Mortadella focaccia met pistache en burrata

Mortadella focaccia met pistache en burrata

Laatst was ik echt in de beste pizzeria van Eindhoven (Hout) en daar bestelde ik een super lekkere pizza bianca met mortadella, pistache en burrata. Hémels! Dus wilde ik zelf ook iets dergelijks maken. Alleen besloot ik voor een (borrel)hapje te gaan en niet voor een volledige pizza.

Dus ik maakte mini focaccia’s met geraspte mozzarella. En belegde deze met pistache pesto, mortadella en burrata. En dat is echt een perfecte starter van je maaltijd! Of een lekker hapje voor bij de borrel. Je kunt de mini focaccia’s namelijk prima al eerder maken. Je kunt ze zelfs invriezen en op het moment dat je er zin in hebt ze nog even afbakken (of laten ontdooien) en beleggen!

Het maken van het brood heeft even wat tijd nodig, maar dat komt eigenlijk alleen maar omdat het gist z’n werk moet doen. Verder is het geen moeilijk recept, maar wel een heel erg lekker recept! Zeker eens uitproberen 🙂

Smakelijk!

Mini focaccia met mortadella, pistache en burrata
Pin recept Delen op Facebook
No ratings yet

Mortadella focaccia met pistache en burrata

Voorbereiding 30 min
Bereiding 30 min
Rijzen:1 uur 30 min
Totale bereidingstijd: 2 uur 30 min
Porties: 8 focaccia’s
Auteur: Eviekookt

Extra benodigdheden

  • standmixer
  • keukenmachine of staafmixer met mengkom

Ingrediënten

Deeg

  • 350 ml lauwwarm water
  • 1 el suiker
  • 10 gram gedroogde gist
  • 530 gram patentbloem
  • 60 ml olijfolie
  • 1 el zout

Pistache pesto

  • 50 gram pistachenootjes
  • 50 gram parmezaanse kaas
  • bosje verse basilicum
  • 1 klein teentje knoflook
  • goede olijfolie
  • zout en peper

Topping

  • goede olijfolie
  • geraspte mozzarella
  • 8 plakken mortadella (evt met pistache)
  • 1 bol burrata
  • extra pistachenootjes

Instructies

Deeg maken

  • Doe het warme water in een ruime kom (hier moet straks ook de bloem bij passen). Roer hier de suiker doorheen. Doe hier vervolgens ook de gedroogde gist bij en mix even kort door met de garde. Laat dit 10 minuten staan totdat je mengsel schuimt. Schuimt het niet? Dan is je gist niet goed en kun je beter opnieuw beginnen met nieuw gist.
  • Doe hier vervolgens (na 10 minuten) de bloem en de olijfolie bij. Mix dit met een mixer (met deeghaken) goed door elkaar totdat je een samenhangend deeg krijgt. Kneed dit vervolgens met je handen of met een mixer met deeghaken zo'n 10 minuutjes door. Het deeg mag iets plakkerig zijn, maar moet niet aan je handen of aan het aanrecht blijven plakken. Is dat wel het geval? Voeg dan een beetje bloem toe (per eetlepel) totdat het niet meer aan je handen plakt.
  • Voeg dan het zout toe en kneed nog 5 minuten door. Maak na (in totaal dus) 15 minuten kneden een bal van het deeg.

1e rijs

  • Doe een beetje olijfolie in een kom en leg hier je deegbal in. Maak een theedoek vochtig met lauw water en dek hiermee je deeg af. Let op dat de theedoek het deeg niet raakt. Zet je deeg nu op een warme plek en laat het in 1 tot 2 uur rijzen tot een dubbele hoeveelheid.

Pistache pesto

  • Ondertussen kun je de pistache pesto maken.
  • Maak de knoflook schoon en pers deze uit. Doe deze samen met de pistachenootjes, geraspte parmezaanse kaas, bosje basilicum en wat zout en peper naar smaak in de keukenmachine. Vul aan met zo'n 6 el olijfolie.
  • Maal tot een mooie grove pesto. Proef en breng eventueel extra op smaak met peper en zout of voeg wat extra olijfolie toe als de pesto niet smeuïg genoeg is.

2e rijs

  • Maak 8 bolletjes van het deeg en maak hier ronde platte broodjes van. Dit kun je gewoon rustiek met je handen vormen. Leg ze op een met bloem bestoven ondergrond zodat ze niet gaan plakken. Dek af met pasticfolie en laat een half uurtje rusten.

Toppen en afbakken

  • Leg een pizzasteen in de oven of gebruik een omgekeerde bakplaat. Verwarm dan de oven voor tot 240 graden (met pizzasteen of bakplaat er al in dus).
  • Giet op elk broodje een scheutje olijfolie en verdeel dit met je handen over het broodje en druk met je vingertoppen deukjes in het deeg.
  • Verdeel over elk broodje wat geraspte mozzarella, zout en peper.
  • Bak de broodjes (in porties) op de pizzasteen of omgekeerde bakplaat totdat ze mooi bruin zijn bovenop. Dit zal zo'n 10 tot 15 minuten duren, afhankelijk van je oven.
  • Laat afkoelen onder een theedoek.

Focaccia beleggen

  • Verdeel dan wat pesto over de broodjes. Leg hier een plak mortadella bovenop. Snijd de burrata in kleine stukjes en verdeel dit ook over de broodjes. Eindig met wat pistachenootjes.

Notities

I

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling