat lekker vind combineren.
Maak het vervolgens af met wat verse munt en je hebt een heerlijk toetje! Je kunt het uiteraard ook als ontbijt of lunch eten. Het is namelijk helemaal geen zoet gerecht en er wordt ook maar weinig suiker aan toegevoegd (alleen de honing).
Smakelijk!
Hangop met vijgen, noten en honing
Ingrediënten
Yoghurt 'ophangen'
- 1,5 liter yoghurt
- theedoek
- vergiet
- grote kom
Hangop
- 300 gram babyvijgen
- handjevol ongezouten pistachenoten
- handjevol ongezouten walnoten
- handjevol verse munt
- honing
Instructies
- Leg de theedoek in het vergiet en zet het vergiet in de kom. Er moet voldoende ruimte tussen het vergiet en de kom zitten. Het vocht dat uit de yoghurt lekt, moet namelijk niet in aanraking komen met de hangop. Giet de yoghurt in het vergiet bekleed met de theedoek en dek af met een bord. Laat dit 24 uur in de koelkast uitlekken, totdat je een mooie dikke hangop hebt.
- Hak de noten en de munt grof. Verdeel de hangop over 4 schaaltjes of bordjes en garneer met de verse vijgen, gehakte noten, munt en wat honing. Lekker als ontbijt, lunch of toetje.