Ik ben op een missie om een crispy chili oil te maken voor elke keuken die ik lekker vind. Vandaag deel ik daarom een Spaanse variant met je! Met uitgebakken stukjes chorizo, paprikapoeder en px sherry. En dat is echt een heerlijke zoet-hartige licht spicy chili olie geworden. Met stukjes crispy chorizo, sjalot en knoflook. Heerlijk bij hartige pasta’s, Spaanse tapas, brood, aardappels of zoals je ‘gewone’ crispy chili oil ook gebruikt.
Omdat er vlees in zit, heeft deze crispy chili oil wel een enigszins beperkte houdbaarheid. Volgens ChatGPT zou je dit ongeveer een maand veilig moeten kunnen bewaren. Ik zit nu zelf op 1,5 maand en hij is bijna op, maar nog steeds heerlijk! Ik denk dat het belangrijk is dat er geen etensresten in de crispy chili oil komen, je ‘m goed afsluit en goed gekoeld bewaard. En dat de chorizo ook echt onder de olie blijft staan. Anders kan het eerder bederven.
Ik maakte gehaktballetjes in een saffraansaus waar dit heerlijk bij ging. Maar ook superlekker bij flamenco eieren (recept volgt ook nog) en Spaans-getinte pasta’s met chorizo erin bijvoorbeeld. Opties genoeg. En als je echt bang bent dat je er niet vanaf komt. Doe een beetje in wat kleine potjes en deel uit 🙂
Smakelijk!
Spaanse crispy chili oil
3 november 2025Ingrediënten
- 100 gram chorizo
- 200 gram zonnebloemolie
- 200 gram olijfolie
- 2 sjalotten
- 8 teentjes knoflook
- 65 gram chiliflakes
- 1 tl msg
- 1 tl suiker
- 3 tl paprikapoeder
- 1 tl gemalen komijn
- 1 el px sherry
- snuf saffraan
Instructies
- Snijd de chorizo in heel kleine blokjes en bak deze mooi krokant. Laat uitlekken in keukenpapier en bewaar het bakvet.
- Doe het bakvet samen met de zonnebloemolie en de olijfolie in een pannetje en verwarm tot 180 graden.
- Maak ondertussen de sjalot schoon en snipper deze heel fijn. Zet apart. Maak de knoflook schoon en snipper deze ook. Zet ook apart.
- Frituur de sjalot in de olie totdat deze mooi krokant is. Schep dit uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Frituur dan kort de knoflook totdat deze krokant is en schep dit ook uit de pan.
- Mix vervolgens de chiliflakes, suiker, msg, paprikapoeder en komijn . Doe in een hittebestendige kom.
- Giet de hete olie op de ingrediënten die je al gemengd hebt in de hittebestendige kom. Laat trekken tot de olie niet meer bubbelt. Roer goed door en laat volledig afkoelen.
- Roer er dan de px sherry, saffraan, uitgebakken chorizo en de gefrituurde ui en knoflook doorheen. Doe de olie over in een grote weckpot en bewaar in de koelkast.






