Rood fruit plaatcake met banketbakkersroom en crumble

Rood fruit plaatcake met room en crumble

Ik ben dol op cake, vooral omdat het zo makkelijk is om te maken. Deze plaatcake is iets meer werk, omdat je een 3-lagen cake maakt! Je begint met een heerlijke zachte cake met rood fruit, gevolgd door een laag banketbakkersroom, afgemaakt met een heerlijke crumble! Iets meer werk, maar echt heel erg lekker!

Ik maak de banketbakkersroom zelf, maar je kunt er ook voor kiezen om deze uit een zakje te maken, scheelt je tijd, maar is wel wat minder lekker (vind ik). Je kunt ook de banketbakkersroom een dag eerder maken, dan kost het je de dag zelf ook wat minder tijd 🙂

Dit recept maakte ik voor Moederdag, maar het is natuurlijk altijd leuk en lekker om te maken, dus bedenk vooral zelf wanneer jij hier zin in hebt!

Smakelijk 🙂

Rood fruit plaatcake met banketbakkersroom en crumble
Pin recept Delen op Facebook
5 van 1 stem

Rood fruit plaatcake met room en crumble

Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 1 uur
Koelen:2 uur
Totale bereidingstijd: 3 uur 30 minuten
Porties: 1 plaatcake
Auteur: Eviekookt

Extra benodigdheden

  • rechthoekige springvorm

Ingrediënten

Banketbakkersroom

  • 80 gram suiker
  • 20 gram vanillesuiker
  • 3 eidooiers
  • 50 gram maizena
  • 500 ml melk

Cakebeslag

  • 200 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 4 eieren op kamertemperatuur
  • 1 tl vanille extract
  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • mespunt zout
  • 250 gram rood fruit vers of uit de diepvries
  • bloem

Crumble

  • 50 gram koude ongezouten roomboter
  • 50 gram kristalsuiker
  • 100 gram bloem
  • mespunt zout

Instructies

Banketbakkersroom

  • Verwarm de melk totdat deze net niet kookt. Mix ondertussen de suiker en vanillesuiker met de eidooiers. Mix hier vervolgens ook de maizena doorheen totdat je een mooie crème hebt.
  • Giet hier voorzichtig de warme melk bij en blijf roeren met de garde. Doe het mengsel (met alle melk erbij) weer terug in het pannetje en verwarm onder voortdurend roeren in 10 tot 15 minuten tot een mooie dikke pudding-consistentie.
  • Doe je banketbakkersroom over in een schaal en dek af met plasticfolie. Zorg dat je het plasticfolie direct op de pudding legt, zo kan er geen velletje ontstaan. Laat de pudding volledig afkoelen (eerst op kamertemperatuur, daarna in de koelkast).

Cakebeslag

  • Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een rechthoekige platte bakvorm (brownievorm) in met boter. Mix de boter met de suiker tot een luchting bleek mengsel.
  • Voeg dan 1 voor 1 de eieren toe (tijdens het mixen) en voeg telkens pas een nieuwe toe als de vorige volledig is opgenomen door de boter.
  • Mix hier vervolgens het blikje gecondenseerde melk en het vanille extract doorheen. Mix er dan het zelfrijzend bakmeel en het mespunt zout doorheen tot een mooi luchtig beslag.
  • Meng het rood fruit met een paar eetlepels bloem en schep goed om. Spatel dit voorzichtig door het cakebeslag.
  • Bekleed de bakvorm met bakpapier en stort hier het beslag in. Strijk mooi glad. Verdeel hier vervolgens voorzichtig de room overheen.

Crumble

  • Kneed de koude boter, suiker en bloem door elkaar en maak mooi grote en kleine crumble bolletjes. Verdeel de crumble over het cakebeslag en bak de cake in 1 uur gaar.
  • Test eventueel met een satéprikker. Als deze er schoon uit komt, dan is de cake gaar. Laat de cake in de bakvorm afkoelen en snijd daarna in stukjes.

2 reacties

  1. 5 sterren
    Super lekker recept. Net wat anders door de laagjes. Sowieso vind ik alle recepten met gecondenseerde melk erg lekker.

    • Bedankt voor je reactie! Ik gebruik tegenwoordig gecondenseerde melk in al mijn cake-recepten en ook in al mijn ijs-recepten, maakt het toch net wat lekkerder 🙂

5 from 1 vote

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.